Dünya

Kenyalı dağcının naaşı Everest'te bırakılacak

30 Mayıs 2024 15:22

T24 Dış Haberler

Ailesi, Everest Dağı'nda hayatını kaybeden Kenyalı dağcının cesedinin öldüğü dağda bırakılacağını söyledi.

Joshua Cheruiyot Kirui, oksijen desteği olmadan Everest Dağı'nın zirvesine ulaşmaya yönelik cesur bir girişim sırasında hayatını kaybetmişti. 

40 yaşındaki dağcı, Nepalli rehberiyle birlikte 8 bin 849 metrelik zirvenin yaklaşık 48 metre altında bir yarığa düştü. Kirui'nin ailesi, cesedinin bu kadar yüksek bir yerden alınmasının kurtarma ekibi için çok riskli olacağını söyledi.

Dünyanın en yüksek zirvesi olan Everest'e tırmanmak, deneyimli dağcılar için bile son derece zor ve riskli kabul ediliyordu.

Kirui, Nepalli dağcı Nawang Sherpa'nın eşliğinde Everest Dağı'na ekstra oksijen olmadan tırmanan ilk Afrikalı olmaya çalışıyordu.

Açıklamada, "Cesedinin bu kadar yüksekten çıkarılması kurtarma ekibi için riskli olabilir, aile herhangi bir hayatın tehlikeye atılmasını istemiyor. Ulaşmaya çalıştığı zirveye en yakın yerde kalmak onun ruhunun da huzur bulmasını sağlayacak. Cheruiyot'un dağlara karşı derin bir sevgisi vardı ve karşılığında onlar da onu sevdi. Biz onun en mutlu olduğu yerde dinlendiğini bilmekle teselli buluyoruz" denildi.