Nijerya hükûmeti, hastalığın tedavisi için 3 ilaç belirlendiğini duyurmuştu. Her yıl kurak dönemin yaşandığı kasım ve mayıs aylarında artan Lassa ateşi salgınında geçen sene 674 vaka tespit edilmiş, 102 kişi yaşamını yitirmişti.
Lassa ateşi hakkında bilinenler
Mali, Togo, Gana, Liberya, Sierra Leone gibi birçok Afrika ülkesinde görülen Lassa ateşine Nijerya'da ilk olarak 1969'da ülkenin kuzeydoğusundaki Borno eyaletinde rastlanmıştı.
Nijerya hükümeti, 23 Ocak 2019'da Lassa ateşi nedeniyle acil durum ilan etmişti.
Fare dışkısıyla temas sonucu bulaşan hastalık, insandan insana geçebiliyor ve ölümcül kanamalı ateşe yol açıyor. Yetkililer, halkı fare ve diğer kemirgenlerle temas etmemeleri konusunda uyardı.
Lassa Ateşinin belirtileri nelerdir?
Lassa ateşinin kuluçka süresi 6-21 gün arasında değişmektedir.
Uzmanlar tarafından hastalığın başlangıcının, semptomatik olduğunda, genellikle kademeli olarak ateş, genel halsizlik ve halsizlik ile başladığı söylendi.
Hastalığın birkaç günün ardından baş ağrısı, boğaz ağrısı, kas ağrısı, göğüs ağrısı, bulantı, kusma, ishal, öksürük ve karın ağrısı olarak devam ettiği öğrenildi.
Şiddetli vakalarda yüzde şişme, akciğer boşluğunda sıvı, ağız, burun, vajina veya gastrointestinal kanaldan kanama ve düşük tansiyon gelişebildiği bildirildi.
Uzmanlar, ilerleyen evrelerde şok, nöbetler, tremor, oryantasyon bozukluğu ve koma görülebildiğini ve hastalıktan kurtulan hastaların %25'inde sağırlık görüldüğünü açıkladı.
Bu vakaların yarısında, 1-3 ay sonra işitmenin kısmen geri döndüğü ve iyileşme sırasında geçici saç dökülmesi ve yürüme bozukluğu meydana gelebildiği bildirildi.
Ölümcül vakalarda ölümün genellikle başlangıcından itibaren 14 gün içinde meydana geldiği, hastalığın özellikle gebeliğin sonlarında şiddetli olduğu ve üçüncü trimesterde vakaların %80'inden fazlasında anne ölümü ve/veya fetal kayıp meydana geldiği iddia edildi.
Lassa ateşi nasıl bulaşır?
Uzmanlar tarafından insanların genellikle enfekte Mastomys sıçanlarının idrar veya dışkılarına maruz kalarak Lassa virüsü ile enfekte oldukları bildirildi.
''Lassa virüsü, Lassa ateşi ile enfekte bir kişinin kanı, idrarı, dışkısı veya diğer vücut salgılarıyla doğrudan temas yoluyla da insanlar arasında yayılabilir'' dendi.
Lassa virüsünün insanlar arasında hava yoluyla bulaşmayı destekleyen hiçbir epidemiyolojik kanıtı olmadığı biliniyor.
Kişiden kişiye bulaşmanın, virüsün yeniden kullanılmış iğneler gibi kontamine tıbbi ekipmanlarla yayılabileceği hem toplum, hem de sağlık bakım ortamlarında gerçekleştiği bildirildi.
Lassa virüsünün cinsel yolla bulaştığı da biliniyor.
TIKLAYIN | Türkiye'deki maymun çiçeği vaka sayısı 11'e yükseldi
TIKLAYIN | Langya virüsü nedir, nasıl bulaşır, virüsün belirtileri neler?