Gündem

Kobani davası sonrası valiliklerce alınan eylem yasakları Meclis gündeminde; “Fiili OHAL rejimidir!”

17 Mayıs 2024 12:13

Emek Partisi (EMEP) Gaziantep Milletvekili Sevda Karaca, Kobani davası sonrası valiliklerce verilen eylem ve etkinlik yasaklarını İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’ya sordu. Karaca, "Valilik yasakları fiili Ohal rejimidir" diyerek tepki gösterdi.

EMEP Milletvekili Sevda Karaca, Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski Eş Genel Başkanları Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş ile HDP yöneticileri ve siyasetçilerin aralarında olduğu toplam 108 kişinin yargılandığı Kobani davasını meclis gündemine taşıdı. Karaca, verdiği yazılı soru önergesinde “Kobane’de IŞİD’in insanlığa karşı suç ve savaş suçları sayılacak katliamlarına karşı çeşitli siyasi faaliyetleri dolayısıyla yargılanan siyasetçilere IŞİD’lilere dahi verilmeyen yüksek cezalar verilmiş; demokrasi ve hukuk bir kez daha ayaklar altına alınmıştır. Kamuoyu nezdinde muteber olmayan bu hukuk garabetine ülkenin emek, barış ve demokrasiden yana bütün yurttaşları ve kurumları tepki göstermiştir" ifadelerini kullandı.

Mahkeme kararının ardından Bitlis, Diyarbakır, Mardin, Tunceli, Batman, Siirt, Bingöl, Ağrı, Şırnak, Muş, Hakkari, Adana, Kars, Van ve İzmir’de Valiliklerce toplantı, gösteri ve yürüyüşler dahil olmak üzere her türlü eylem ve etkinlik 4 gün süreyle yasaklandığını belirten Karaca “Kürt siyasetçiler ve vatandaşların siyasi hak ve özgürlüklerinin her şekilde baskı ve engellemeye maruz bırakılması keyfidir. Fiili olağanüstü hal rejimi uygulaması olan bu yasaklama kararları, tek adam yönetiminin despotik yöntemlerinin yansımasından başka bir şey değildir.” şeklinde kaydetti.

EMEP’li Karaca, Bakan Yerlikaya’dan şu soruların yanıtını istedi:

1- Bitlis, Diyarbakır, Mardin, Tunceli, Batman, Siirt, Bingöl, Ağrı, Şırnak, Muş, Hakkari,Adana, Kars, Van İzmir illerinde Valilik ve Kaymakamlıklarca Ocak 2015 tarihinden bu yana kaçar kere, hangi gerekçelerle ve kaç günlük eylem ve etkinlik yasağı ilan edilmiştir?

2- Bitlis, Diyarbakır, Mardin, Tunceli, Batman, Siirt, Bingöl, Ağrı, Şırnak, Muş, Hakkari,Adana, Kars, Van İzmir illerinde Valilik ve Kaymakamlıklarca Ocak 2015 tarihinden bu yana verilen sokağa çıkma yasağı kararlarına karşı kaç tane dava açılmıştır? Davaların kaç tanesi kabul, kaç tanesi ret, kaç tanesi karar verilmesine yer olmadığına dair karar ile sonuçlanmıştır?

3- Valilik ve kaymakamlıkların eylem ve etkinlik yasaklarına karşı Anayasa Mahkemesince verilen toplantı ve gösteri yürüyüşü hakkının ihlaline dönük kaç tane karar bulunmaktadır? Bakanlığınız bu kararları valilik ve kaymakamlıklarla gereğinin yapılması için paylaşmakta mıdır?

4- Keyfi karar verdiği mahkeme kararlarıyla tespit edilen Vali ve Kaymakamlara ne tür yaptırımlar uygulanmaktadır?

TIKLAYIN - Kobani kararının ardından valiliklerden peş peşe yasaklama kararları geldi