Gündem

Kadıköy Kaymakamlığı'ndan Emekli Öğretmenler Derneği'ne tahliye talebi: 60 yıldır buradayız!

"60 yıldır burada duruyoruz, sahibi hazine veya vakıflar, kullanım hakkı bize ait. Protokolümüz var"

11 Temmuz 2024 07:12

Kadıköy'de bulunan ve Türkiye Emekli Öğretmenler Derneği'nin kullanımında olan Kızıltoprak'taki tarihi köşk, 5737 sayılı Vakıflar Kanunu kapsamında 29 Ocak 2020 tarihinde Sultan Selim Han-ı Kadim Vakfı'na devredildi. Bu gelişme üzerine dernek, kullanım hakkının tespiti için hukuki mücadele başlattı. Ancak Kadıköy Kaymakamlığı, derneğe köşkü üç gün içinde boşaltmaları yönünde bir tebligat gönderdi.

Cumhuriyet'ten Rengin Temoçin'in aktardığına göre, Türkiye Emekli Öğretmenler Derneği Başkanı Erdoğan Kadir Karadeniz, yaşananları şöyle anlattı; "Biz bir protokolle burada duruyoruz. Biz kamu yararına çalışan bir derneğiz. Vakıflar Genel Müdürlüğü 'Burası Sultan Selim Han Kadim Vakfı'na aittir' diyerek bize yazı yazmıştı. Süreç devam ederken biz bir tespit davası da açmıştık. Biz buranın kullanım hakkının tespit edilmesini istiyoruz."

Karadeniz ayrıca, "Kadıköy Kaymakamlığı üç gün içinde boşaltın burayı dedi. 60 yıldır burada duruyoruz. Sahibi hazine veya vakıflar, kullanım hakkı bize ait. Protokolümüz var" diyerek, derneğin uzun süredir bu mekanda faaliyet gösterdiğini ve hukuksal bir dayanağa sahip olduklarını belirtti.

Sultan Selim Han Kadim Vakfı hakkında ise Karadeniz, "Padişahlar dönemlerinde vakıflar kuruyorlarmış. Sultan Selim Han Kadim Vakfı diye de bir vakıf yok aslında. Küllenmiş, yok olmuş artık. Ama devlet, onların geçmişteki hakları vardır diye eski zabıtlardan yola çıkarak tapu çıkartıyor. Vakıf diye geçiyor ama adı var kendisi yok" şeklinde konuştu.