Kültür-Sanat

Kömür Kültür Sanat Merkezi, Ortaklaşa Hibe Programı desteğiyle açıldı

Merkez, çocuklar ve gençler için kültür ve sanat odaklı eğitim ve atölyeler sunacak

27 Mayıs 2024 22:38

İstanbul Kültür Sanat Vakfı’nın (İKSV), Avrupa Birliği desteğiyle hayata geçirdiği Ortaklaşa: Kültür, Diyalog ve Destek Programı’nın verdiği hibe kapsamında Adıyaman’ın Kömür beldesinde yeni bir kültür-sanat merkezi inşa edildi. 24 Mayıs Cuma günü düzenlenen törenle kapılarını açan Kömür Kültür Sanat Merkezi, depremden etkilenen bölgede çocukların ve gençlerin nitelikli kültür-sanat etkinliklerine erişimini ve bu alandaki yeteneklerini keşfetmelerini sağlamayı amaçlıyor.

Kömür Kültür Sanat Merkezi, Türkiye’de kültür-sanat alanında faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşları ve belediyeler arasındaki diyaloğu, iş birliklerini geliştirmeyi amaçlayan Ortaklaşa: Kültür, Diyalog ve Destek Programı’nın birinci açık çağrı döneminde desteklenen dört proje arasında yer aldı.

Diyarbakır’dan Önce Çocuklar Derneği’nin yürütücülüğünde, Adıyaman’ın Kömür Belediyesi’nin ortaklığında gerçekleştirilen projede, Diyarbakır’da ve Kömür’de deprem sonrası normalleşme sürecine katkıda bulunması hedefiyle kültür-sanat etkinlikleri tasarlanacak.

Proje kapsamında Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası’nın da desteğiyle bir kültür-sanat merkezi hayata geçirildi. Kömür Kültür Sanat Merkezi’nde, Diyarbakır’da uzun yıllardır faaliyet gösteren proje iştirakçileri Ma Music Center ile Amed Şehir Tiyatrosu’nun destekleriyle çocuklara ve gençlere yönelik müzik, tiyatro ve yaratıcı sanat atölyeleri düzenlenecek. Atölyelerde ortaya çıkan gösteriler, sonbaharda Kömür’de ilk kez düzenlenecek Kömür 1. Çocuk ve Gençlik Festivali’ne taşınacak.

Fotoğraf: İKSV

Kömür Kültür Sanat Merkezi’nin açılışı, Avrupa Birliği (AB) Türkiye Delegasyonu Sivil Toplum, Temel Haklar, Yargı ve İç İşleri Bölüm Başkanı Alexander Fricke’nin yanı sıra İKSV Genel Müdürü Görgün Taner, Adıyaman Belediye Başkanı Abdurrahman Tutdere, Kömür Belediye Başkanı Hasari Talaş, Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kaya; Önce Çocuklar Derneği, Ma Music, Amed Şehir Tiyatrosu ve Marmara Belediyeler Birliği’nden temsilcilerin katılımıyla gerçekleşti.

Fricke: Kültürel katılım, demokrasiyi güçlendirir

Avrupa Birliği (AB) Türkiye Delegasyonu Sivil Toplum, Temel Haklar, Yargı ve İç İşleri Bölüm Başkanı Fricke açılışta yaptığı konuşmasında şu ifadeleri kullandı:

“Kültür, ifade özgürlüğünü ve fikir alışverişini destekler. Küresel sorunların çözümüne ve iş birliğine katkı sağlar. Kültürel katılım, demokrasiyi güçlendirir ve krizlerin aşılmasına yardımcı olur. Bugün açılışını yaptığımız merkez sivil toplum örgütleri ve Kömür Belediyesi ile birlikte inşa edildi. Bu merkez, çocuklar ve gençler için kültür ve sanat odaklı eğitimler ve yaratıcı atölyeler sunacak. Bu yıl ilki yapılacak bu anlamlı festivalin sizlerin de desteğiyle uzun soluklu olmasını ve gelecek nesillere ilham vermesini umuyoruz.”

Taner: Herkes için umudu yeşertmesini diliyoruz

İKSV Genel Müdürü Taner de konuşmasında, “Ortaklaşa, Türkiye’de kültür-sanat alanında faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşları ve belediyeler arasındaki diyaloğu ve işbirliklerini geliştirmeyi amaçlıyor. Kömür Kültür Sanat Merkezi, kültür-sanat yoluyla bir araya gelen toplulukların, kentler arasında bir dayanışma kurarak yaşadığımız coğrafyayı yeniden ayağa kaldırma mücadelesinin somut bir örneği. Diyarbakır’dan Önce Çocuklar Derneği’nin Kömür Belediyesi’nin ortaklığıyla inşa ettiği, Adıyaman’ın Kömür beldesine kazandırılan bu kültür mekânının önce çocuklar ve gençler sonra da komşu kentlerde yaşayan herkes için umudu yeşertmesini diliyoruz” dedi.

Tutdere: Şehrimizi yeniden ayağa kaldıracağız

Açılışta bir konuşma yapan Adıyaman Belediye Başkanı Tutdere, "Bugün bizim için, Adıyaman için, Kömür için heyecanlı bir gün. Bu heyecanı, burada bulunan tüm kurumların, bundan sonra şehrimize yapacakları çalışmalara verecekleri desteğin bir işareti olarak da kabul ediyoruz. Bundan sonra birlik, beraberlik ve dayanışmanın en güzel örneklerini, bu topraklarda hep beraber hayata geçireceğiz ve şehrimizi yeniden ayağa kaldıracağız. Özellikle çocuklar ve kadınlara yönelik yapılan her türlü çalışma, gelecek nesillere miras bıraktığınız eserler olacak” dedi.

Talaş: Yaklaşık yedi aylık fedakâr bir çalışmanın sonucunda açıldı

Kömür Belediye Başkanı  Talaş da açılıştaki konuşmasında şunları ifade etti.

“Kömür Kültür Sanat Merkezi’nin yerel yönetimlerle, sivil toplum kuruluşlarının katılımcı, şeffaf ve ortaklaşa çalışmasına çok güzel bir örnek teşkil ettiğine inanıyorum. Yaklaşık yedi aylık fedakâr bir çalışmanın sonucunda açılan bu merkezin, Kömürlü çocukların, gençlerin ve kadınların kültür sanat yoluyla daha sağlıklı, mutlu ve umutlu bir yaşam sürmelerine vesile olacağına inanıyor ve yürüttüğümüz bu projenin bölgemizde öncü olmasını diliyorum.”

Önce Çocuklar Derneği Yönetim Kurulu Başkanı, DTSO Genel Sekreter Yardımcısı Meryem Özdemir Ok da konuşmasında “Yaşadığımız deprem felaketinden sonra Kömür Belediyesi tarafından tahsis edilen bu alanda çocukların, gençlerin ve kadınların yararlanabileceği bir kültür sanat merkezi kurmayı hedefledik.“Bu yapı, derneğimizin bir hayal olarak başlattığı yolculukta belediyelerimizin, meslek örgütlerimizin ve işletmelerimizin desteği ile tamamlandı; bugün açılışını gerçekleştirmekten çok mutluyuz. Bu çalışmayı, kent merkezine göre daha fazla sorun ve kısıtla karşılaşan çocukları önceleyerek hayata geçirmek bizim için önemliydi. Bu açıdan da projeyi yazarken tasarladığımız hedeflere ulaşmak oldukça heyecan verici” dedi.

DTSO Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kaya da yaptığı konuşmada işbirliği ve yerel dinamiklerin ortaklaşmasının önemine değinerek, sözlerini şöyle sürdürdü, “Deprem sonrası Adıyaman’a kültür-sanat alanında yapılan desteğin önemi büyük. Bu yeni kültür-sanat merkezinin hayata geçmesinde desteği bulunan kurum ve kuruluşlara teşekkür ederim.”
I. Kömür Çocuk ve Gençlik Festivali’nin İlk Adımı Atılıyor

Kömür Kültür Sanat Merkezi’nde, Önce Çocuklar Derneği, çocuklara yönelik eğitici atölyeler ve eğitimler sunacak. Diyarbakır’da uzun yıllardır faaliyet gösteren Ma Music Center, müzik, enstrüman ve ritim dersleriyle, Amed Şehir Tiyatrosu da tiyatro ve oyunculuk eğitimleri ile projeye katkı sağlayacak. Bu sayede, beldede yaşayan 5-20 yaş arası çocuk ve gençlere, nitelikli kültür-sanat etkinliklerine erişim ve bu alanda yeteneklerini keşfetme imkanı yaratılması hedefleniyor.

Atölyelerde ortaya çıkan materyaller ve gösteriler, sonbahar aylarında Kömür 1. Çocuk ve Gençlik Festivali adı altında bir festivalle beldede ve komşu bölgelerde yaşayan herkesle buluşacak.

Yerel yönetimin de yer aldığı çok sayıda paydaşla birlikte tasarlanan festivalin, bölgenin kültür-sanat ekosistemine katkı sağlayacak şekilde gelişerek devam etmesi hedefleniyor.

Fotoğraf: İKSV

Ortaklaşa: Kültür, Diyalog ve Destek Programı

Ortaklaşa: Kültür, Diyalog ve Destek Programı, İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından, Avrupa Birliği desteğiyle, Marmara Belediyeler Birliği (MBB) iştiraki ve EUNIC (Avrupa Birliği Ulusal Kültür Enstitüleri) Ankara ve İstanbul işbirliğiyle hayata geçiriliyor.

Program, Türkiye genelinde kültür-sanat alanını, STK’lar ve belediyeler arasındaki işbirliklerini ortak projeler aracılığıyla güçlendirmeyi, kültür profesyonellerinin kültür politikaları ve yönetimi alanındaki gelişimlerini desteklemeyi, katılımcı yerel kültür politikalarının oluşmasını teşvik etmeyi amaçlıyor.

Üç yıl sürecek proje kapsamında kültür-sanat odaklı STK’larla yerel yönetimlerin birlikte üretecekleri projelere 1,3 milyon avro hibe desteği sağlanacak. Ortaklaşa: Kültür, Diyalog ve Destek Programı; Öğrenme, Diyalog ve Hibe olmak üzere üç alt programdan oluşuyor.

Ortaklaşa Hibe Programı I. açık çağrı dönemi hakkında

Ortaklaşa Hibe Programı, kültür-sanat alanında faaliyet gösteren STK’lar ile belediyeler arasındaki işbirliğini teşvik eden bir ortam yaratmayı; kültür-sanat sektöründeki STK’ların ve belediyelerin yerel düzeyde ortak projeler aracılığıyla yeni işbirlikçi uygulamaları keşfetmelerine destek olmayı amaçlıyor. Ortaklaşa Hibe Programı’nın 24 Nisan-12 Temmuz 2023 arasındaki birinci açık çağrı dönemine, Türkiye’nin 7 bölgesindeki 33 şehirden toplam 121 proje başvurdu. Bu projelerde 10 büyükşehir, 6 il ve 71 ilçe belediyesi ortak olarak yer aldı. Değerlendirme Komitesi tarafından hibe başvuru rehberindeki kriterler doğrultusunda yapılan değerlendirmeler sonucunda 4 projeye 11 milyon TL destek verildi.

Ortaklaşa Hibe Programı II. açık çağrı dönemi devam ediyor

Toplam bütçesi 1,3 milyon avro olan Ortaklaşa Hibe Programı’nın 4 Nisan 2024’te açılan ikinci açık çağrıya kültür-sanat odaklı sivil toplum kuruluşları en az bir belediye ortaklığıyla başvurabiliyor. İkinci açık çağrının başvuruları 4 Haziran 2024 saat 17.00’ye kadar açık kalacak.

Ayrıntılı bilgi için: ortaklasa.iksv.org