Kültür-Sanat

Kuvâ-yi Milliye'nin müzikal anlatısı 24 Ekim'de izleyici ile buluşuyor

Oratoryo, 24 Ekim akşamı Devlet Çoksesli Korosu ve oda müziği grubu ile sahneye taşınacak

21 Ekim 2024 14:36

T24 Kültür Sanat

Murat Cem Orhan'ın Nazım Hikmet'in ölümsüz eseri "Kuvâ-yi Milliye Destanı"ndan esinlenerek bestelediği "Kuvâ-yi Milliye'nin İnsan Manzaraları" isimli oratoryosu, 24 Ekim akşamı Devlet Çoksesli Korosu ve oda müziği grubu ile sahneye taşınacak. Bu özel performans, Kurtuluş Savaşı'nın ateşten günlerini, Nazım'ın dizelerindeki umut dolu anılarını ve Anadolu'nun isimsiz kahramanlarının hikâyelerini izleyiciyle buluşturacak.

Murat Cem Orhan'ın yönetiminde gerçekleşecek konserde, bariton Umut Kosman ve soprano Evrim Özkaynak solist olarak yer alacak. Viyolonsel sanatçısı Burak Ayrancı, klarnet sanatçısı Arda Serindağ'ın da sahnede olacağı konserin anlatıcısı ise Özgür Özaslan.

Murat Cem Orhan

Orhan'ın eserinin temelini, Nazım Hikmet'ın Kurtuluş Savaşı'nı kronolojik olarak anlatırken insana dair çarpıcı manzaraları da içeren ölümsüz dizeleri oluşturuyor. Orhan, Nazım'ın şiirinde duyguların o kadar yoğun olduğunu, bu duyguları müzik aracılığıyla bozmadan, aksine üzerine ekleyebilmek için çok ince çalışmalar yapmak gerektiğini belirtiyor. Şairin duygusunu yakalamak, prozodiyi bozmadan, dili katletmeden bestelemek konusundaki hassasiyeti, eserin derinliğini ve etkileyiciliğini artırıyor.

Kurtuluş Savaşı'ın çarpıcı öyküleri, eserin dramatik yapısını oluşturan bölümlere de ismini verdi. Bu bölümler şöyle: Karayılan'ın Hikâyesi, Kambur Kerim'in Hikâyesi, İsmail'in Hikâyesi, 1920'nin 16 Mart'ı ve Manastırlı Hamdi Efendi'nin Hikâyesi, Kadınlarımız ve İzmir Rıhtımından Akdeniz'e Bakan Nefer.

Orhan, bu öyküleri müziğine taşıyarak dinleyicilere Anadolu'nun isimsiz kahramanlarının ruhunu hissettirmeyi amaçladığını belirtiyor.

Ahmet Ümit: Artık ciğerim yanıyor, ‘Yırtıcı Kuşlar Zamanı'nı yazmak zorundaydım!