Çevre

Kamu arazilerinin özelleştirilme süreci; Aydın ve İstanbul'da yeşil alanlar satışta

Resmî Gazete'de yayımlanan yönetmelik doğrultusunda, kaçak olarak inşa edilen tesis ve binaların yıkımı için hiçbir kararnameye gerek kalmadan işlem yapılacak

12 Eylül 2024 08:26

AKP hükümeti, kamu malı olan değerli arazilerin özelleştirilmesi sürecine devam ediyor. Bu kapsamda, Aydın Didim ve İstanbul Kartal'daki yeşil alanlar da dahil olmak üzere birçok arazi son dönemlerde özel sektöre devredildi.

Geçtiğimiz günlerde, Aydın Didim'de toplamda 16 bin metrekare büyüklüğündeki kamu arazileri satışa sunuldu. Hazine ve Maliye Bakanlığı Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB), hem İstanbul'da hem de Aydın'da bazı taşınmazların özelleştirilmesi için ilanlar yayımladı. Resmî Gazete'de duyurulan ilanlara göre, İstanbul Kartal'daki Soğanlık mahallesinde 13 bin 419 metrekare, Aydın Didim'deki Cumhuriyet mahallesinde ise 13 bin 262 metrekarelik yeşil alanlar özelleştirilecek. İhaleler, pazarlık usulüyle ve kapalı zarfla teklif alınarak yürütülecek.

BirGün'ün aktardığına göre, 7 Eylül'de AKP Genel Baaşkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın onayıyla yayımlanan bir kararla Didim'de bulunan üç farklı kamu arazisi toplamda 16 bin metrekarelik bir alanı kapsayacak şekilde satıldı. Bu arazilerden biri 124 milyon 500 bin TL'ye Premium İnşaat'a, diğeri 136 milyon TL'ye Erz İnşaat'a, üçüncüsü ise 173 milyon TL'ye Hasan Hüseyin Yapı'ya satıldı.

Ayrıca, devlet ormanlarındaki kaçak yapılarla ilgili de yeni düzenlemeler getirildi. Resmî Gazete'de yayımlanan yönetmelik doğrultusunda, kaçak olarak inşa edilen tesis ve binaların yıkımı için hiçbir kararnameye gerek kalmadan işlem yapılacak. Orman Genel Müdürlüğü, bu tesislerin yıkım masraflarını ilgili şüphelilerden tahsil edecek.