Sağlık

Kanser hastalarının zorlu yolu: Uzun beklemeler ve yorucu randevu süreçleri

"Ciddi sağlık sorunları ile uğraşırken oradan oraya savrulmak daha yoruyor"

11 Eylül 2024 07:22

Sağlık sektöründe "devrim" olarak sunulan şehir hastaneleri, ağır yük altında eziliyor. Hastalar, uzun randevu kuyrukları ve sürekli beklemelerle mücadele ederken, sağlık sistemine olan güven sarsılıyor. Özellikle kanser hastaları için tedavi süreci, BirGün'ün haberine göre, Kartal Lütfi Kırdar Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yaşananlar tedaviye erişimde ciddi zorlukları gözler önüne seriyor.

Randevu almak için 70 kişilik sıra

Bir kanser hastasının rutin kontrolü sırasında yaşadığı zorluklar, defalarca sıraya girip saatlerce beklemeyi gerektiriyor. Sabah erken saatte hastaneye ulaşan hasta, ilk olarak 70 kişilik bir sıra sonucu randevusunu kaydettirdi. Doktorun istediği MR, mamografi gibi tetkikler için tekrar sıraya girip, tetkikleri sisteme kaydettirmek üzere onkoloji servisinde uzun süre bekledi.

Karmaşık ve uzun bekleme süreleri

Daha da zorlayıcı olan, bu tetkikler için verilen randevuların farklı günlerde olması ve her tetkik için ayrı randevu alınması gerekliliğiydi. Hasta, 3 ayrı gün boyunca hastaneye gelmek zorunda kaldı ve her ziyaretinde yeni bir doktor kontrolü için randevu almak durumunda kaldı. Tedavi sürecindeki bu karmaşıklık ve uzun beklemeler, hastanın hem fiziksel hem de psikolojik olarak daha da yıpranmasına neden oluyor.

2014 yılında bağırsak kanseri ameliyatı geçiren ve 2021'de daha büyük bir operasyon geçiren hasta, "35 kiloya kadar düştüm. Ciddi sağlık sorunları ile uğraşırken oradan oraya savrulmak daha yoruyor" diyerek yaşadığı zorlukları dile getirdi.