Dünya

Kamala Harris, Demokrat Parti'nin başkan adayı olmayı resmen kabul etti: Kavgayı aşmak için elimizde şans var; tüm Amerikalıların başkanı olacağım

23 Ağustos 2024 07:26

T24 Dış Haberler

ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris, perşembe günü resmen 2024 seçimlerinde Demokrat Parti'nin adayı olmayı kabul etti ve kutuplaşmış ülkeyi birleştirme sözü verdi. 

Chicago'daki Demokrat Parti Ulusal Kongresi'nin son gününde partinin adaylık teklifini kabul eden ve bir konuşma yapan Harris, "Bu akşam farklı siyasi görüşlerden bizi izleyen insanlar olduğunu farkındayım. Şunu bilmenizi isterim: Tüm Amerikalıların başkanı olmaya söz veriyorum" dedi.

"Ben, bizi en yüksek hedeflerimiz arasında birleştiren bir başkan olacağım" diyen Harris, "Liderlik eden ve dinleyen bir başkan. Gerçekçi olan, sağduyu sahibi, her zaman Amerikan halkı için savaşan bir başkan" diye devam etti. 

Harris ayrıca başkanlığının en önemli hedeflerinden birinin "orta sınıf inşa etmek" olacağını söyledi. Harris, "Bu benim için kişisel, ben orta sınıftan geliyorum" ifadelerinin kullandı. 

Ülkede artan kutuplaşmayı konuşmasının ana temalarından biri yapan Harris, "Bu seçimde ülkemizin çok önemli, giderek elinden kayan bir şansı var; öfkeyi, sinizmi ve geçmiş kavgalar sebebiyle yaşanmış bölünmüşlüğü aşmak" diye konuştu ve ekledi: "Bunu bir partinin veya grubun üyesi olarak değil, Amerikalılar olarak yapmalıyız".

Rakibine de değinen Harris, "Birçok açıdan, Donald Trump ciddi bir adam değil, ama Trump'ı Beyaz Saray'a koymanın sonuçları çok ciddi olur" dedi.

Harris'in konuşması, dört gündür siyasetçilerin, ünlülerin, aktivistlerin, şovmenlerin ve sıradan vatandaşların sahne aldığı Demokrat Ulusal Kongresi'ni noktaladı. Dev kongrede Oprah Winfrey'den ve Bill Clinton'a birçok isim, kasım ayında Harris'in rakibi olacak Trump'a sert mesajlar gönderdi. 

ABD Başkanı Joe Biden, Demokrat Parti'nin yaptığı ön seçimleri kazansa da sağlığı ile ilgili tartışmalar durmadı. Temmuz ayında Trump karşısında bir canlı yayın tartışmasında gösterdiği kötü performans, parti içinde adaylığına muhalefeti artırdı. Biden, 21 Temmuz'da çekilme kararını duyurarak Başkan Yardımcısı Harris'e desteğini açıkladı. Parti kısa süre içinde Harris'in etrafında birleşti ve Harris adaylık için gereken delege sayısına ulaştı. 

Anketlerde Biden'dan daha iyi bir performans gösteren Harris, 5 Kasım'da yapılacak seçimlerin kaderini belirleyecek salıncak eyaletlerin birçoğunda Trump'ın önünde gözüküyor.