Dünya

İsrail ordusu "Kuzey Okları Harekâtı"nı resmen duyurdu: Güney Lübnan'a yoğun topçu ateşi var, Lübnan ordusu sınırdan 5 kilometre çekildi

"'Kuzey Okları Harekâtı Gazze ile paralel olarak devam edecektir"

30 Eylül 2024 22:29

Güncelleme: 01 Ekim 2024 02:43

T24 Dış Haberler

İsrail ordusu, Lübnan'ın güneyinde yoğun topçu atışları gerçekleştiriyor. Reuters'a göre, Lübnan ordusunun sınırın 5 kilometre kuzeyindeki birçok mevziden çekildiği öğrenildi. 

İsrail ordusuna bağlı topçu kuvvetleri, bu akşam geniş çaplı bir operasyonla güney Lübnan'da uzun süreli ateş açtı. Lübnan ordusunun da İsrail'in olası bir kara harekâtına hazırlık amacıyla ordunun sınırdaki mevzilerden 5 kilometre kuzeye çekildiği bildirildi. 

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller, bu akşam düzenlediği basın toplantısında "İsrail bizi kara operasyonları hakkında bilgilendirdi, bize bunların sınıra yakın yerlerde gerçekleştirilecek sınırlı operasyonlar olduğu söylendi" dedi. 

Gece saat 02.00'de açıklama yapan İsrail ordusu ise Lübnan'a kara harekâtı başlattığını resmi açıklamayla duyurdu. İsrail ordu sözcüsü Daniel Hagari, yaptığı yazılı açıklamada, İsrail ordusunun, Lübnan'ın güneyinde Hizbullah'ın altyapısına yönelik sınırlı ve yoğun kara saldırılarına başladığını belirtti.

Ordudan yapılan açıklama, "sınırlı, bölgesel ve hedefli" olduğu belirtilen harekâtın isminin "Kuzey Okları" olduğu açıklandı. 

Açıklamada, "Bu hedefler sınıra yakın köylerde yer alıyor ve kuzey İsrail'deki İsrail toplulukları için acil bir tehdit oluşturuyor. İsrail Hava Kuvvetleri ve İsrail Savunma Kuvvetleri'ne bağlı topçu birlikleri, bölgedeki askeri hedeflere yönelik isabetli saldırılarla kara kuvvetlerine destek sağlıyor. 'Kuzey Okları' Harekâtı durum değerlendirmesine göre, Gazze ile paralel olarak devam edecektir" denildi.

Lübnan Sağlık Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre ise İsrail ordusunun 24 saat içinde Lübnan'ın güneyindeki köy ve kasabalar, Bekaa, Baalbek ve başkent Beyrut'a düzenlediği saldırılarda 95 kişi öldü, 172 kişi yaralandı.

"Lübnan ordusu, İsrail sınırındaki bazı noktaları boşaltarak geri çekildi"

 İsrail Savunma Bakanı Gallant: Hizbullah’a karşı savaşın yeni aşaması çok yakında başlayacak

 

AA'nın görgü tanıklarından aktardığına göre; İsrail ordusunun topçu atışlarıyla vurmaya başladığı Lübnan'ın güneyinde el-Vezzani sınır bölgesinin karşısındaki Abel el-Kamh beldesi yönünde hareket eden askeri araç sesleri duyulduğu iddia edildi. 

Tanıklar, çok sayıda askeri araç uğultusunu duyduklarını anlatıp İsrail topçularının da el-Vezzani sınır bölgesini vurduğunu ifade etti. 

Kuzey sınırının bazı kısımları kapalı askerî bölge ilan edildi

İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF), İsrail'in kuzeyinde Lübnan sınırına yakın Metula, Misgav Am ve Kfar Giladi yerleşim yerlerini kapalı askeri bölge ilan etti.

İsrail Savunma Kuvvetleri, söz konusu yerleşim yerlerinin etrafındaki bölgelere girişin yasaklandığını bildirdi.

Kararın durum değerlendirmesi sonucunda alındığı ve İsrail Kuzey Komutanlığı Başkanı Ori Gordin tarafından imzalandığı belirtildi.

Hizbullah lideri Hasan Nasrallah, Beyrut'taki İsrail saldırısında öldürüldü

Hizbullah lideri Hasan Nasrallah kimdir?

 

İsrail ordusu tahliye emri verdi 

İsrail Savunma Kuvvetleri, Beyrut'un güney banliyölerindeki bazı bölgeler için tahliye emri yayımladı. 

IDF'den yapılan açıklamada, Beyrut'un güneyindeki Dahiye mahallesinde bulunan bazı binaların yakınındaki sivillerin derhal tahliye edilmesi gerektiği belirtildi.

İsrail'in Arapça konuşan askeri sözcüsü Avichay Adraee duyurunun yanında Dahiya'daki binaları gösteren bir harita yayımladı. 

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, İsrail'in Hizbullah'a karşı yeni bir savaş aşamasına başlayacağını duyurmuştu. 

İsrail güvenlik kabinesi toplantısı sona erdi

Times of Israel'in haberine göre Başbakan Binyamin Netanyahu başkanlığında toplanan İsrail güvenlik kabinesi toplantısı sona erdi.

Habere göre İsrail başbakanı şu anda ofisinde daha küçük bir bakan grubuyla istişarelerde bulunuyor.

İsrail ordusu, Beyrut'un Dahiye bölgesini vurmaya başladı

İsrail savaş savaş uçakları, kısa süre önce yaptığı Beyrut'un Dahiye bölgesindeki bazı yerleri boşaltın çağrısının hemen ardından bölgeyi bombalamaya başladı.

İsrail savaş uçakları tarafından hava saldırıları, başkent Beyrut'un güneyinde Hizbullah'ın kalesi olarak görülen Dahiye bölgesindeki El-Leyleki, Haret Hireyk ve Burc el-Baracine mahallelerini hedef aldı.

Can kaybı ya da maddi hasara ilişkin henüz bilgi bulunmuyor.

İsrail basını: Hükümet, Lübnan'a saldırıda "bir sonraki aşamayı" onayladı

İsrail basınında, hükümet ve güvenlik kabinesinin Lübnan'a saldırılarda "bir sonraki aşamayı" onayladığı bildirilirken kara işgaline ilişkin henüz resmi açıklama yapılmadı.

Maariv gazetesinin haberine göre, İsrail hükümeti ve güvenlik kabinesi saatler boyu süren görüşmelerin ardından Lübnan'a saldırılarda "bir sonraki aşamayı" onayladı.

Yedioth Ahranot gazetesinin haberine göre, bazı bakanlar ABD'nin Lübnan'da kara işgaline ilişkin paylaştığı bilgilerden duyduğu rahatsızlığı dile getirdi.

İsrail devlet televizyonu KAN'ın haberine göre, bakanlara Lübnan'daki duruma ilişkin yorum yapmaktan kaçınmaları uyarısı yapıldı.

Hizbullah, Lübnan'ın güneyinde İsrail askerlerini hedef aldı

Hizbullah'ın Telegram hesabından yapılan yazılı açıklamada, güneydeki Kefr Kila ve El-Adise kasabaları karşısına denk gelen Besatin bölgesinde İsrail askerlerinin hedef alındığı ifade edildi.

Açıklamada, söz konusu saldırının Gazze'deki Filistin halkının direnişinin desteklenmesi ve Lübnan halkının müdafaası için gerçekleştirildiği belirtildi.

İsrail ordusundan resmen duyurdu: Kuzey Okları Harekâtı

İsrail ordusundan TSİ 02.00 sularında yapılan açıklamada, Lübnan'a kara harekâtının başladığı resmi açıklamayla duyuruldu. "Sınırlı, bölgesel ve hedefli" diye olduğu belirtilen harekâtın isminin "Kuzey Okları" olduğu açıklandı. İsrail ordu sözcüsü Daniel Hagari de yaptığı yazılı açıklamada, İsrail ordusunun, Lübnan'ın güneyinde Hizbullah'ın altyapısına yönelik sınırlı ve yoğun kara saldırılarına başladığını belirtti.

Açıklamada şöyle denildi:

"Siyasi kademenin kararına uygun olarak, birkaç saat önce IDF, Güney Lübnan'daki Hizbullah terörist hedeflerine ve altyapısına yönelik kesin istihbarata dayalı sınırlı, yerel ve hedefli kara saldırılarına başladı. Bu hedefler sınıra yakın köylerde yer alıyor ve kuzey İsrail'deki İsrail toplulukları için acil bir tehdit oluşturuyor.

IDF, Genelkurmay Başkanlığı ve Kuzey Komutanlığı tarafından belirlenen ve IDF askerlerinin son aylarda eğitim alıp hazırlandığı metodik bir plana göre hareket ediyor.

İsrail Hava Kuvvetleri ve İsrail Savunma Kuvvetleri'ne bağlı topçu birlikleri, bölgedeki askeri hedeflere yönelik isabetli saldırılarla kara kuvvetlerine destek sağlıyor.

Bu operasyonlar siyasi kademenin kararına uygun olarak onaylanmış ve yürütülmüştür. “Kuzey Okları” Harekâtı durum değerlendirmesine göre ve Gazze ve diğer alanlardaki mücadeleye paralel olarak devam edecektir.

IDF, savaşın hedeflerine ulaşmak için faaliyetlerini sürdürüyor ve İsrail vatandaşlarını savunmak ve kuzey İsrail vatandaşlarını evlerine döndürmek için gereken her şeyi yapıyor."

 

Orta Doğu'da yeni eşik; Lübnan'da binlerce çağrı cihazı ve telsiz patlatıldı

ABD'nin gerilimi tırmandırmama uyarıları, Katar ve Mısır ile birlikte yürüttüğü ateşkes çabalarının ortasında Lübnan'da Hizbullah'a yönelik art arda iki büyük saldırı düzenlendi. İran destekli militan grubun kullandığı binlerce çağrı cihazı ve el telsizi patlatıldı. Saldırılarda aralarında çocukların da bulunduğu en az 37 kişi hayatını kaybederken, 3 bin 500'den fazla kişinin de yaralandığı bildirildi. Bu, 7 Ekim'de başlayan Gazze Savaşı'nın ilk gününden itibaren Hamas'ın yürüttüğü savaşa İsrail'in kuzey, Lübnan'ın güney sınırında destek veren Hizbullah için ağır bir darbe olarak değerlendiriliyor. Grubun lideri Hasan Nasrallah da "Ağır bir darbe aldık. Direnişin tarihinde daha önce görülmemiş düzeyde bir darbeydi" ifadeleriyle saldırının boyutunu kabul etti. 

İlk saldırı çağrı cihazlarına

Önce Hizbullah'ın kullandığı çağrı cihazları, 17 Eylül'de saat 15.30 sularında eş zamanlı olarak patlatıldı. Saldırıdan birkaç ay önce, Nasrallah, militanlara ve özellikle de gerginliğin yüksek seviyede olduğu güney sınırında bulunanlara akıllı telefon kullanmayı bırakmaları çağrısında bulunmuştu. Hizbullah, bu uyarılar nedeniyle İsrail'in sızma tehditleri ortasında güvenli iletişimin bir yolu olarak çağrı cihazlarını tercih ediyordu. Lübnan'ın çeşitli yerlerinde ve Suriye'de binlerce çağrı cihazının patlatılmasıyla 12 kişi hayatını kaybetti, 2 bin 800 kişi yaralandı. Yaralananlar arasında İran'ın Lübnan Büyükelçisi Mojtaba Amani de bulunuyordu. 

TIKLAYIN | Lübnan'da Hizbullah militanlarının çağrı cihazları eş zamanlı olarak patlatıldı; 8 kişi hayatını kaybetti, 2 bin 800 kişi yaralandı

Fotoğraf: AA

Saldırının ardından özellikle ABD basınında cihazların nasıl patlatıldığıyla ilgili bilgiler yer almaya başladı. Amerikan yetkililer, çağrı cihazlarının henüz militan gruba teslim edilmeden önce yerleştirilmiş olabileceğini ifade etti. Çağrı cihazlarının Tayvan'dan sipariş edildiği de bildirildi. 

TIKLAYIN | Patlamaları ne tetikledi: Hizbullah'ın, İsrail takibinden sıyrılmak için kullandığı çağrı cihazları binlerce insanı nasıl yaraladı?

FÜSUN SARP NEBİL YAZDI | Lübnan'da Hizbullah'ın çağrı cihazları nasıl patlatıldı?

Tayvanlı şirketten açıklama: Budapeşte merkezli şirket tarafından üretildi

Tayvanlı çağrı cihazı firması Gold Apollo, Lübnan'daki patlamalarda kullanılan çağrı cihazı modelinin Budapeşte merkezli BAC Consulting tarafından üretildiğini, firmaya sadece markasının lisansını verdiğini ve cihazların üretiminde yer almadığını belirtti.

Gold Apollo'nun kurucusu ve başkanı Hsu Ching-kuang, ürünün kendilerine ait olmadığını, üzerinde sadece kendi markalarının olduğunu söyledi. 

TIKLAYIN | Tayvanlı çağrı cihazı firmasından açıklama: Hizbullah'ın çağrı cihazları Budapeşte merkezli şirket tarafından üretildi

ERAY ÖZER YAZDI | Patlayıcılı çağrı cihazları nerede üretildi, cihazlara patlayıcı nasıl yerleştirildi?

Gold Apollo'nun kurucusu ve başkanı Hsu Ching-kuang

Lübnan: Ulusal egemenliğin ihlali

Lübnan hükûmeti, saldırının ardından yaptığı ilk açıklamada "İsrail'in canice saldırısının Lübnan'ın egemenliğinin ciddi ihlali ve her anlamda suç olduğunu" vurguladı. 

Lübnan Dışişleri Bakanlığı da Bakanlar Kurulu'yla yapılan istişarelerin ardından "saldırıya ilişkin bilgiler tamamlanır tamamlanmaz Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne (BMGK) şikayette bulunmak üzere hazırlıkların" başlatıldığını ifade etti. 

TIKLAYIN | Lübnan: Çağrı cihazlarının patlatılması İsrail'in suçu ve ulusal egemenliğin ihlali

NAMIK DURUKAN HABERİ | İsrail, Hizbullah’a karşı strateji mi değiştirdi? İsrail medyası Lübnan’daki siber saldırıyı nasıl gördü?

İkinci saldırı ertesi gün yaşandı: 27 ölü

İlk saldırının ertesi günü, 18 Eylül'de, Lübnan'da bu kez de el telsizleri patlatıldı. Hizbullah, saldırılardan İsrail'i sorumlu tutarak misilleme sözü verdi. 

Reuters tarafından incelenen patlatılmış telsizlerin görüntülerinde iç panelde “ICOM” ve “Japon malı” ibarelerinin yer aldığı görüldü. Bir güvenlik kaynağı, el telsizlerinin Hizbullah tarafından beş ay önce, çağrı cihazlarıyla aynı zamanda satın alındığını söyledi.

Reuters'a konuşan Lübnanlı üst düzey bir güvenlik kaynağı ve bir başka kaynak, yabancı topraklarda uzun bir özelleşmiş operasyon geçmişine sahip olan İsrail istihbarat ajanlarının çağrı cihazlarının içine patlayıcı yerleştirdiğini iddia etti. 

TIKLAYIN | Lübnan'da çağrı cihazlarının ardından telsizler de patlatıldı: En az 20 ölü, 450 yaralı; İsrail Savunma Bakanı'ndan "savaşta yeni aşama" açıklaması

TIKLAYIN | Reuters: Almanya, İsrail'e silah ihracatı lisanslarını askıya aldı

İsrail Savunma Bakanı: Savaşta yeni bir aşamaya geçiyoruz

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant savaşın yeni bir aşamaya girdiğini, ağırlık merkezinin daha fazla asker ve kaynak aktarılan kuzey sınır bölgesine kaydığını söyledi. Gallant bir hava kuvvetleri üssünde yaptığı açıklamada “Savaşta yeni bir aşamaya geçiyoruz; bu aşama cesaret, kararlılık ve azim gerektiriyor” dedi.

ERAY ÖZER YAZDI | Çağrı cihazlarının peşinde: Sıradaki durak Bulgaristan

FÜSUN SARP NEBİL YAZDI | Cep telefonlarındaki piller ölümcül patlama yaratır mı?

Nasrallah'tan ilk açıklama: İsrail tüm kırmızı çizgileri aştı, saldırılar savaş sebebidir

Hizbullah lideri Hasan Nasrallah, "Bu Lübnan'a yönelik bir savaş ilanıdır. İsrail'in amacı buydu" ifadelerini kullanırken çağrı cihazlarından kapalı olanların olduğunu, bazı cihazların hâlâ depoda olduğunu ifade ederek "Bu bizim için çok büyük bir şans oldu" dedi. 

"Güvenlik ve insanlık açısından direniş hareketi tarihinde görülmemiş bir darbeydi. Ülkemizin tarihinde ve düşmanla mücadelemiz tarihinde görülmemiştir" diye Nasrallah, "İsrail düşmanımız tarafından hedef alındık. Yüzlerce çağrı cihazımız eşzamanlı infilak ettirildi. Tüm kırmızı çizgiler aşılmış ve insani etik hukuk aşılmıştır" diye devam etti. 

TIKLAYIN | Hizbullah lideri Nasrallah'tan patlamalar sonrası ilk açıklama: İsrail tüm kırmızı çizgileri aştı, saldırılar savaş sebebidir

Lübnan'a büyük saldırı

İsrail ordusu, 19 Eylül'de Lübnan'ın güneyinde çok sayıda noktaya hava saldırısı düzenledi. İsrail ordusu, Hizbullah'ın ateşlenmeye hazır 30 füze platformuyla 150 füze rampasını hedef aldığını duyurdu. 

İsrail ordusunun bu saldırısı, 7 Ekim'de başlayan Gazze Savaşı devam ederken 11 aydır Lübnan'a yönelen en şiddetli hava saldırısı olarak raporlandı. 

TIKLAYIN | İsrail, Lübnan'da çok sayıda noktaya hava saldırısı düzenledi: Hizbullah'ın, ateşlenmeye hazır 30 füze platformuyla 150 füze rampasının vurulduğu açıklandı

Çağrı cihazları elektronik mesaj yoluyla vuruldu

Lübnan'ın Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Misyonu, yaptığı açıklamada çağrı cihazlarının nasıl patlatıldığının tespit edildiğini duyurdu. Lübnanlı yetkililerin ön soruşturmasında, çağrı cihazlarının Hizbullah'a ulaşmadan önce ele geçirildiği ve cihazlara patlayıcı yerleştirildiği tespit edildi. 

TIKLAYIN | Lübnanlı yetkililer duyurdu: Çağrı cihazları elektronik mesaj yoluyla patlatıldı


Üst düzey Hizbullah komutanı, Beyrut'ta öldürüldü

İsrail ordusu Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta gerçekleştirdiği “hedefli bir saldırıda" militan grubun üst düzey isimlerinden İbrahim Akil'i öldürdü. Bir apartmana yönelik gerçekleştirilen saldırıda 31 kişi hayatını kaybederken 60'tan fazla kişi de yaralandı. ABD, saldırıdan haberdar edilmediğini iddia etti.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'in sözcüsü Stephane Dujarric, küresel örgütün bugün Beyrut'ta meydana gelen saldırının ardından itidal çağrısında bulunduğunu söyledi.

TIKLAYIN | İsrail'in Lübnan’daki “hedefli” hava saldırısında ölü sayısı 14'e çıktı, çoğu kadın ve çocuk | Hizbullah, üst düzey komutanı Akil’in öldüğünü doğruladı

TIKLAYIN | Beyrut'taki İsrail saldırısında öldürülen Hizbullah komutanı İbrahim Akil kimdir?

Lübnan'daki saldırıda ölenler arasında çocuklar da bulunuyordu