Dünya

Kanada'da gizemli beyin hastalığı; üst düzey bilim insanının çalışması engelleniyor mu?

Sızdırılmış e-postalar, Kanada'nın halk sağlığı kurumundaki (PHAC) üst düzey araştırmacı bilim insanlarının, gençleri orantısız bir şekilde etkileyen ve görünüşte açıklanamayan bir hastalığın nedeni konusunda giderek daha fazla endişe duyduklarını gösteriyor

03 Haziran 2024 15:08

T24 Dış Haberler

Kanada'nın önde gelen federal bilim insanlarından biri olan Michael Coulthart, New Brunswick eyaletinde gizemli bir beyin hastalığını araştırmasının engellendiğini iddia etti ve bu durumdan etkilenen 200'den fazla kişinin açıklanamayan nörolojik gerileme yaşamasından korktuğunu söyledi. Kanada'nın halk sağlığı kurumundaki (PHAC) üst düzey araştırmacı bilim insanları, gençleri orantısız bir şekilde etkileyen ve görünüşte açıklanamayan bir hastalıktan şüpheleniyor. 

The Guardian tarafından görülen ve Coulthart'ın bir meslektaşına gönderdiği e-postalardan sızdırılan iddialar, doğu eyaletinin olası bir "vaka kümesi" ile ilgili soruşturmasını kapatmasından iki yıl sonra ortaya çıktı.

Coulthart, "New Brunswick'te gerçek bir şeyler olduğu ve bunun kesinlikle tek bir nöroloğun önyargısı ya da kişisel gündemiyle açıklanamayacağı yönünde bilimsel bir görüşüm olduğunu söyleyebilirim. Birkaç vaka en iyi şekilde ikincisi ile açıklanabilir, ancak çok fazla vaka var (şu anda 200'ün üzerinde)" dedi. 

New Brunswick sağlık yetkilileri 2021 yılında 40'tan fazla bölge sakininin, dejeneratif beyin hastalığı Creutzfeldt-Jakob hastalığına benzer semptomlar gösteren, bilinmeyen olası bir nörolojik sendromdan muzdarip olduğu konusunda uyardı. Bu semptomlar çeşitli ve dramatikti. Bazı hastalar salya akıtmaya başladı ve diğerleri ciltlerinde böcekler geziniyormuş gibi hissetti.

Ancak bir yıl sonra, eyalet tarafından oluşturulan bağımsız bir gözetim komitesi, bir grup hastaya büyük olasılıkla yanlış teşhis konulduğunu ve kanser ve bunama gibi bilinen hastalıklardan muzdarip olduklarını iddia etti. 

Komite ve New Brunswick hükümeti, başlangıçta bölgedeki doktorlar tarafından düzinelerce vakayı yönlendiren ve daha sonra daha fazla vaka tespit eden nörolog Alier Marrero'nun çalışmalarına da şüpheyle yaklaştı. Doktor o zamandan beri eyalet tarafından ihmal edildiğini düşündüğü hastaların savunucusu haline geldi. 

Ancak Guardian tarafından görüntülenen sızdırılmış e-postalar, Kanada'nın halk sağlığı kurumundaki (PHAC) üst düzey araştırmacı bilim insanlarının, gençleri orantısız bir şekilde etkileyen ve görünüşte açıklanamayan bir hastalığın nedeni konusunda giderek daha fazla endişe duyduklarını gösteriyor.

Halen Kanada'nın Creutzfeldt-Jakob Hastalığı Gözetim Sistemi'nin başında bulunan deneyimli bilim adamı Coulthart, Guardian'ın yorum talebine yanıt vermedi. Ancak sızdırılan e-postada, "çevresel bir maruziyetin ya da maruziyetlerin bir kombinasyonunun çeşitli nörodejeneratif sendromları tetiklediğine ve/veya hızlandırdığına" inandığını ve insanların Alzheimer hastalığı ve Parkinson hastalığı da dahil olmak üzere farklı protein yanlış katlanma rahatsızlıklarına duyarlı göründüğünü yazdı.

Coulthart, "Gerçeğin zamanla ortaya çıkacağına inanıyorum, ancak şimdilik yapabileceğimiz tek şey ... bize şüpheli prion hastalığı olarak gelen vakalar hakkında bilgi toplamaya devam etmek" diye yazdı.

E-posta yazışmalarının kopyaları Mart ayında bir hasta savunuculuk grubu tarafından parlamento sağlık komitesine gönderildi, ancak herhangi bir işlem yapılıp yapılmadığı belli değil. Komite yorum talebine yanıt vermedi.

Eyaletin sağlık departmanından bir sözcü, Guardian'a gönderdiği e-postada, "Dr. Alier Marrero çok sayıda hastayla ilgili bulgu ve gözlemlerine ilişkin açıklamalarda bulunmuş olsa da, Mayıs 2023'ten bu yana Public Health New Brunswick, Dr. Marrero'dan toplamda sadece 29 tam bildirim aldı. Bunlar inceleniyor ... bugüne kadar Public Health New Brunswick diğer hekimlerden benzer bir bildirim almadı" dedi. 

Vakaların ilk kez sağlık yetkililerine bildirilmesinden bu yana geçen yıllarda, mağdurlar çeşitli hükümet kademelerinin durumlarını görmezden geldiğini söylüyor.