Dünya

Kiev, birliklerinin doğu cephesinde ilerlediğini açıkladı

Uzun süredir beklenen karşı saldırıyla ilgili bir açıklama yapılmadı

06 Haziran 2023 11:30

T24 Dış Haberler

Savunma Bakan Yardımcısı Hanna Maliar, Ukrayna güçlerinin Bakhmut çevresinde ilerlediğini söyledi ve doğudaki kenti "çatışmaların merkez üssü" olarak tanımladı.

Pazartesi günü sosyal medya üzerinden yaptığı paylaşımda Maliar, “Sert direnişe ve düşmanın mevzilerini tutma çabalarına rağmen askeri birliklerimiz çatışma sırasında çeşitli yönlerde ilerledi” dedi. Maliar, uzun süredir beklenen karşı saldırının başlayıp başlamadığı konusunda bir açıklama yapmadı.

Aynı gün geç saatlerde bir video konuşması yapan Devlet Başkanı Zelenski, Ukraynalı askerlere Bakhmut ile ilgili olarak “bekledikleri haberi” ilettiği için teşekkür etti. Zelenski, “Düşman Ukrayna’nın kazanacağını biliyor” ifadelerini kullandı.

Öte yandan Rus ordusu pazartesi günü doğu Donetsk bölgesinde yeni bir saldırının püskürtüldüğünü açıkladı.

BBC’de yer alan habere göre Ukrayna ve Rusya’nın pazartesi günkü iddiaları bağımsız olarak doğrulanamadı.

Salı gününün erken saatlerinde Ukrayna’nın her yerinde birkaç saat boyunca hava saldırısı sirenleri çaldığı belirtildi. Şehir yetkilileri ilk bilgilere dayanarak başkent Kiev’de 20’den fazla füzenin düşürüldüğünü söyledi. Şehirde vurulan yerler ile ilgili bilgi paylaşılmadı.

Bakhmut aylardır şiddetli çatışmaların merkezinde yer alıyor. Sembolik açıdan hem Kiev hem de Moskova için önem taşıyan bölgeyle ilgili olarak Rus paramiliter Wagner grubu mayıs ayı sonlarında şehri ele geçirdiğini iddia etmişti. Geçtiğimiz haftalarda Kiev güçlerinin Bahmut’u kuşattığı öne sürülmüştü.