Gündem

Kalamış Yat Limanı'nın özelleştirilmesine Kadıköylülerden ve belediye başkanından tepki

"Bize bilgi verilmeden burada en ufak inşaata başlayacabileceklerini zannetmiyorum"

13 Ağustos 2024 09:13

İstanbul Kadıköy’deki Fenerbahçe-Kalamış Yat Limanı'nın 505 milyon dolarlık teklifle iş insanı Vahit Karaarslan'a özelleştirilmesi, yerel yönetim ve halk nezdinde endişe ve tepkilere neden oldu. Kadıköy Belediye Başkanı Mesut Kösedağı, süreç hakkında yeterince bilgilendirilmediğini belirterek, "Kalamış’ta, Haydarpaşa’da ve Fikirtepe’de süreç nasıl işliyor? Beni bile bilgilendirmediler," dedi.

Geçmişten günümüze uzanan tartışma

Türkiye Denizcilik İşletmeleri A.Ş’ye ait olan limanın özelleştirilmesi, 2013'te Resmi Gazete'de duyurulmuş, ancak Kadıköy Belediyesi ve sivil toplum kuruluşları kararı iptal etmeye çalışmıştı. Önce Koç Holding'e verilen sonra iptal edilen özelleştirme, Vahit Karaarslan ile yeni bir boyut kazandı.

Belediye başkanı ve halkın endişeleri

Cumhuriet'ten Şeyda Öztürk'ün haberine göre, Kösedağı, Kalamış Parkı'nın da imara açılacağı endişesini dile getirdi ve "Kalamış'ın peşkeş çekilmesine izin vermeyeceğiz" ifadesini kullandı. Belediye başkanı, Kadıköy Belediyesi'nin süreçte yer almadığını ve özelleştirme şartnamesine ulaşamadıklarını belirtti, gizlilik kaygılarına tepki gösterdi.

Kadıköylülerin direnişi

Kösedağı, "Bize bilgi verilmeden burada en ufak inşaata başlayacabileceklerini zannetmiyorum. Çünkü buna her şeyden önce Kadıköylüler izin vermez," diyerek, yerel halkın tepkisinin önemini vurguladı. Marina için güncelleme ihtiyacı olabileceğini kabul eden Kösedağı, bunun nasıl yapılacağı konusunda bölge halkı ve ilgili taraflarla diyalog çağrısında bulundu.