Ekonomi

Kendisi ve ailesi ile ilgili iddialar, "Sadık Abi" açıklaması: Hafize Gaye Erkan'ın görev sürecinde öne çıkanlar

Merkez Bankası'nın ilk kadın başkanı Hafize Gaye Erkan, istifa ettiğini açıkladı. Erkan'ın görev sürecindeki "Sadık Abi" açıklaması ve babası Erol Erkan'la ilgili iddialar gündem olmuştu

02 Şubat 2024 23:46

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek yönetimindeki yeni dönemde Merkez Bankası Başkanlığına atanan, ilk kadın başkan Hafize Gaye Erkan, 7 ay 23 gün sonra “görevinden affını” istedi. Erkan'ın istifasıyla birlikte AKP döneminde 7 kez başkan değişimi oldu. Erkan'ın başkanlık yaptığı yaklaşık 8 aylık süreç içerisinde politika faizi 8.5'tan 45'e çıktı. Erkan'ın geçtiğimiz ayda Hürriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ahmet Hakan'a verdiği röportaj tartışmalara sebep olmuştu. Erkan'ın ekonomiyle ilgili soruya, "Apartman görevlimiz olan Sadık Abi’ye çoğu zaman fiyatları soruyorum, onu sorguya çekiyorum. Ben ‘indi’ diyorum. O ‘inmedi’ diyor. Sürekli 'Fiyatlar inmedi, istersen git şu soğanın fiyatına bir bak' diyor" sözleri ile Erkan’ın yüksek kiralardan şikayet edip, "Ev bulamadık çok pahalı annemlerin yanına yerleştik" açıklaması günlerce konuşuldu. Erkan'ın görev sürecindeki önemli olaylardan biri de, Sözcü'nün haberine göre, Merkez Bankası çalışan Büşra Bozkurt’un CİMER başvurusunda Gaye Erkan'ın babası Erol Erkan tarafından işten çıkartıldığını iddia etmesi ve baba Erkan’ın bir çalışanı tokatladığına ilişkin kamera kayıtları olduğunu söylemesi oldu. 

14 Mayıs seçimlerinin ardından Hazine ve Maliye Bakanlığı koltuğuna Mehmet Şimşek’in oturmasının ardından Merkez Bankası Başkanlığına da Hafize Gaye Erkan getirildi. Şimşek’in önerisi ile Merkez Bankası Başkanlığına getirildiği konuşulan Erkan, eğitim ve iş tecrübesi ile dikkat çekti. 

1979 yılında İstanbul’da doğan Erkan, İstanbul Erkek Lisesi'nden mezun olmasının ardından Boğaziçi Üniversitesi Endüstri Mühendisliği bölümünü tamamladı, doktorasını Princeton Üniversitesi'nde yöneylem araştırması ve finans mühendisliği alanında yaptı. Erkan ayrıca Harvard Business School'da yönetim bilimleri ve Stanford Üniversitesi'nde liderlik üzerine iki eğitim programı tamamladı.

Kariyerine 2005 yılında Goldman Sachs'ta başlayan Erkan, burada 9 yıl görev yapmış, 2014 yılında çalışmaya başladığı First Republic Bank'ta da yaklaşık 8 yıl süresince eş icra kurulu başkanı (Co-CEO), başkan, yönetim kurulu üyesi, yatırım direktörü, mevduat direktörü ve risk eş direktörü olarak görev yaptı.

Merkezi ABD'de bulunan mücevher şirketi Tiffany & Co'da 2 yıl yönetim kurulu üyesi olan Erkan, 2022'de, Fortune 500'de yer alan küresel finans danışmanlığı şirketi Marsh McLennan'ın yönetim kuruluna katıldı. Bankacılık, yatırım, risk yönetimi, teknoloji ve dijital inovasyon konularında uzmanlığa sahip olan Erkan, Princeton Üniversitesi Yöneylem Araştırması ve Finansal Mühendislik Bölümü Danışma Konseyi'nde de görev yaptı.

Erkan yurt dışında 18 yıllık iş tecrübesinin ardından Türkiye’ye geldi ve 9 Haziran 2023 tarihinde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanlığı’na atandı.

Politika faizi 7 ayda 8.5'tan 45'e çıktı 

14 Mayıs seçimlerinin ardından ekonomi yönetiminin ilk işi "rasyonel politikalara" dönmek oldu. Erkan, ilk hedef olarak fiyat istikrarı ve enflasyonu düşürmeyi açıkladı. Bu kapsamda 22 Haziran’da düşük faiz politikasından çıkılarak yeniden faiz artışına başlandı. Politika faizi, yüzde 8,5’ten yüzde 15’e çıkarıldı. Faiz artışı devam eden aylarda sürdü, en son yapılan artışla yaklaşık 7 ayda yüzde 45’e çıkarıldı.

Tartışma yaratan Ahmet Hakan Röportajı

Erkan’ın geçtiğimiz ay Hürriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ahmet Hakan’a verdiği röportaj büyük tartışma yarattı. İktidar yöneticilerinin de rahatsız olduğu kaydedilen röportajda Erkan'ın ekonomiyle ilgili soruya, "Apartman görevlimiz olan Sadık Abi’ye çoğu zaman fiyatları soruyorum, onu sorguya çekiyorum. Ben ‘indi’ diyorum. O ‘inmedi’ diyor. Sürekli 'Fiyatlar inmedi, istersen git şu soğanın fiyatına bir bak' diyor" sözleri ile Erkan’ın yüksek kiralardan şikayet edip, "Ev bulamadık çok pahalı annemlerin yanına yerleştik" açıklaması günlerce konuşuldu.

Merkez Bankası çalışanı Büşra Bozkurt'un iddiaları

Tartışma yaratan röportajdan bir süre sonra Erkan ve ailesi ile ilgili bazı iddialar CİMER’e (Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi) yapılan bir başvuru ile ortaya çıktı. Merkez Bankası çalışan Büşra Bozkurt’un CİMER başvurusunda Gaye Erkan'ın babası tarafından işten çıkartıldığı iddia edildi, daha sonra Bozkurt verdiği bir röportajda baba Erkan’ın bir çalışanı tokatladığına ilişkin kamera kayıtları olduğunu söyledi.

İddialar bunlarla da sınırlı kalmadı. Erkan’ın ailesinin Kadıköy’deki bir apartmanın sahibi olduğu, baba Erol Erkan’ın da Mehmet Ağar’ın yakın akrabası olduğu ileri sürüldü.

Uğur Dündar, Merkez Bankası Başkanı'nı savundu

Büşra Bozkurt’un Hafize Gaye Erkan hakkında ortaya attığı iddialar gündemdeyken, Sözcü yazarı Uğur Dündar, yaptığı paylaşımda Merkez Bankası başkanını savundu.

Hafize Gaye Erkan’ın emzirmesi gereken bebeğinden dolayı anne ve babasının emzirme saatlerinde işler aksamasın diye Merkez Bankası’na gittiğini ve geç saatlere kadar torunlarına bakmak için orada kaldıklarını ileri süren Uğur Dündar, paylaşımında şunları söyledi:

“Ocak ayı başında Kübra isimli bir personel, anne Gamze Hanıma bir WhatsApp mesajı gönderiyor ve kul hakkından korktuğunu belirterek böyle bir iftira atılacağını haber veriyor. Nitekim Gaye Erkan ABD'de Türkiye'ye kaynak bulmaya çalışırken iftira servis ediliyor. Demek ki birilerinin Gaye Erkan'ın bu çabalarından fena halde rahatsız oldukları anlaşılıyor.”

Erdoğan "güven ve istikrar iklimini bozacak kampanyalar yürütüyorlar" demişti

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, 24 Ocak'ta yaptığı konuşmada Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan'a ilişkin iddiaları dedikodu olarak nitelendirirken, "fitne tüccarlarını umursamıyoruz" dedi. 

Erdoğan, "Merkez Bankası rezervleri artıyor harekete geçiyorlar. Akla ziyan dedikodularla ekonomide binbir güçlükle temin ettiğimiz güven ve istikrar iklimini bozacak kampanyalar yürütüyorlar. Tüm umutlarını ülkemizin tökezlemesine bağlayanları, daha önce olduğu gibi yine hüsrana uğratmakta kararlıyız. Dedikodular üzerinden bir bardak suda fırtına koparmaya çalışan fitne tüccarlarını kesinlikle umursamıyoruz" dedi.

Baba Erol Erkan iddialara "komplo" dedi

Gaye Erkan’ın babası Erol Erkan da “bir banka personelini işten çıkardığı, Merkez Bankası Sosyal Tesisi'ni kapattırıp çalışanlarını ailesinin emrine tahsis ettiği ve bir personeli asansörde tokatladığı” iddialarını reddetti. Erol Erkan "Böyle bir şey mümkün mü? Benim de bir kızım var. O da benim kızım sayılır. Bu tür bir komploya nasıl alet oldu, şaşırdım doğrusu?" dedi.

Kızı Gaye Erkan'ın yönetimiyle birlikte bir başarı sürecinin yaşandığını ve ABD'deki görüşmelerin de bunun göstergesi olduğunu öne süren baba Erkan, "komplo" iddiasında bulunarak "Birileri düğmeye bastı ne yazık ki. Yalan haberleri, sistematik olarak devreye aldılar… Bu süreç 5 Ocak ve öncesinde başladı" diye konuştu. 

ABD'de bulunan Erkan 3 hafta sonra açıklama yaptı, iddiaları reddetti

İddiaların gündeme geldiği süreçte yaklaşık 3 haftadır ABD’de bulunan Erkan, dönüşte sosyal medya hesabından bir açıklama yaptı.

Erkan 18 Ocak’ta yaptığı paylaşımda, “Son günlerde şahsım ve ailemi hedef almak suretiyle, Bankamıza yönelik güven bozucu, kasıtlı ve gerçeklerle bağdaşmayan haberler dolaşıma sokulmuştur. Amerika Birleşik Devletleri’nde ekonomi ve iş dünyasının önemli isimleriyle gerçekleştirdiğimiz ve son derece verimli geçen görüşmeler sırasında öğrendiğim bu asılsız iddialar karşısında şaşkınlığımı ve üzüntümü kamuoyu ile özellikle paylaşmak isterim. Şahsımı ve Bankamızı itham eden asılsız haberler asla kabul edilemez niteliktedir. Sorumlular hakkında gerekli yasal haklarımı kullanacağım. Kamuoyunun bilgisine sunulur” ifadelerini kullandı.

Hafize Gaye Erkan istifa etti, Şimşek'in önerdiği Fatih Karahan yeni MB Başkanı oldu

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek yönetimindeki yeni dönemde Merkez Bankası Başkanlığına atanan, ilk kadın başkan Hafize Gaye Erkan, istifa etti.  Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan "affını" talep eden Erkan, istifa metninde, hakkında son dönem ortaya atılan iddialara ilişkin olarak "itibar suikastine uğradığını" ifade etti. İstifa duyurusundan bir dakika sonra Hazine ve Maliye Bakanlığı hesabından jet hızıyla açıklama geldi. Erkan’ın aldığı kararın şahsi olduğunu söyleyen Bakan Mehmet Şimşek, "Önerim doğrultusunda yeni atanacak Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı ve ekibine başarılar diliyorum" dedi.

Resmi Gazete'de yayımlanan kararda, yeni Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan oldu. Kararda, "affını isteyen" Erkan'la ilgili "görevden alınmıştır" ifadesi dikkat çekti. Daha önce "görevden affını" talep eden eski Hazine ve Maliye Bakanları Berat Albayrak ve Lütfü Elvan ile ilgili Resmi Gazete'de yer alan kararlarda, "görevden affını isteyen ve af talebi kabul edilen" ifadeleri yer almıştı. 

TIKLAYIN - Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan "affını isteyerek" istifa etti: Şahsıma yönelik büyük bir itibar suikasti düzenlendi

TIKLAYIN - Mehmet Şimşek'ten Hafize Gaye Erkan'ın istifasına jet hızıyla açıklama: Yeni başkan önerim doğrultusunda atanacak

TIKLAYIN - Kendisi ve ailesi ile ilgili iddialar, "Sadık Abi" açıklaması: Hafize Gaye Erkan'ın görev sürecinde öne çıkanlar

TIKLAYIN - Ekonomist Özgür Demirtaş'tan görevden alınacağı iddia edilen Hafize Gaye Erkan'la ilgili 4 senaryo

TIKLAYIN - Erdoğan Merkez Bankası başkanına sahip çıktı: "Akla ziyan dedikodularla güven ve istikrar iklimini bozacak kampanyalar başlatıyorlar"

TIKLAYIN - Hafize Gaye Erkan'ın istifasına CHP'den ilk yorum: Yerine gelecek olanın da pek farklı işler yapması beklenmiyor

TIKLAYIN - Merkez Bankası çalışanı CİMER'e şikâyette bulundu: Hafize Gaye Erkan'ın babası tarafından işten çıkartıldım

TIKLAYIN - Hafize Gaye Erkan'ın annesi, Merkez Bankası çalışanıyla WhatsApp yazışmalarını paylaştı!

TIKLAYIN - MB Başkanı Hafize Gaye Erkan'ın istifası sosyal medyayı salladı: "Son 5 yılda 4 başkan değiştiren Merkez Bankası’na başkan dayanmıyor" 

TIKLAYIN - AKP döneminde Merkez Bankası'nda 7 kez başkan değişti: Son 5 yılda 4'üncü değişim

TIKLAYIN - Merkez Bankası'na Hafize Gaye Erkan'ın yerine atanması beklenen isimler kimler?

TIKLAYIN - Merkez Bankası'nın yeni başkanı Fatih Karahan oldu: Affını isteyen Erkan hakkında "Görevden alınmıştır" ifadesi