İngiltere'nin başkenti Londra'da yer alan British Museum, yarından itibaren özel bir salonda gezilebilecek olan "Troya: Mit ve Gerçek" adlı sergiyle, ziyaretçilere Troya'yı deneyimlemeye davet ediyor. Yaklaşık 300 eserden oluşan sergide Almanya'daki Berlin Müzesi'nden, İngiltere'deki Ashmolean Müzesi'nden ve Danimarka'daki Ulusal Müze'den getirilen çömlekler, gümüş kaplar, bronz silahlar, heykeller ve lahitler yer alacak.
BirGün'ün haberine göre, 1868'den itibaren Alman tüccar ve amatör arkeolog Heinrich Schliemann'ın üç parti halinde yurt dışına kaçırdığı eserlerin bulundukları ülkelerden toparlanarak bir araya getirildiği sergide, Troya'nın gerçek ve efsanevi yönleri bir arada anlatılacak.
Ceza ödeyip yeniden kazıya başladı
Ziyaretçilerin Homeros'un ünlü İlyada ve Odysseia destanlarına konu olan ve Çanakkale sınırları içinde bulunan kente ve yaşanan savaşa ilişkin Roma İmparatorluğu ve sonrasındaki dönemlerde yapılan eserleri görme imkânı bulacağı sergide, beş bin yıllık antik kentten kaçırılan ve şu an Rusya'nın başkenti Moskova'daki Puşkin Müzesi'nde sergilenen altın 'Troya Hazineleri'nin orijinalleri yerine, yalnızca iki takının 19. yüzyılda yapılan imitasyonu yer alacak.
Schliemann'a verilen kazı izninin böyle bir şeyi yapmasını kapsamadığını kaydeden serginin küratörlerinden Lesley Fitton, Alman amatör arkeolog Schliemann'ın dört yıl sonra ceza ödeyip daha önce izinsiz kazı yaptığı alanda yeniden kazıya başladığını anlattı.
Schliemann'ın yaptıklarının ahlaki ve etik açıdan daha sonra çok daha karmaşık bir hale geldiğini kaydeden Fitton, yaşananları şöyle açıkladı:
"Eserler Atina'daydı, ölümünün ardından aralarında sergide gördüğünüz çömleklerin de olduğu büyük bir koleksiyon bıraktı ve bunlar vatandaşı olduğu Almanya'ya, Berlin'e bağışlandı. İkinci Dünya Savaşı'nın sonunda Rus askerleri Berlin'e girdiğinde altın bazı parçalar, mücevherler Moskova'ya, Rusya'ya götürüldü. Önce kayboldular, 1990'larda yeniden ortaya çıktılar. Dolaysıyla bu eserlerin nerede olması gerektiği konusunda oldukça karmaşık etik bir soru var ortada."
Yarın ziyarete açılacak olan sergi, 8 Mart 2020 tarihine kadar British Museum'da gezilebilecek.