Kahramanmaraş Valiliği ile Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) tarafından, Kahramanmaraş merkezli felaketi öngören ve tüm ayrıntılarına yer verilen 2020 tarihli bir raporun hazırlandığı ortaya çıktı. Raporu sosyal medya hesabından paylaşan Gazeteci Mustafa Hoş, "Akıl alır gibi değil. Çıldırmamak zor. 2020 yılında Maraş valiliği ve AFAD 'İl Afet Risk Azaltma Planı' (İRAP) hazırlıyor. Depremin şiddetinden, nerede, nasıl yıkım olacağına kadar her şey belirlenmiş" dedi.
Kahramanmaraş merkezli 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerin 10 ilde yarattığı ağır yıkımın yaraları sarılmaya çalışılırken, felaketi öngören ve tüm ayrıntılarının yer aldığı bir raporun hazırlandığı ortaya çıktı. Kahramanmaraş Valiliği ile AFAD tarafından hazırlanan 2020 tarihli İl Afet Risk Azaltma Planı'nda, şehirde olası bir depremden, depremin büyüklüğüne ve nasıl bir yıkım olacağına ilişkin tüm ayrıntılara yer verildiği görüldü.
Valilik ve AFAD'ın Kahramanmaraş için hazırladığı raporda 7,5 büyüklüğünde bir depremin öngörüldüğü aktarılıyor ve hatta şiddet dağılım haritasının bile hazırlandığı görülüyor. Plandaki zarar görebilirlik analizinde, deprem senaryosu da oluşturuluyor. Mahalleler, semtler, binalar tespit ediliyor ve oluşacak hasarlar da ayrıntılarıyla kayda geçiriliyor. Söz konusu afet planında, alınması gereken önlemler de anlatılıyor.
Gazeteci Hoş: Akıl alır gibi değil
Söz konusu rapora ilişkin paylaşımda bulunan Gazeteci Mustafa Hoş, şu ifadeleri kullandı:
"Akıl alır gibi değil. Çıldırmamak zor. 2020 yılında Maraş Valiliği ve AFAD 'İl Afet Risk Azaltma Planı' (İRAP) hazırlıyor. Depremin şiddetinden, nerede, nasıl yıkım olacağına kadar her şey belirlenmiş.
AFAD'ın Maraş planında 7.5 büyüklüğünde bir deprem öngörülüyor. şiddet dağılım haritası da hazırlanıyor. yani depremde olan her şey aşağı yukarı öngörülüyor.
"zarar görebilirlik analizinde ise deprem senaryosu oluşturuluyor. mahalle, semt, binalar belirleniyor, oluşacak hasarlar ayrıntılı olarak gösteriliyor"
"AFAD'ın “Maraş afet risk azaltma planı”nda neler yapılması gerektiği de söyleniyor. her şeyi devletin resmi raporlarına girecek kadar bilinen bir depremde yaşananlar anlaşılır gibi değil. ihmal,organizasyonsuzluk, tek adam zaafiyeti, beceriksizlik ile de açıklamak zor"
"Hatay’daki olası depremin etkileyeceği ilçe ve mahalleler belirlenmiş. etkisinin nasıl olacağı haritalandırılmiş. ve de not düşülmüş. ciddi deprem tehlikesi var. hatay raporunda geçici barınma yerleri de isim isim ve kapasite olarak yer alıyor"
"7.5 büyüklüğünde bir depremde neler olacağı da yazılı. bütün bunlar 6 şubat büyük depreminde kağıtta kaldı."
"Maraş irap planını s.soylu açıklıyordu. hem de ilk 6 saatin önemini belirterek “ ilk 6 saati iyi yönettik yönettik sonrası başarılı gidecektir.” demişti. bu kadar çok şey bilinirken yaşananlar o yüzden inanılmaz. deprem günü bir karar verildi ve o kararın bedeli çok ağır oldu."