Ekonomi

Kulis: AKP, yeni "Torba Kanun" hazırlıklarına başladı; vergi sistemi sil baştan değişiyor, gelire göre fatura geliyor

"Gelir seviyesi yüksek olan kişiye 5.000 lira fatura geldiyse 5.000 lirayı ödeyecek"

09 Haziran 2024 07:13

Yeni torba yasada vergiden enerjiye kadar her şey değişeceği; çok kazananın çok vergi ödeyeceği bir sistem üzerinde çalışıldığı öne sürüldü. Doğalgazda da gelire göre tarife dönemi başlayacak. 

Türkiye gazetesinden Yücel Kayaoğlu'nun haberine göre, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de AK Parti’nin geçtiğimiz hafta yapılan Kızılcahamam’daki istişare toplantısında yapılacak çalışma ile ilgili “Bizim ana hedefimiz vergide adaleti sağlamak. Çok kazanandan çok vergi alınmasını hedefliyoruz. Son dönemlerde vergi mevzuatında çok oynamalar yapıldı. Bunu bir sisteme bağlamamız gerekiyor. Vergi mevzuatı ile bu kadar oynanmaz. Kuralları koyacağız. Herkes bu kurala göre hareket edecek ve bilecek ki, sık sık bu kurallar değişmeyecek” dedi.

Enerjide yeni dönem 

Özellikle yenilenebilir enerji alanında yatırım yapmak için devletten destek alan, ruhsat verilen veya çeşitli tahsisler yapılan yatırımcıların bu destekleri suistimal etmesinin önüne geçilecek. AK Parti kurmayları, maden aramalarındaki ruhsat ve izin süreçlerinin kısaltılmasına yönelik yeni adımlar da olacağını belirtti. 

Doğalgazda gelire göre tarife 

Hükûmet önümüzdeki günlerde yerli gaz üretiminin vatandaşın cebine yansıması için Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından yeni bir çalışma başlatma kararı aldı. Çalışmada dar gelirli vatandaşa ucuz doğalgaz sağlanması ele alınırken, gelire göre doğalgaz fiyatlaması yapılması masaya yatırıldı.

Hükûmet kaynakları “Doğalgazda çok büyük sübvansiyon yapılıyor. Dar gelirli ya da zengin ayrımı yok, 85 milyona aynı tarife uygulanıyor. Önümüzdeki süreçte bu sübvansiyonu genele değil, özele indirgemek için çalışmalara başladık. Hangi uygulamanın hayata geçirileceği önümüzdeki günlerde belli olacak. Örneğin tüketiciler kullandıkları kadar faturalandırılacak. Gelir seviyesi yüksek olan kişiye 5.000 lira fatura geldiyse 5.000 lirayı ödeyecek." dedi.