Kartalkaya'da yaşanan yangın faciasının ardından uzmanlar, otelin yangın önlemleri için gerekli olan maliyetin, bir gecelik konaklama gelirinin yalnızca yüzde 20'si kadar olduğunu belirtti. Bu küçük yatırımın, 79 kişinin hayatını kurtarabileceği vurgulandı.
Bolu Kartalkaya’daki Grand Kartal Otel’de çıkan yangın, 79 kişinin hayatını kaybetmesiyle sonuçlanırken, yangın önlemleri konusundaki ihmaller yeniden tartışma konusu oldu. Otelde, basit uyarı sirenlerinden yangın tüplerine, merdiven yönlendirme levhalarından sprinkler (yağmurlama) sistemine kadar en temel güvenlik ekipmanlarının bile bulunmadığı iddia ediliyor. Uzmanlar, gerekli yangın önlemlerinin maliyetinin otelin bir gecelik gelirinin dahi çok altında olduğunu söylüyor.
Bolu Grand Otel yangınında 79 kişi öldü, belediye ve itfaiye yöneticisi dahil 11 kişi gözaltında | Şimdiye kadar neler yaşandı, yangına ne sebep oldu, ölenler kim?
“Bir gecelik gelirin yüzde 20’si faciayı önlerdi”
Hürriyet'te yer alan habere göre, TMMOB Bolu İl Koordinasyon Kurulu Başkanı ve Makina Mühendisleri Odası Bolu Temsilcisi Erol Perçin, otelin güvenlik sistemlerinin toplam maliyetinin 3 milyon TL’yi bulmayacağını ifade ederek şunları söyledi:
“Otelin tek bir gecelik konaklama gelirini düşündüğümüzde bile bu sistemler rahatlıkla kurulabilirdi. Yangın sırasında oteldeki misafirler ve çalışanlar ne doğru dürüst uyarılabildi ne de güvenli bir çıkış yapabildi. Merdiven yerlerini dahi tespit edememiş olmaları, yangın önlemlerinin yok denecek kadar az olduğunu açıkça gösteriyor.”
T24 ÖZEL - Dağda yangın katliamının ortaya çıkardığı skandal: Türkiye'nin en önemli kış turizmi merkezlerinden Kartalkaya'da itfaiye aracı yok!
Kış turizmi için tercih edilen bu tür otellerin halı, perde ve iç mekân tekstillerinden yangına dayanıklı malzemeler kullanması gerektiğine dikkat çeken Perçin, “Yasal düzenlemeler yeterince açık değil ve ‘konuk güvenliği sağlanmalı’ ifadesiyle muğlak bırakılıyor” açıklamasında bulundu.
Pasif ve aktif önlemler hayat kurtarıyor
Isı Su Ses ve Yangın Yalıtımcıları Derneği (İZODER) Yönetim Kurulu Başkanı Emrullah Eruslu, yangın güvenliğini iki başlıkta değerlendirdi:
Pasif önlemler:
Yanıcı dış cephe malzemesi kullanılmaması
Kaçış koridoru ve yangın merdiveninin 60 dakikaya kadar ateşe dayanıklı olması
Baca etrafındaki tesisatların yangına dayanıklı yalıtımla korunması
Bu önlemler sayesinde, yangın büyüme hızı yavaşlatılıyor ve tahliye için zaman kazandırılıyor.
T24 ÖZEL - Denetimsizlik faciasında sorumluluğun kimde olduğu belirsiz kaldı: Bakanlık ve belediye topu birbirine attı
Aktif önlemler:
Yağmurlama (sprinkler) sistemi
Duman ve gaz dedektörleri
Alarm ve uyarı sistemleri
Eruslu, “Pasif önlemlerin maliyeti, toplam yapım maliyetinin binde 3’ü ila binde 5’i arasında değişir. Yani işletmelerin gözünde küçük bir gider gibi görünse de hayati önem taşır” dedi.
T24 ÖZEL - Grand Kartal Otel, yangın eğitimini tamamlayamamış: Otelin sahibi, sertifikayı veren kurumda yönetim kurulu üyesi!
"Tespit komisyonu kurulması şart"
Eruslu, 2017’de Londra’da 24 katlı bir binada meydana gelen ve 12 kişinin can verdiği yangını hatırlatarak, “Bir noktada kullanılan malzemenin yanıcı çıkması nedeniyle tüm yüksek binaların cepheleri incelendi, riskli olanların tadilatı mecbur kılındı. Benzer bir çalışmanın bizde de yapılması için bakanlık, yerel yönetimler ve uzmanların bir araya geleceği bir tespit komisyonu kurulması şart” ifadelerini kullandı.
1 milyon TL’lik ihmal ve oda başına 6 bin 210 TL
Otel yatırımcılarından alınan bilgilere göre, Grand Kartal Otel gibi 161 odalı bir tesiste asgari seviyede bile olsa yangın önlemlerinin toplam maliyeti 1 milyon TL civarında.
Bir gecelik konaklama bedeli (kişi başı): 30 bin TL
Tedbirlerin oda başına düşen maliyeti: Yaklaşık 6 bin 210 TL
Tedbirler için ayrılmayan pay: Sadece yüzde 20 (bir gecelik konaklamaya oranla)
“Bu kadar küçük bir orana dahi yatırım yapılmadığı için 79 kişi hayatını kaybetti” diyen uzmanlar, yangında oluşan maddi ve manevi zararın, söz konusu önleyici yatırımla kıyas kabul etmeyecek kadar büyük olduğunu hatırlattı.
T24 ÖZEL - Yangın denetimi için başvuru yapan Grand Kartal Otel'in tahliye çıkışları, yangın alarmı ve duman kontrol sistemi yetersiz çıkmış!
Kalem kalem maliyetler
Sektör temsilcilerine göre, bir otelin alması gereken yangın önlemlerinin maliyetleri şöyle sıralandı:
Yangın tüpü
Küçük boy (6 kg): 500 – 800 TL
Orta boy (12 kg): En fazla 1.200 TL
Mutfak gibi riskli alanlar için (50 kg): Yaklaşık 2.500 TL
Yangın alarm sistemi
50 odalı küçük otellerde: 50 bin – 100 bin TL
150’den fazla odası olan büyük tesislerde: 250 bin TL’ye kadar çıkabiliyor
Yağmurlama (Sprinkler) sistemi
Metrekare başına: 300 – 600 TL
Küçük otellerde toplam: ~75 bin TL
Büyük otellerde toplam: ~150 bin TL
Yangın merdiveni
Metrekare maliyeti: 4 bin 500 TL
TIKLAYIN - Kartalkaya'daki 5 otelden 4'ünün yangın merdiveni dışarıda, Grand Kartal'ınki içeride!
Gazlı söndürme sistemi (Mutfaklar vb. kritik alanlar)
50 bin – 100 bin TL
Uzmanlar, “Bu sistemler otelin her noktasına kurulmalı. ‘Otelimizin yüzde 99’unda var, şu köşede yok’ demek fayda etmez. Yüzde 1’lik alanda dahi çıkan yangın faciayla sonuçlanabilir” uyarısında bulundu. (Hürriyet)
_____________________________________________________________________________________________________