Dünya

Keşfedilen İspanyol kalyonu sömürü tartışması yarattı

09 Ağustos 2024 14:24

T24 Dış Haberler

Kolombiya açıklarında "gemi enkazlarının kutsal kasesi" olarak adlandırılan İspanyol kalyonunda yeni eserler bulundu.

San José gemisi İspanyol Donanmasına aitti ve 1708 yılında tonlarca altın ve gümüş sikke yüklü olarak Kolombiya'nın liman kenti Cartagena'ya giderken İngilizler tarafından batırıldı.

Gemi enkazı 2015 yılında gizli bir yerde keşfedildi ancak keşif dalışları Mayıs 2024'te başladı. Batığın 16 milyar sterlin değerinde hazine ile yüklü olduğu tahmin ediliyor.

Kolombiya Antropoloji ve Tarih Enstitüsü'nden yapılan açıklamaya göre yeni buluntular arasında bir çapa, cam şişeler ve bir lazımlık da yer alıyor.

Sahipliği halen tartışmalı olan gemi, zümrüt sandıkları ve yaklaşık 200 ton altın sikke de dahil olmak üzere denizde şimdiye kadar kaybolan en büyük miktarda değerli eşyadan birini taşıyordu.

Kolombiya Devlet Başkanı Gustavo Petro, görev süresi 2026'da sona ermeden önce gemi enkazının kurtarılmasını bir öncelik haline getirdi.

Ancak hazinenin kime ait olduğu konusunda devam eden bir tartışma var. İspanya, San José'nin batırıldığında İspanyol donanmasına ait olduğu için bir "devlet gemisi" olduğunu ve içindekilerin Kolombiya'nın taraf olmadığı bir BM sözleşmesi kapsamında korunduğunu iddia etti.