Gündem

Kazada ölen Reisi'nin helikopterini AKINCI İHA mı buldu?

23 Mayıs 2024 11:49

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve Dışişleri Bakanı Hüseyin Emirabdullahiyan, geçirdikleri helikopter kazasında hayatlarını kaybetti. Türkiyeli kaynaklar Reisi'nin içinde bulunduğu helikopterin AKINCI İHA'lar tarafından bulunduğunu kaydederken, İran kaynakları enkazı kendilerinin bulduğunu açıkladı.  

Türkiyeli kaynaklar tarafından eski İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi’nin düşen helikopterini Türkiye’den gönderilen AKINCI İHA’nın bulduğu belirtildi. Ancak İran, helikopteri kendilerinin bulduğunu açıkladı.

Milli Savunma Bakanlığı (MSB), bu tartışmaların "yersiz" olduğunu belirterek, "Kötü günde yardıma gittik. Talep üstüne gittik ve gereğini yaptık. Burada bizim için gurur duyulacak üç önemli nokta var. Öncelikle; Türkiye Cumhuriyeti kurumlarının koordineli şekilde verdikleri reaksiyon. İkinci, İHA teknolojisinde geldiğimiz nokta. Üçüncü ise TSK’nın bu yerli ve milli teknolojiyi kullanma yeteneği. O gün elde edilen veriler İranlı makamlarla paylaşıldı, canlı izlediler süreci. Gerisi İran’ın takdiri" açıklamasını yaptı.

İran’ın "silahsız İHA şerhi"

Reisi’yi arama çalışmaları sırasında talepte bulunan İran’ın “silahsız” İHA talep ettiği iddialarını doğrulayan MSB’den açıklama yapıldı:

Zamana karşı yarışılan bir durum olduğu için o an havada olan bir İHA’nın gönderilmesine karar verdik. Terörle mücadele için havada olan bir İHA yönlendirildi. Ancak İran’ın ‘silah şerhi’ nedeniyle o İHA görev yerine tekrar çekildi ve Batman’dan silahsız bir İHA kaldırılarak İran’a gönderildi.

Seferberlik Yönetmeliğindeki değişiklik neden yapıldı?

21 Mayıs’ta Resmî Gazete’de yayınlanarak Seferberlik ve Savaş Hali Yönetmeliği’nin değiştirilme nedenini "güncelleme" olarak belirten MSB, "Değişiklik MSB teşkilatında meydana gelen değişikliklere uyum sağlanması, ilgili yönetmeliklerin sayısının dörtten bire indirilerek tek başlıkta toplanması nedeniyle yapıldı. Şu girdi veya bu girdi tartışmaları doğru değil. Güncel ihtiyaçları karşılayacak bir metin oluşturuldu"açıklamasını yaptı.

TIKLAYIN | İran: Cumhurbaşkanı Reisi'nin helikopterini Bayraktar dronu değil, bizim ekiplerimiz buldu