Kütahya'nın Domaniç ilçesi İkisular mevkiindeki kayın ormanını istila eden kızıl kuyruklu kayın tırtılı, yaklaşık 250 hektarlık alana yayılarak yaprakları yemeye devam ediyor.
Kayın ağaçları ile kaplı İkisular mevkiinde yoğun bir şekilde görülen kızıl kuyruklu tırtıllar, yaklaşık 250 hektar alanda etkili oldu. Ağaçların yapraklarını yiyen tırtıllar şimdide Domaniç-İnegöl kara yolundan karşı tarafa geçerek başka yeşil alanlara doğru ilerlemeye başladı. Bazıları ise araçların altında kalarak ezildi.
İkisular mevkiinde dinlenme tesisi sahibi olan Hüseyin Ordu, üç haftadır devam eden istilanın devam ettiğini ve karayolundan yeşil olan ağaçlara doğru geçiş yapmaya çalıştıklarını söyledi. Ordu, 'Bugün bir şeye daha şahit olduk. Kuru alanı bırakıp anayoldan yeni bir yeşil alana geçiyor ve buradaki yaprakları yiyorlar. Bu sefer ayrıca derelerde bir yoğunluk var. Bu dere Sakarya'ya kadar uzanan bir dere. Eğer bunlar herhangi bir kıyıda kalırsa o bölgelerdeki meyveleri, sebzeleri de yiyebilir. Oralarda da çoğalma yapabilir. Bunlara bir an evvel bakılması lazım. Ben burada doğdum, burada büyüyorum ve burada öleceğim. Buranın biz bekçisiyiz. Buranın bir an önce çözülmesini bekliyorum. Gerçek bir istilaya uğradık' dedi.
İlaçlama yapılmıştı
Bursa Orman Bölge Müdürlüğü, Kütahya'nın Domaniç ve Bursa'nın İnegöl ilçeleri arasındaki İkisular mevkiinde kalan ormanlık alanda tırtıl istilasına yönelik havadan ve karadan ilaçlama yapmıştı. Çok sayıda tırtılın etkisiz hale geldiği görülürken ilaçlamanın devam etmemesi nedeniyle tırtılların yeşil olan ağaçlara doğru yayıldığı belirlendi.
Orman Genel Müdürlüğü'nden açıklama
Orman Genel Müdürlüğü'nden yapılan yazılı açıklamada, 'Kızılkuyruklu Kayın Tırtılı' zararlısının Türkiye'de ilk defa 1940'lı yıllarda Marmara Bölgesi'nde görüldüğü belirtildi. Bursa'da ilk defa 2018 yılı Eylül ayında zararı tespit edilen bu zararlı böceklerin primer zararlı böcek olduğu ve kayın ağaçlarının yaprakları ile beslendiği belirtilerek, şu ifadelere yer verildi:
"Böcekler, ağaçların yapraklarını hızlı bir şekilde tükettiği için ormanlarımızda kurumuş görüntüsü oluşturmaktadır. Özellikle bazı basın organlarında belirtildiği gibi ağaçları kurutmamaktadır, ormanlarımız yok olmamaktadır. Genel Müdürlüğümüzce 2019 yılında zararlının tekrar görülmesi üzerine, etkili olduğu yaklaşık 105,5 hektar ormanlık alanda mücadeleye başlanmıştır. Eylül ayının son günlerinde yani önümüzdeki günlerde sonbahar mevsimi nedeniyle kayın ağaçları yapraklarını dökecektir. Böylelikle zararlı besin bulamayacak ve toprağa inecektir."
"Zararlı organizmalara karşı biyolojik savaş veriliyor"
Açıklamanın devamında, zararlı organizmalarla mücadelede biyolojik yöntemlerin kullanıldığını belirtilerek, şu ifadelere yer verildi:
"Genel müdürlüğümüz, ormanların sağlığının korunması ve zararlı organizmalarla mücadelede doğaya zarar vermeyen biyolojik mücadele yöntemlerini tercih etmektedir. Bu maksatla böceklerle beslenen kuşların çoğalıp, ormanda yuvalanması için ormanlarımıza her yıl ortalama 50 bin kuş yuvası asılmakta, yılda ortalama 100 kırmızı orman karıncası yuvaları nakledilmekte ve laboratuvarlarımızda yılda ortalama 600 bin yırtıcı (zararlı böcekler ile beslenen faydalı organizma) böcek ormanlarımıza salınmaktadır." (DHA)