Dünya

Kongre'nin tek Filistinli Amerikalı üyesi Rashida Tlaib'den Netanyahu'ya konuşması sırasında tek başına protesto: Savaş suçlusu!

Tlaib'e, geniş ailesinin 150'den fazla üyesini Gazze'de kaybeden Filistinli Hani Almadhoun da eşlik etti

25 Temmuz 2024 12:05

T24 Dış Haberler

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun ABD Kongresi'ndeki konuşması, Kongre'nin tek Filistinli Amerikalı üyesi Rashida Tlaib tarafından salonda kişisel bir protestoyla karşılandı. 

Önde gelen ilerici Demokratlardan biri olan ve İsrail'in Gazze'deki savaşına şiddetle karşı çıkan Michigan temsilcisi Rashida Tlaib, Netanyahu konuşurken "savaş suçlusu" yazılı bir pankart açtı. Tlaib ayrıca Filistin bayrağı rozeti ve yarım yüzyılı aşkın bir süredir Filistin mücadelesiyle bağlantılı olan siyah beyaz bir atkı olan kefiye taktı.

Açtığı pankartın diğer yüzünde ise "soykırım suçlusu" yazıyordu. Tlaib'e, geniş ailesinin 150'den fazla üyesini Gazze'de kaybeden Filistinli Hani Almadhoun da eşlik etti.

Rashida Taliba

Netanyahu'nun davet edilmesine kınama

Netanyahu'nun konuşmasından önce, ilericiler, insan hakları savunucuları, Joe Biden yönetimindeki eski yetkililer ve bazı Demokrat milletvekillerinden oluşan bir heyet, Netanyahu'nun Capitol Hill'e davet edilmesini kınamak üzere bir basın toplantısı düzenledi. ABD'nin İsrail'e silah ambargosu uygulaması çağrısında bulundular ve ateşkes talep ettiler.

Demokrat Temsilciler Meclisi üyeleri Massachusetts'ten Ayanna Pressley, Texas'tan Greg Casar, Washington'dan Pramila Jayapal ve Missouri'den Cori Bush çağrıya katıldı. Bu isimler Netanyahu'nun konuşmasını boykot eden onlarca Demokrat Kongre üyesi arasındaydı.

Haziran ayı sonunda Biden yönetiminden üst düzey bir yetkili Washington'un 7 Ekim'den bu yana İsrail'e 6,5 milyar dolar değerinde güvenlik yardımı gönderdiğini söylemişti.