Gündem

Karar yazarı Karaalioğlu: Erdoğan, Bahçeli’nin sözlerine neden hala kayıtsız?

28 Ekim 2024 11:36

T24 Haber Merkezi

Karar yazarı Mustafa Karaalioğlu Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın,  Bahçeli'nin Öcalan çağrısına ilişkin 'sessiz' kaldığını belirterek, "Erdoğan, Bahçeli’nin sözlerine neden hala kayıtsız?" diye sordu.

CHP lideri Özgür Özel'in konuya lilişkin olarak "Bahçeli, Erdoğan’ın ya elini rahatlatmak ya da önünü kesmek istiyor" ifadesini üzerinden değerlendirmeden bulunan Karaalioğlu, "Cumhurbaşkanı genel geçer sözlerle çözümün yanında saf tutuyor ama Bahçeli çıtayı bu kadar yükseğe koyduktan sonra sıradan cümleler yetersiz kalıyor. Yine de bunu, 'Bahçeli Erdoğan’ın önünü kapatmak istiyor' diye yorumlamıyorum. Aksine, MHP Lideri Erdoğan’ın 'Elini rahatlatmak istiyor' tahmini daha gerçeğe yakın." dedi.

Günün öne çıkan haberleri

TIKLAYIN | Son anket sonuçları açıklandı: AKP 31 Mart'tan sonra ilk kez CHP'yi geçti

TIKLAYIN | Hasan Cemal: PKK'nın şiddet ve terör politikaları barışın yolunu tıkıyor; devletin de demokrasi ve hukuk yolunu tıkamaktan vazgeçmesi lazım

TIKLAYIN | İstanbul'da bıçaklı taciz dehşeti kamerada | İki kız kardeşin kapısına dayandı: "Aç kapıyı, annenler evde yok biliyorum, sizi seviyorum"

TIKLAYIN | Takipçilerini dolandırarak 55 milyon dolar para toplayan YouTube fenomeni firarda

TIKLAYIN | Narin Güran'ın ağabeyi Baran Güran peş peşe paylaşımlar yaptı; 45 dakika sonra hepsini sildi

TIKLAYIN | Devlet Tiyatroları’nın hesabı, olmuş size Tamer Karadağlı’nın hesabı

Erdoğan ve partisinin bir "bir çözüm" hazırlığı olmadığını ifade eden Karaalioğlu'nun köşe yazısının ilgili bölümü şöyle:

"Bahçeli elini rahatlattı rahatlatmasına ama Cumhurbaşkanı çözüme uzak olmasa da bu imkanı nasıl kullanacağını bilemiyor.

İki sebepten dolayı.

Bir… Öcalan’ın affına kadar varan bir çözüm perspektifini -en azından başta ilan etmek- hiç ona göre değil. Erdoğan da sembolik anlatımı seviyor elbette ama bu kadar güçlü olanını değil.

İki…Ya anayasa değişikliği ya da erken seçim yoluyla yeniden aday olmaya ve bunun için de DEM desteğine ihtiyacı var. Ancak, böyle bir destekle seçmenin önüne gitmenin de oy kaybettirme riski var. Bahçeli de çözüm için İmralı-DEM hattını işaret etti, unutmayalım.

Erdoğan bu yola girecekse her türlü riski azaltmak için, girişimin sonunun mutlaka çözümle bitmesi gerekiyor. Başarısızlık, hem topluma hem de sandığa yansıyacak fiyasko demektir. Bunu çok iyi biliyor. Bilmediği veya zihin olarak hazır olmadığı şey ise hangi yöntemle PKK’ya silah bıraktıracağıdır. O yüzden üzerinden günler geçmesine rağmen Bahçeli’nin sözlerini duymazdan gelmeyi tercih ediyor. Bahçeli ise, TUSAŞ saldırısına rağmen kararlılığını sürdürerek Erdoğan’a alan açmaya devam ediyor. Alan açtıkça da Erdoğan, MHP Lideri’nin daha gerisinde kalıyor.

Muhalefete gelelim… Aşırı sağı hariç tutarsak, hiç bilgi sahibi olmamalarına rağmen muhalefet sürece tam destek veriyor. CHP, Gelecek, Saadet, DEVA işin ucundan tutmaya hazır görünüyor. İktidarın bu işin üstesinden geleceğine dair inançları güçlü değil ama “Böylesine can yakıcı bir meselede her türlü girişim denemeye değer” diye düşünüyorlar.

Cumhurbaşkanı’nın üzerinde baskı yaratan bir unsur da muhalefetin bu yapıcı tutumudur.

Bilhassa MHP’nin çözüm yanlısı yeni pozisyonu ve muhalefetin desteği, Kürt meselesinin halli yolunda tarihte ilk kez bu kadar geniş bir mutabakatın anına ulaştığımızı gösteriyor. Gerçek anlamda “tarihi an” budur.

Cumhurbaşkanı’nın şimdi bir çözüm vizyonuyla bu kapıdan girme iradesine, ardından da sabır ve enerjiye ihtiyacı olacaktır. Yapabilir mi bilinmez ama yaparsa ülkeye ismiyle anılacak en büyük mirası bırakır…"

Ne olmuştu?

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, 22 Ekim'de partisinin TBMM Grup Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, "Bugün kitabın ortasından hiçbir yoruma ihtiyaç bırakmayacak nitelikte konuşacağım" diyerek, PKK lideri Abdullah Öcalan'la ilgili çağrı yaptı ve "Şayet terörist başının tecridi kaldırılırsa, gelsin TBMM’de DEM Parti grup toplantısında konuşsun, terörün tamamen bittiği, örgütün lağvedildiğini haykırsın. Bu dirayet ve kararlılığını gösterirse umut hakkının kullanımıyla ilgili yasal düzenlemenin yapılması ve bundan yararlanmasının önü de ardına kadar açılsın. Ne Kandil ne Edirne, adres İmralı’dan DEM‘e uzansın, bu ağır ve tarihi terör sorunu ülke gündeminden tamamen çıkarılsın. Hodri meydan, buna varız. Vatan, millet, devlet, bayrak, ortak gelecek ve tam bağımsızlık için bunu dahi sineye çekmeye sonuna kadar hazırız" ifadelerini kullandı. Bahçeli'nin sözleri siyaset kulislerini hareketlendirirken, 1 Ekim'de Meclis'in yeni yasama yılı açılışında DEM Parti'lilerle tokalaşmanın ardından gündeme gelen "yeni bir çözüm süreci mi başlıyor" sorusu daha güçlü şekilde tartışılmaya başladı. 


GÖKÇER TAHİNCİOĞLU YAZDI 

Öcalan'ın tahliyesi için tek maddelik değişiklik yeterli: Bahçeli'nin sürpriz skandalıyla gündeme gelen “umut hakkı” nedir?

Bahçeli'nin Öcalan'ı TBMM'ye çağırması hangi sonuçları doğurabilir, 'Çözüm Süreci'nden fark ne, kulislerde neler konuşuluyor, neler olabilir?


MURAT SABUNCU'NUN YAZI DİZİSİ

Diyarbakır’da Bahçeli konuşurken açılan televizyonlar ve altı çizilen yorum: ‘Devlet’ Öcalan ile belli bir noktaya ulaşmasaydı hareket etmezdi

Teröre rağmen barışın peşini bırakmama mesajı veren üç farklı isim: Bahçeli, Demirtaş, Özel…


CANDAN YILDIZ YAZDI

Bahçeli'nin Öcalan'a TBMM davetine DEM'den ilk değerlendirme Sırrı Sakık'tan geldi: Hiç şaşırmadım, daha önemli gelişmeler olabilme ihtimali yüksek


TIKLAYIN - Bahçeli'den Öcalan çağrısı: TBMM'de konuşulun, terörün bittiğini, burada lağvedildiğini haykırın!

TIKLAYIN - MHP Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız, "Türk siyasetinde 22 Ekim bir milattır" diyerek "umut hakkını" anlattı

TIKLAYIN - DEM Parti Eş Genel Başkanı Hatimoğulları: Tecrit kalksın, Sayın Öcalan konuşsun

TIKLAYIN - Bahçeli'nin Öcalan için "Meclis'te konuşması" gündeme bomba gibi düştü

TIKLAYIN - Özel, "el yükseltti": Ben de Kürtlere devlet teklifleri veriyorum; Türkiye'nin sahibi olmaya davet ediyorum

TIKLAYIN - Bahçeli'nin Öcalan çağrısı sonrası Erdoğan: Açtığımız tarihi fırsat penceresi, hırsa kurban edilmemeli

TIKLAYIN - Demirtaş: Diyalog arayışlarını kanla kesmeye çalışan anlayış bilmeli ki Öcalan bir inisiyatif alırsa tüm gücümüzle arkasında olacağız; barış sesinin bu defa bastırılmasına izin vermeyeceğiz!

TIKLAYIN - Abdullah Öcalan'dan Bahçeli'nin çağrısına ilk yanıt: Koşullar oluşursa teorik ve pratik güce sahibim


DEM Partililerle tokalaşma ve "yeni çözüm süreci" iddiası

İsrail'in 7 Ekim 2023'te Gazze'nin ardından Lübnan'a yönelik kara harekatına girişmesiyle başlayan operasyon, İran ile İsrail arasında yaşanan gerginlik ve bölgesel savaş söylemleri, siyaset kulislerini harekete geçirdi.

Erdoğan: İsrail'in bir sonraki hedefi Türkiye

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 1 Ekim'de TBMM'nin yeni yasama sürecinde yaptığı konuşmada, İsrail - Hamas savaşı ve Lübnan'a sıçrayan saldırılarla ilgili değerlendirmelerde bulunarak, "İsrail'in Gazze'de yürüttüğü soykırım bugünlerde Lübnan'a uzandı. Dün. İsrail'in bir sonraki hedefi Türkiye'dir ve Lübnan topraklarına karadan girdiğini  duyurmuştur .

"İç cephe" vurgusu

Erdoğan, aynı konuşmasında "iç cephe" su yaparak, "Fitne girişimlerine karşı millet olarak, 85 milyon olarak 'iç cephemizi' sağlam çaba sarf ediyoruz. Bugün İsrail'in saldırganlığı karşılanıyor, içsel ve çatışmasız çatışma çözülmüyor, çözümün ortaya çıkması gerekiyor”  ifadeleri kullanıldı.

Bahçeli'den DEM Parti ile tokalaşma

Erdoğan'ın açıklamalarına paralel olarak, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de yeni yasama paketinde sürpriz bir hamlede bulundu ve DEM Parti sıralarına giderek milletvekilleri ile selamlaştı.  Bahçeli  , DEM Parti'li vekillerin elini sıkmasıyla ilgili, " Yeni bir dönemde giriyoruz. Biz gelişi güzel keyfe keder, hayatta kalmaktan kaçışlarla dümenden el uzatmayız.Biz durduk yere el vermeyiz. Öylesine yerimizde yoğunlaşıp da el sıkmaya teşebbüs etmeyiz. değerlendirmeleridir"  açıklamasında bulundu.

DEM Parti'den açıklama

DEM Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları ise Bahçeli'nin tokalaşma jestini ve açıklamalarını, "Bu parçaların atılacak adımlarda biz de iz sürmeye hep beraber. Sorun zincirinin çözümüne yönelik sağlıklı bir politik programın ortaya çıkması gerekiyor"  şeklinde değerlendirildi. 

TIKLAYIN - Devlet Bahçeli yeni yasama sürümünde DEM Partililerle tokalaştı

TIKLAYIN - Bahçeli'den, DEM Parti'yle tokalaşmasına ilişkin açıklama: Yeni bir döneme giriyoruz, günümüze barışı sağlamak lazım

TIKLAYIN -  Bahçeli'den DEM Parti'ye "Türkiye partisi olma" çağrısı: Uzattığım el, milli birlik ve kardeşliğimizin mesajıdır

TIKLAYIN - Bahçeli'nin son çağının ardından DEM kulisleri: Şartlar olgunlaşırsa müzakereye hazırız

TIKLAYIN- Yeni "çözüm süreci" mi geliyor? | AKP'li isimlerden peş peşe açıklamaları

TIKLAYIN –  Murat Sabuncu'nun yazısı: 'Devlet desteğinde-bilgisinde' çözüm mü, Hakan Fidan yine devrede mi, hemen önemsizleştirilmeli mi?

TIKLAYIN -  Candan Yıldız'ın röportajı | DEM Partisi Milletvekili Sırrı Sakık: Bahçeli'nin 'Ülkemizde barışı sağlamak lazım' sözlerini önemsiyoruz, Bahçeli ile tokalaşmamızı eleştiren troller umurumuzda değil

TIKLAYIN - Bahçeli'nin DEM Parti'lilerle tokalaşmasında "Dolmabahçe mutabakatı" detayı

TIKLAYIN - Mehmet Y. Yılmaz yazdı: Kürt siyaseti aynı suda ikinci kez yıkanır mı?

TIKLAYIN - Yalçın Doğan yazdı: Bahçeli DEM'e çiçek attı ama...