Gündem

Kırmızı Kedi Yayınevi: Erzurum Büyükşehir Belediyesi’nin fuarında kitaplarımız siyasi içerik taşıdığı gerekçesiyle yasaklandı

“Yasaklanmak istenen sadece Kırmızı Kedi değildir. Bu zorbalığı ve kitap düşmanı bağnazlığı protesto ediyoruz...”

12 Mayıs 2024 07:18

Kırmızı Kedi Yayınevi, Erzurum Büyükşehir Belediyesi’nin düzenlediği kitap fuarında, siyasi içerik taşıdığı gerekçesiyle kitaplarının stantlara koyulmasını yasakladığını duyurdu. Gazeteci Murat Ağırel, “Sorarım size: Hangi yetkiyle, hangi mahkeme kararı ile kitaplarımızı yasaklıyorsunuz Sayın Başkan? Sayın Vali, Sayın Kaymakam sizin bilginiz var mı?” diye sorarken; Kırmızı Kedi Yayınları sahibi Haluk Hepkon da “Kafalarındaki ‘yumuşama’nın sınırları bu kadar. Bugün kitapların okuyucuya ulaşmasını engelliyorlar, yarın ellerinden gelse yayımlanmasını da yasaklayacaklar” diye yazdı. Hepkon, “Yasaklanmak istenen sadece Kırmızı Kedi değildir. Bu zorbalığı ve kitap düşmanı bağnazlığı protesto ediyoruz...” dedi.

Erzurum Büyükşehir Belediyesi, 17 Mayıs’ta 6. Doğu Anadolu Erzurum Kitap Fuarı’nı düzenleyecek. Ancak fuarda Merdan Yanardağ, Barış Pehlivan, Timur Soykan gibi pek çok yazarın kitabının yayımlandığı Kırmızı Kedi Yayınevi’ne ait kitabın stantlara koyulmaması istendi. CHP’li Yakutiye Belediye Başkan Adayı Adnan Atalay, söz konusu durumu sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşımla duyurdu.

Adnan Atalay: Protesto için katılmıyoruz

tele1.com.tr’den Ebru Kaymaz’a konuşan Atalay, Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen’in isteğiyle olduğunu açıkladı. Atalay, protesto etmek için fuara katılmayacaklarını belirtti. Fuarın henüz başlamadığını söyleyen Atalay, “Siyasi içerikli kitapları getirmeyeceksiniz dediler. Biz protesto ettik fuara katılmıyoruz. Biz daire başkanlarından böyle bir tepki görünce ‘Kesinlikle siyasi kitapları belediye başkanımız Mehmet Sekmen istemiyor’ diye kendileri paylaştılar. Biz de protesto için katılmıyoruz dedik kendilerine.” diye konuştu.

Kitapları getirirlerse "Biz gelip standınızdan kaldıracağız" demişler

Atalay, eğer kitapları getirirlerse kendilerine ‘Biz gelip standınızdan kaldıracağız’ denildiğini anlattı. Atalay şöyle devam etti:

“Belediye başkanı müsaade etmiyormuş, ‘Ben bunlar yasaklı yayınlar değil. Yasak olan bir yayını biz zaten satmayız dedik. Bunlar Merdan Yanardağ’ın kitabı, Barış Pehlivan’ın İsmail Saymaz’ın kitabı bunlar. Ben kendilerine ‘ne hakla siz polis misiniz?’ diye tepki gösterdim.”

Kitapevi resmi hesabından da paylaştı

Söz konusu yasaklama Kırmızı Kedi yayınevi’nin resmi sosyal medya hesabından da “Erzurum Büyükşehir Belediyesi’nin düzenlediği kitap fuarında Kırmızı Kedi Yayınevi’ne ait kitapların siyasi içerik taşıdığı gerekçesiyle stantlara koyulması yasaklandı” notuyla duyuruldu.

Kırmızı Kedi Yayınları sahibi Haluk Hepkon da hesabından şöyle yazdı:

“Erzurum Belediye Başkanının ismini daha önceleri seçimlerde Ekrem İmamoğlu'nun mitingine taşlı saldırıyı savunurken duymuştuk. Şimdi de Kırmızı Kedi yazar ve kitaplarının okurlarla buluşması engellenmek isteniyor. Kafalarındaki ‘yumuşama’nın sınırları bu kadar. Bugün kitapların okuyucuya ulaşmasını engelliyorlar, yarın ellerinden gelse yayımlanmasını da yasaklayacaklar. Okurlarımızın ve yazarlarımızın desteği bize güç veriyor. Yasaklanmak istenen sadece Kırmızı Kedi değildir. Bu zorbalığı ve kitap düşmanı bağnazlığı protesto ediyoruz...”

Murat Ağırel: Hangi yetkiyle, hangi mahkeme kararı ile kitaplarımızı yasaklıyorsunuz Sayın Başkan?

Gazeteci Murat Ağırel de sosyal medya hesabı X’te şu paylaşımı yaptı:

“Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, Kırmızı Kedi Yayınevi yazarlarının kitaplarının fuarda olmasını yasaklamış! Sebep? Siyasi yayınlarmış! Sorarım size: Hangi yetkiyle, hangi mahkeme kararı ile kitaplarımızı yasaklıyorsunuz Sayın Başkan? Sayın Vali, Sayın Kaymakam sizin bilginiz var mı? Çağrımdır. Tam fuarın giriş kapısına imza standı açın ben gelirim ve okurlar ile buluşurum. Yasaklayabilen, engelleyebilen buyursun yasaklasın…”