Gündem

Karar yazarı Akyol: Suudi yetkililerle şartları konuşulurken Atatürk tişörtleri, sözlerini taşıyan pankartlar akıllarına gelmedi

"Birinci Dünya Savaşı’nda bütün Arapların bize “ihanet ettiğini” sananlar çoktur…"

02 Ocak 2024 10:58

Karar Yazarı Taha Akyol, Suudi Arabistan'ın Fenerbahçe, Galatasaray derbisinde Atatürk pankartlarına izin vermemesine ve ardından yaşananlara değinerek, " Süper Kupa maçı için ülke olarak Suudi Arabistan’ı seçtiler, seçtikten sonra Suudi yetkililerle şartları konuşulurken Atatürk tişörtleri, Atatürk’ün sözlerini taşıyan pankartlar akıllarına gelmedi… Fakat maçtan üç gün önce akıllarına geldi, Suudiler kabul etmedi." dedi.

Rıdvan Dilmen'e göre bu maç için Suudi Arabistan'dan toplam 4 milyon dolar alınabileceğini söyleyen Akyol, "Türkiye’de yaygın önyargılar var. Araplarla İslamiyet’i özdeş sanıp Arapları eleştirmeyi din karşıtlığı sananlar… Araplara karşı bir tavır koymayı laiklik sadakati sananlar…" ifadelerini kullandığı "Türkler ve Araplar" başlıklı köşe yazısında şunları kaydetti:

"Birinci Dünya Savaşı’nda bütün Arapların bize “ihanet ettiğini” sananlar çoktur… Şerif Hüseyin önceden İngilizlerle anlaşarak isyan etmiş ve Türk ordusuna büyük zararlar vermiştir. Fakat Osmanlı ordusunda sadakatle savaşan Arap aşiretleri de az değildi.

Tarihçi Isaiah Friedman, Şerif Hüseyin isyanının İngilizlerin beklediği kadar etkili olamadığını ve “İslam dünyasında hain olarak görüldüğünü” anlatır. Orta Doğu’da İngiliz imparatorluğunu yıkan asıl etkenin, Mustafa Kemal liderliğindeki Türk milliyetçi hareketiyle Arap milliyetçilerinin işbirliği olduğunu belirtir.

Son olayda Suudi personel, Atatürk gerilimi çıkmadan önce, daha Riyad havaalanında bizimkilere “kaba” davranmış… O dönemin etkisi olmasın!

Doğusu bellidir: Ne hayranlık ne düşmanlık… Ağır başlı, istikrarlı, ideolojik tutkulardan uzak, Türkiye Cumhuriyeti’nin diplomatik geleneklerine uygun, rasyonel siyasi, iktisadi, insani, ilişkiler..."