Gündem

Kulis | Erdoğan'ın yol arkadaşı: Maalesef AK Parti entübe vaziyette; Tayyip Bey'e kongre yaptırmıyorlar

"Erdoğan'ın doğru seçimi yapması mümkün değil; çevresi onu kullanıyor"

14 Ağustos 2024 09:24

Cumhuriyet yazarı Barış Pehlivan, çok uzun yıllar iktidar milletvekilliği yapmış, AKP Genel Merkezi’nde karar verici pozisyonlarda bulunmuş ve halen Erdoğan sevgisiyle tanınan bir isimle yaptığı görüşmenin detaylarını yazdı. Pehlivan, "Erdoğan'ın yol arkadaşı" dediği AKP'li ismin, "Maalesef AK Parti entübe vaziyette, geri dönüş de çok kolay gözükmüyor. Çevresi Erdoğan'ı kullanıyor. Yahu, Tayyip Bey'e kongre yaptırmıyorlar" dediğini aktardı.

Barış Pehlivan, "AKP'de aslında neler oluyor?" başlıklı yazısında, AKP'de önemli görevlerde bulunmuş isimle yaptığı konuşmadan şu detayları paylaştı:

“Hani köklü değişiklikler olacaktı' diye hatırlatıyorum. AKP’li kaynağım çarpıcı bir iddiada bulunuyor:

'Son seçimden sonra hem genel merkezde hem de kabinede ciddi bir değişiklik yapılacağı işaretini almıştık. Fakat sonra nasıl ikna ettiler, kim girdi araya, ne yaptılar ise Tayyip Bey vazgeçti. Yahu, Tayyip Bey’e kongre yaptırmıyorlar. Bizim tüzüğümüze göre, büyük kongremizi yapmamız gerekiyordu. Biz şimdi tüzük hükmünü de ihlal etmiş oluyoruz. Hukuki mercilerin aslında bizi uyarması lazım. Bizimkiler seçimden önce tuttular, alelacele olağanüstü kongre yaptı mesela... Niye yaptık? Neymiş, seçimden önce ilçe ve il kongrelerini yaparsak sıkıntı olurmuş; olağanüstü kongreye gitmeliymişiz... Bu arada da yaklaşık 40 civarında ilde başkanları değiştirdiler. E hani ‘teşkilatları değiştirirsek sıkıntı olur diyordunuz’ değiştirdiniz işte. Kongreye gittik, neyi değiştirdik? E biz kongreyi Binali Yıldırım Bey’i görevden almak için mi yaptık sadece?

Mesele şu: Biz kongremizi yaparsak, bu genel merkezdeki arkadaşların tamamı belki gidecek. Kendi koltuklarını korumak için Tayyip Bey’i kongreye de götürmüyorlar.'

"AK Parti entübe vaziyette"

'Sonra' diyor kaynağım... Ve ekliyor:

'Ben Tayyip Bey’in başkalaştığını düşünüyorum. Küresel ölçekte konumlandı; bu çok doğru. Rusya’nın lideriyle de İran’ın lideriyle de görüşüyor... Lakin böyle bir insana Çankırı teşkilatındaki problemi ya da Ardahan müftüsünün kim olacağını sorduğunuzda sıradan basit detay gibi geliyor. Ama yetkilerini de devretmiyor. Bu yoğunluk içerisinde bunları tek tek irdeleyip, doğru seçimi yapması mümkün değil. Dolayısıyla çevresi onu kullanıyor.

Kâğıt üstünde kendisi kullanıyor da fiilen bu güç kendisine ait değil. Yani binlerce memuru, görevliyi Tayyip Bey’in seçerek ve bilerek ataması mümkün mü? Dolayısıyla hem Cumhurbaşkanlığı’nda hem genel merkezde bu gücü kullananlar bu dönüşüme de karşı çıkıyor. Çünkü istedikleri kişiyi atayabiliyor, istedikleri imkânı sunabiliyorlar. Dolayısıyla yetki devrinde, yeni yetkinin yeni sahipleri olacak. Bu bir risk, bunu da istemiyorlar.'

Son olarak...

Erdoğan sevgisi herkesçe bilinen kaynağımın şu sözüyle noktalayayım: 'Ben bizimkilere söyledim: Bu kafayla giderseniz; önümüzdeki dönem artık bir uyarı değil, tasfiye dönemi olur. Bakın köprüden önceki son çıkıştasınız. Maalesef AK Parti entübe vaziyette, geri dönüş de çok kolay gözükmüyor...”

Yazının tamamını okumak için tıklayın