Türkiye'de konut ve borsa dışındaki bütün finansal getiri araçları, 2022'de enflasyon karşısında yatırımcılarına koruyamadı.
Bloomberg ekonomisti Selva Baziki'nin paylaşımına göre, geçen yıl Türkiye'de konut fiyatlarındaki reel artış yüzde 63, Borsa İstanbul BIST 100 endeksindeki reel artış ise yüzde 62 olarak gerçekleşti.
Dolar, Euro, DİBS ve mevduat faizi gibi diğer finansal getiri araçları, yatırımcısına kaybettirdi. En büyük kayıp ise mevduat faizlerinde gerçekleşti.
Baziki, konutta ve borsada yaşanan artışın dövize olan talebi, dolayısıyla Türk Lirası'nın üzerindeki baskıyı hafifletmiş olabileceğini dikkat çektikten sonra, "Ancak bu durum hayat pahalılığını derinleştirdi" değerlendirmesini yaptı.
Baziki, diğer yatırım araçlarının enflasyona karşı negatif getiri sunmasında Merkez Bankası'nın politikalarının etkili olduğuna vurgu yaptı.
Son 10 yılda da zirvede
Habertürk yazarı Abdurrahman Yıldırım, yatırım araçları arasında son 10 yılda en yüksek getirinin konut sektöründe olduğunu daha önce yazmıştı. Verilere göre; belirtilen dönemde konut fiyatlarındaki reel değişim yüzde 123,6 oldu. Konut fiyat endeksinin son 3 yılda ise sırasıyla yüzde 13,7, yüzde 13,3 ve yüzde 63 getiri sağladı.
Konutun ardından en yüksek getiri yüzde 119,9 gram altında yaşandı. Üçüncü sırada son 10 yılda reel değişimin yüzde 102,3 olduğu dolar kuru yer aldı. Borsa İstanbul BIST 100 endeksi ise temettüler dahil edilmediği senaryoda yüzde 22,1 kazandırdı.