Dünya

Kanser hastası bir göçmen, şans oyunundan 1.3 milyar dolarlık ikramiye kazandı

30 Nisan 2024 09:22

T24 Dış Haberler

ABD'de tarihi 1.3 milyar dolarlık Powerball ikramiyesini kazanan kişinin, kanserle mücadele eden ve son kemoterapi tedavisini geçen hafta gören Laoslu bir göçmen olduğu açıklandı.

8 yıldır kanser hastası olan Portlandlı 46 yaşındaki Cheng “Charlie” Saephan, 37 yaşındaki eşi Duanpen Saephan ile birlikte bilet almak için 100 dolar katkıda bulunan bir arkadaşıyla vergilerden sonra 422 milyon dolar olan ödülü eşit olarak paylaşacaklarını söyledi. 

Oregon Piyangosu tarafından düzenlenen basın toplantısında Saephan, “Piyango ve bana bahşedilenler için minnettarım. Hayatım değişecek. Ailemin ihtiyaçlarını karşılayabileceğim. Kendime iyi bir doktor bulacağım" diye konuştu. 

Saephan, "Bir kanser hastası olarak tüm bu parayı harcamak için nasıl zamanım olacak, ne kadar yaşayacağım diye çok düşündüm. Bileti tutturduğumuzu öğrendiğimde eşimi aradım. İşe gidiyorum dedi. Ben de artık gitmek zorunda değilsin dedim. İlk olarak Oregon'da ailem için bir ev satın almak istiyorum" dedi. 

Oregon Piyango Direktörü Mike Wells, güvenlik önlemleri alınmadan ve kazanan açıklanmadan önce yaptığı açıklamada “Bu, Oregon Piyangosu için eşi benzeri görülmemiş bir ikramiye kazanımıdır” dedi.

Kazanan kişi 30 yıl boyunca ödenen bir yıllık ödeme yerine toplu bir meblağ almayı tercih ederse, ikramiyenin vergiler öncesi nakit değeri 621 milyon dolar olarak açıklandı. Ödül, federal vergilere ve Oregon'daki eyalet vergilerine tabi tutuluyor. 

Oregon Piyangosuna göre 1.3 milyar dolarlık ödül, tarihteki en büyük dördüncü Powerball ikramiyesi ve ABD ikramiye oyunları arasında sekizinci en büyük ikramiye.

ABD'de kazanılan en büyük piyango ikramiyesi 2022 yılında Kaliforniya'da 2.4 milyar dolardı.

Oregon yasalarına göre istisnalar dışında piyango oyuncuları anonim kalamaz. Kazananların büyük ödülü almak için bir yılı vardır.