Ekonomi

Konkordato borsaya da sıçradı; alarm zilleri çalıyor

21 Ağustos 2024 06:33

İlk kez ana pazarda işlem gören bir şirket olarak Mega Polietilen, konkordato istedi. Son bir yılda konkordato başvuruları ise yüzde 55 artarken, yılın ilk 7ayında geçici mühlet kararı verilen konkordato sayısı, 2023 yılının tamamını yüzde 52 aştı. İnşaat 398 başvuruyla ilk sıraya çıktı.

İlk kez ana pazarda işlem gören Mega Polieti­len konkordato, ilan etti. Mega Po­lietilen, Kamuyu Aydınlatma Plat­formu’na (KAP) yaptığı açıklamaya göre, alacaklılar tarafından başlatı­lacak haciz işlemleri sebebiyle, üre­tim faaliyetlerinin aksamaması için cuma günü konkordato başvurusun­da bulundu.

Mahkeme aldığı karar ile 3 ay süreli konkordato kararı verdi. Şirket konkordato döneminde ban­kalar başta olmak üzere alacaklılara olan borçlarının yeniden yapılandı­rılması için görüşmeler yürütecek. Şirket ayrıca sermaye artırım süreci­nin devam ettiğini ve Sermaye Piya­sası Kurulu'na (SPK) başvuruda bu­lunacağını belirtti.

Alacakları 2,3 milyar TL

Şirketin son çeyrekteki bilanço­sunda alacaklarının 2,3 milyar TL düzeyinde olduğu görülüyor. Uz­manlar bu rakamın görece fazla ol­duğunu ve yaşanan sorunun alacak­larını uzun vadeye yaymış olması ve tahsil etmekte zorlanmasından kay­naklandığı görüşünde.

Yılın başından bu yana yüzde 97 artış

Dünya gazetesinin haberine göre; mahkemelere yapılan başvuru­larda, 2024 yılının ilk 7 ayında 334 konkordato başvurusu reddedildi. Aynı dönemde başvuruların 55’i if­lasla sonuçlandı. Bu yıl aylık bazda incelendiğinde, geçici mühlet kara­rı verilen konkordato başvuruların­da en yüksek rakama temmuz ayın­da ulaşıldı.

Bu yıl ocakta 93 olan sayı, Kurban Bayramı’nın olduğu haziran­da 114’e, temmuzda 183’e çıktı. Bu da aylık yüzde 60,5, yıl başından bu ya­na yüzde 97 artışa işaret ediyor. Bu yıl temmuzda 183 konkordato için geçici mühlet kararı verilerken, ke­sin mühlet kararı verilenler 66 oldu. Geçtiğimiz ay yapılan başvuruların 7’si iflasla sonuçlanırken, 59 başvu­runun reddedildiği belirlendi.

En riskli sektörler inşaat ve tekstil

Sektörlerine göre incelendiğin­de, en riskli sektörler ilk 7 ayda 398 şirket başvurusuyla inşaat ilk sıra­da geldi. Bunu tekstil 210, akaryakıt 75, giyim 72, gıda 68, mobilya 66, me­tal ürünleri 62, otelcilik 61, tarım 57, enerji 50 şirketle izledi.

En çok kon­kordato alan illerde İstanbul, bu yılın ilk 7 ayında 796 başvuruyla zirveye çıktı. Mega şehri Ankara 376, Bursa 139'le konkordatoyla izledi. 2018’de hayata giren konkordato müessesin­den yüzlerce şirket faydalandı. Kon­kordato isteyen şirketlere en fazla 23 ay süre verilirken şirketlerin alacak­lılar ile anlaşmaya giderek borçlarını yapılandırıyor.

Konkordato nedir?

Konkordato, mahkeme denetiminde borçlunun alacaklıları ile anlaşması sonucunda borçlarının belli bir oranda veya belirli vadelerle ödenmesi suretiyle borçlarından kurtulmasıdır.

İcra ve İflas Kanunu Madde 285›de bulunan "Borçlarını, vadesi geldiği hâlde ödeyemeyen veya vadesinde ödeyememe tehlikesi altında bulunan herhangi bir borçlu, vade verilmek veya tenzilat yapılmak suretiyle borçlarını ödeyebilmek veya muhtemel bir iflâstan kurtulmak için konkordato talep edebilir’’ şeklindeki mevzuat hükmü ile konkordatonun hangi durumlarda ve kimler tarafından talep edilebileceği konusunda yasa koyucu tarafından açıklık getirilmiştir.”