Çanakkale'nin Yenice ilçesi Kalkım Beldesi'nde planlanan yeni maden projesi, özellikle domates ve pirinç üretimi için kritik olan su kaynaklarının kirlenme riskini artırıyor. Bölge halkı ve çevre savunucuları, madencilik faaliyetleri sonucu su kaynaklarının zehirlenmesinden endişe duyuyorlar.
Çanakkale'nin Yenice ilçesine bağlı Kalkım Beldesi yakınlarında, CVK Madencilik tarafından planlanan kurşun, bakır ve çinko madeninin kapasite artışı ve kompleks maden projesi, bölge halkının ve çevre savunucularını endişelendirirken, Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) süreci kapsamında hazırlanan yeni rapor, çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'na sunuldu.
İnceleme Değerlendirme Komisyonu'nun toplantısı gerçekleştirildi. Bölge halkı, madenlerin ayrıştırılmasında kullanılan zehirli kanserojenlerin ve kimyasalların toprağa, yağmur suları ile derelere ve Gönen Çayı'na karışma ihtimali konusunda endişelerini ifade etti. BirGün'ün aktardığına göre, Yaşam savunucuları, "Gönen ve Misakça ovası, Türkiye'nin beslenmesinde önemli rol oynayan pirinç ve domates tarımının yapıldığı yerlerdir. Bu bölgelerin yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalması kabul edilemez," şeklinde konuştu.
Kazdağları Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Süheyla Doğan, BirGün'e yaptığı açıklamada, "Metalik madenciliğin en büyük etkisi, kimyasallar ve ağır metallerle yeraltı suyu ve yüzeysel suların kirlenmesidir. Bu kirlilik, bölgede sağlıklı bir tarımın sürdürülebilmesini imkansız kılar. Yaşam, tarım ve ormanlık alanların yok edilmesine müdahale edilmelidir," ifadelerini kullandı.