20 Şubat 2025 16:01
Bolu Kartalkaya'da 36'sı çocuk 78 kişinin hayatını kaybettiği Grand Kartal Otel'deki yangın faciasına ilişkin soruşturma sürüyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı müfettişlerinin otelde yaptığı incelemelerinin ardından hazırladığı rapor, Grand Kartal yönetiminin yangın güvenliğini göz ardı ettiğini açığa çıkarıyor. Raporda, mevzuata aykırı 15 madde sıralandı.
Müfettişler söz konusu oteli, yangının çıktığı 21 Ocak ile 6 Şubat arasında "iş sağlığı ve güvenliği" yönünden inceledi. DW Türkçe'nin ulaştığı Bakanlığa bağlı Rehberlik ve Teftiş Başkanlığının 7 Şubat tarihli raporuna göre, otelde 72 çalışan bulunuyor ama bunlar arasında bir iş güvenliği uzmanı ya da iş yeri hekimi yer almıyor.
Ayrıca müfettişler, kayıt dışı istihdamdan şüphelenildiğini de ifade ediyor.
Kartalkaya'daki Grand Kartal Otel yetkililerinin verdiği ifadelere yer verilen raporda, otelde yangın halinde su püskürten yağmurlama sisteminin (sprinkler) bulunmadığı belirtiliyor. Bununla birlikte yangın merdivenlerine ulaşımı sağlayan kaçış yolu kapılarının alevlere dayanaklı ve duman sızdırmaz özellikte yapılmadığına vurgu yapılıyor.
Raporda, "Yangının başladığı anlaşılan restoranda ve yakınındaki mutfak alanında çalışanların ulaşabileceği konumda portatif yangın söndürme cihazları bulunmadığı Aşçı Faysal Y., Fidan K. ve Yusuf K. ile Fırıncı Mehmet G.’nin ifadelerinden anlaşılmaktadır" deniliyor.
Aynı şekilde çalışır durumda otomatik yangın algılama ve uyarı sisteminin bulunmadığı aktarılıyor.
Bakanlık müfettişlerinin kaleme aldığı raporda, İş Yeri Acil Durum Eylem Planı'nın tahliye yöntemleri ve tahliye planını içermediğine değiniliyor. Bu plan, yangın gibi acil durumlarda kurtarma ekiplerinin faaliyetlerinin organize edilmesinde kullanılıyor. Raporda, şunlar dile getiriliyor:
"İş yerinde müşteri ve ziyaretçilerin acil durumlar, kaçış yolları, toplanma yerleri ve acil durum ekipleri hakkında bilgilendirilmediği, müşterilerin ifadelerinden anlaşılmıştır. İş Yeri Acil Durum Eylem Planı'nda acil durum, müdahale ve tahliye yöntemleri oluşturulurken çalışanlar dışında müşteri, ziyaretçi gibi işyerinde bulunması muhtemel diğer kişiler de göz önünde bulundurulmamıştır."
Grand Kartal Otel'de yangın ve kurtarmayı da içeren bir acil durum tatbikatının gerçekleştirilmediği de raporda yer verilen detaylardan.
"Söndürme ve kurtarma konusunda görevlendirilen çalışanlara özel olarak eğitim verilmediği Aşçı Fidan K. ve Çalışan Yunus E.G.'nin ifadelerinden anlaşılmıştır" denilen raporda, çalışanlara iş sağlığı ve güvenliği eğitimi verilmediğine dikkat çekiliyor. Raporda, "işverenin işyerinde iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerine olan uygunsuzluğu gidermediğinin" de altı çiziliyor.
Bakanlık müfettişleri, otele 1 milyon 73 bin 105 TL'lik idari para cezası verilmesinin uygun olacağını kaydediyor.
Öte yandan raporu hazırlayan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, faciaya ilişkin iş sağlığı ve güvenliği konusunda ihmali bulunduğu iddiasıyla tartışılmıştı. Hatta DEVA Partisi Sözcüsü ve partinin Adana Milletvekili Sadullah Kısacık, konuyu TBMM gündemine taşımış ve "Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı suçludur" ifadesini kullanmıştı.
Grand Kartal Otel'deki yangın faciasının ardından "Sorumlu kim?" tartışması uzun süre devam etti. Turizm Bakanlığı ve Bolu Belediyeside karşılıklı olarak birbirini suçladı. Mülkiye müfettişlerinin hazırladığı raporda ise oteli denetleme yetkisinin Bolu İl Özel İdaresi'nde olduğu belirtildi. Aynı raporda, 12 katlı ahşap otelde yangın önlemlerinin denetlenmediği ifade ediliyor.
Faciaya ilişkin soruşturma Bolu Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülüyor. Soruşturma kapsamında 22 kişi tutuklu. Bunlar arasında otel sahibi Halit Ergül, genel müdür olan damadı Emir Aras, kimi otel çalışanları, Bolu İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Sırrı Köstereli ile Genel Sekreter Yardımcısı Bünyamin Bal, Bolu Belediyesi Başkan Yardımcısı Sedat Gülener, İtfaiye Müdür Vekili Kenan Coşkun ve itfaiye personeli İrfan Acar bulunuyor. Sekiz kişi ise adli kontrol şartıyla serbest bırakılmıştı.
Soruşturma kapsamında İstanbul Teknik Üniversitesi uzmanlarınca hazırlanan bilirkişi raporu bekleniyor. Daha önce 13 sayfalık bir "ön bilirkişi raporu" çıkmış ancak Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, bu rapor için "Hiçbir resmi niteliği olmayan, korsan bir metin" ifadesini kullanmıştı. Söz konusu raporda, otel yönetimine ek olarak Turizm Bakanlığı, Bolu İl Özel İdaresi ve Bolu Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğünün sorumluluğuna değinilmişti.
Faciada yaşamını yitirenlerin ailelerin avukatlarından Hasan Tiftik, DW Türkçe'ye yaptığı açıklamada, soruşturma dosyasına ulaşmakta hâlâ sorun yaşadıklarını söylüyor. Av. Tiftik, "Bu nedenle araştırılması gereken hususları, savcılığa bildirememekten muzdaribiz. Savcılıktan bir talepte bulunamıyoruz. Baştan beri mağdurların avukatları olarak böyle bir sıkıntı yaşıyoruz" diyor.
Köroğlu Dağları'nın zirvesindeki kayak merkezinde bulunan Grand Kartal Otel'de 21 Ocak'ta yangın çıkmıştı. Bolu Belediyesi İtfaiye Müdürlüğünün raporuna göre ilk ihbar saat 03.30'da yapılmış, ekipler 42 kilometre yol kat ederek saat 04.24'te olay yerine ulaşabilmişti. Otelin restoran kısmında çıkan yangında 78 kişi yaşamını yitirmiş, 50 kişi yaralanmıştı. 10 saat sonra söndürülebilen yangın nedeniyle bir günlük milli yas ilan edilmişti.
© Tüm hakları saklıdır.