Gündem

Karar yazarı Berkan: Can Atalay'ı yargılayan mahkeme, AYM kararını uygulamayarak anayasal düzene karşı darbe yapıyor

02 Kasım 2023 09:44

Karar yazarı İsmet Berkan, TİP Milletvekili Can Atalay hakkında Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) verdiği 'hak ihlali' kararına işaret ederek, " Son 7 gündür Anayasa Mahkemesi’nin verdiği bir karar uygulanmıyor, uygulanmasın diye türlü çeşitli bürokratik oyunlar ve yargısal bahanelere dayalı sözde hukuk tartışmaları yapılıyor. Ama gerçekte yapılan şey, kanunlarımızda suç olarak yazılan ‘Anayasal düzene karşı darbe’ suçu." dedi.

TIKLAYIN-AYM kararına rağmen tahliye edilmeyen Can Atalay: HSK soruştursun, hukuka bağlı olmayan devlet hayalinin sahipleri kimler?

Can Atalay'ın 'haksız yere, hukuka aykırı biçimde aylardır hapiste' tutulduğunu ifade eden Berkan'ın, "Anayasal düzene karşı darbe oldu, haberiniz var mı?" başlıklı köşe yazısı şu şekilde:

"Son 7 gündür yaşadığımız;  yerel mahkeme ve Yargıtay, Anayasa Mahkemesi’nin gücünü de gasp ediyor, onun aldığı bir kararı uygulamıyor.

Yazının başından beri ‘yerel mahkeme’ diye andığım mahkeme, adıyla İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi. Bu mahkeme Osman Kavala ve Can Atalay dahil arkadaşlarını ‘Anayasal düzene karşı darbeye teşebbüs’ten mahkum etti. Oysa şimdi o mahkeme kendisi teşebbüs aşamasını geride bırakıp Anayasa Mahkemesi kararını uygulamayarak doğrudan kendisi anayasal düzene karşı darbe yapıyor. Birkaç ay içinde iki kez üstelik.

Darbe dediğiniz şey sadece yürütme organına karşı, hükümeti devirmek için yapılmaz. Yasama organının yetkisini gasp etmek de, yargı organının kararını uygulamamak da teknik olarak ‘darbe’dir. Teşebbüs değil, darbe!

Şimdi bakalım İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nin gerçekleştirdiği darbeye Yargıtay da ikinci kez katılacak mı?"

Yazının tamamı için tıklayın