Politika

Köpek katliamlarıyla ilgili hükümetten açıklama: Kaos oluşturmaya çalışanlara prim vermeyeceğiz

"Yeni yasanın öldürmeyi meşrulaştıracak hiçbir maddesi yoktur"

14 Ağustos 2024 08:25

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, son günlerde artan köpek öldürme vakalarını yakından takip ettiklerini belirterek, TBMM'de kabul edilerek yürürlüğe giren yeni yasanın köpek katliamını meşrulaştıracak hiçbir maddesi olmadığını söyledi. "Diğer yandan, en başından beri sorunun çözülmesini istemeyenlerin, mevcut yasal düzenlemeyi itibarsızlaştırarak yine çözümsüzlüğe hizmet ettiklerini de görüyoruz" diyen Yumaklı, "Yasayı uygulamaya çalışan belediyeler üzerinden kaos oluşturmaya çalışanlara prim vermeyeceğimizin de bilinmesini isterim" ifadelerini kullandı. AKP'li Vahit Kirişci ise “Biz zararsız hayvanlar öldürülsün’ diye bu yasayı çıkarmadık. Bu hayvanları katleden bir yasa değil, aksine hayvanları yaşatmaya çalışan bir yasa. Bir katliam yasası değil" dedi. 

Muhalefetin ve kamuoyunun "Katliama yol açar" diyerek karşı çıktığı sokak hayvanları yasası yürürlüğe girdikten sonra, yurdun değişik yerlerinden "köpek katliamı" haberleri gelmeye başladı. Niğde'den sonra Ankara Altındağ'da ve Edirne'de ortaya çıkan vahşet görüntülerinin ardından, yine Altındağ'da 5 köpeğin zehirlenerek öldürüldüğü öğrenilmişti. 

"Yasal düzenlemeyi itibarsızlaştırıyorlar"

Köpeklerin öldürülmesine toplumun her kesiminden tepkiler yükselirken, AKP'den de açıklamalar gelmeye başladı. Tarım Bakanı İbrahim Yumaklı hem süreci takip edeceklerini söyledi hem de "Yasal düzenlemeyi itibarsızlaştırarak yine çözümsüzlüğe hizmet ettiklerini de görüyoruz" dedi.

"Kaos oluşturmaya çalışanlara prim vermeyeceğiz"

Hürriyet'e konuşan Yumaklı, görüntülerin tasvip edilemez olduğunu söyleyerek, şunları kaydetti:

“Bu yasa değişikliğinin bunu meşrulaştıracak hiçbir maddesi yoktur. 2004 ve 2021 yıllarında yaptığımız yasal düzenlemelerde bunların cezaları da belirlenmiştir.

Diğer yandan, en başından beri sorunun çözülmesini istemeyenlerin, mevcut yasal düzenlemeyi itibarsızlaştırarak yine çözümsüzlüğe hizmet ettiklerini de görüyoruz. Yasayı uygulamaya çalışan belediyeler üzerinden kaos oluşturmaya çalışanlara prim vermeyeceğimizin de bilinmesini isterim. Sürecin yakın takipçisi olduğumuzun bilmesini isterim."

"Derdimiz sokakları güvenli hale getirmekti"

Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkanı ve AKP Kahramanmaraş Milletvekili Vahit Kirişci'nin açıklaması da şöyle:

“Biz zararsız hayvanlar öldürülsün’ diye bu yasayı çıkarmadık. Bu hayvanları katleden bir yasa değil, aksine hayvanları yaşatmaya çalışan bir yasa. Bir katliam yasası değil. Ortalama 2 yıl ömrü olan bir hayvan velev ki sahiplendirilemedi ama ömür boyu bakımevinde yaşayacak. Bizim buradaki derdimiz eksikliğini gördüğümüz şey, sokakları güvenli hale getirmekti. Biz bu hayvanları yakalayacağız, sahiplendirilinceye kadar kısırlaştıracağız, rehabilite edeceğiz."