Kültür-Sanat

Köy Enstitüleri’nin 85’inci yılı anısına, 143 sanatçı bir araya geliyor: Resim-Heykel Sergisi, 19 Nisan'a kadar görülebilecek

11 Nisan 2025 13:58

Güncelleme: 11 Nisan 2025 14:44

Eğitimdeki köklü değişimlerin öncüsü olan Köy Enstitüleri anısına düzenlenen 8. Geleneksel Resim Heykel Sergisi, bugün (11 Nisan) Ankara'da Zafer Çarşısı Güzel Sanatlar Galerisi’nde sanatseverlerle buluşuyor. 19 Nisan'a kadar görülebilecek olan sergi; aralarında Kemal Ulutaş, Mehmet Erbil, Nilgün Altan'ın da olduğu, resim ve heykel sanatının farklı disiplinlerinde eserler sunan 143 sanatçı ve eğitimciyi bir araya getiriyor.

Eğitim-Sen Ankara Şubeleri, Köy Enstitüleri ve Çağdaş Eğitim Vakfı, Yeni Kuşak Köy Enstitüleri Derneği, Egit-Der, BRHD, Alegori Kültür Sanat Derneği ve Öğretmen Okulları Mezunları Derneği'nin birlikte düzenlediği serginin açılışı 11 Nisan saat 18.00’de Eğitim-Sen Genel Başkanı Kemal Irmak’ın açılış konuşmasıyla yapılacak. Takip eden günlerde ise çeşitli etkinlikler gerçekleştirilecek. 12 Nisan’da Ayla Aksoyoğlu’nun Resim Performansı, Uygur Orhan’ın Heykel Performansı ve 14 Nisan’da "Kadının Gelişiminde Köy Enstitüleri'nin Katkısı" konulu panel gibi önemli etkinlikler yer alacak.

Sergiyle ilgili yapılan ortak açıklamada, "Tüm halkımızı sergimizi ve etkinliklerimizi izlemeye davet ediyor; içinde bulunduğumuz gerici, baskıcı, otoriteryan sisteme karşı Köy Enstitüleri ruhuyla birlikte ve yan yana olmaya davet ediyoruz" denildi. 

Kemal Ulutaş'ın resmi 

Sergi Etkinlik Programı:

  • 11 Nisan Saat 18.00: Sergi Açılışı / Konuşmacı: Eğitim-Sen Genel Başkanı Kemal Irmak

  • 12 Nisan Saat 14.00: Ayla Aksoyoğlu - Resim Performansı, Uygur Orhan - Heykel Performansı

  • 14 Nisan Saat 14.00: "Kadının Gelişiminde Köy Enstitüleri'nin Katkısı" Konulu Panel - Zarife Sakarya, Fevziye Saylan

  • 15 Nisan Saat 14.00: Eğitim-Sen-3 Nolu Şube "Köy Enstitüleri Destanı Etkinliği"

  • 16 Nisan Saat 14.00: Eğitim-Der Etkinliği (Panel - Şiir - Müzik Dinletisi)

  • 17 Nisan Saat 14.00: "Köy Enstitülerinden Çağdaş Sanata" / Sunum Prof. Hasan Pekmezci

  • 19 Nisan Saat 14.00: Eğitim-Sen 1 Nolu Şube: Erbane Grubu Müzik Dinletisi

Sergiyle ilgili yapılan açıklamada şöyle denildi: 

"85 yıl önce bugün Türkiye'nin eğitim tarihinde en özgün eğitim reformu olan Köy Enstitüleri açıldı.

Asıl amacı dezavantajlı konumda bulunan yoksul köylünün nitelikli eğitim görmesi ve ülkenin ekonomik ve sosyal açıdan kalkınmasını hedefleyen Köy Enstitüleri kısa sürede sayısı artarak ülkenin stratejik bölgelerinde büyük bir atılım gösterdi.

Gerek ders içerikleri gerekse yaparak yaşayarak öğrenme modeliyle çok nitelikli bireyler yetiştirdi. Köy Enstitüleri bilimsel derslerin yanı sıra sanat -kültür -edebiyat alanında çok değerli sanatçıların yetişmesini sağladı. Maalesef bu gelişmelerden kaygılanan başta emperyalist odaklar ve yerli işbirlikçileri Cumhuriyetin ve çağdaşlaşmanın en önemli kurumuna türlü bahaneler ve dedikodular üreterek neşter attılar.

Eğitim sistemi o günden sonra güdümlü, dayatmacı, ırkçı, gerici, cins ayrımcı müfredatlarla günümüze kadar çok çatışmalı süreçlerden geçerek geldi. Günümüz postmodern çağında yine cemaat, tarikat vb. STK rolü verilen gerici kurumların kuşatmasında olan eğitim can çekişmeye devam ediyor.

Köy Enstitüleri geleneğinin özünde yer alan kamuculuk anlayışı içinde eğitimin eşitlik, özgürlük, çağdaşlık, laik-demokratik ve bilimsel anlayış temelinde sanata- kültüre ve felsefeye gereken değer verilmediği sürece sistemin iflah olma şansı da yoktur.

Tam bağımsız, laik, demokratik Cumhuriyet idealiyle yola çıkan Köy Enstitülerinin Kuruluşunun 85. Yılı anısına Eğitim-Sen Ankara Şubeler Platformu ve Köy Enstitüleri ve Çağdaş Eğitim Vakfı, Yeni Kuşak Köy Enstitüleri Derneği, Egit-Der, BRHD, Alegori Kültür Sanat Derneği, Öğretmen Okulları Mezunları Derneği'nin birlikte düzenlediği Resim- Heykel Sergisi'nin 8.'si Ankara Zafer Çarşısı Sanat Galerisi'nde 11 Nisan Cuma günü saat 18.00 de açılacaktır. Sergide Resim ve Heykel dallarında üretim yapan 143 sanatçı /eğitimcinin eseri yer alacaktır. 20 Nisan tarihine kadar sürecek olan sergi (Pazar günü hariç) diğer günler 10.00-17.00 arası halkımıza açık olacaktır.

Sergi süresince hafta içi Köy Enstitülerinin önemi, değeri ve işlevlerine yönelik çeşitli sunumlar, resim heykel performansları, Köy Enstitüleri gezici sergi ve kitap standları, söyleşiler, müzik dinletileri ile devam edecektir.

Tüm halkımızı sergimizi ve etkinliklerimizi izlemeye davet ediyor; içinde bulunduğumuz gerici, baskıcı, otoriteryan sisteme karşı Köy Enstitüleri ruhuyla birlikte ve yan yana olmaya davet ediyoruz."