Gül Ü. Erbil
Bir yolculuğa çıkmanız gerekiyor. Hareket noktanız İsrail Beerşeba yakınları. 11 ülkeden geçerek 7209 km sonra Almanya’nın Magdeburg kentinin kuzeyine ulaşmalısınız. Birkaç yerde konaklama yapmalısınız ama pasaportunuz yok, vize zaten yok. Üstelik paranız da yok… Bu yolculuğu duraklardaki molalar dahil yaklaşık 1 ayda tamamlamak zorundasınız ve de her yıl gidiş ve dönüş olarak 2 kere yapmanız lâzım. Üstelik tek başınıza da değilsiniz binlerce kişiyle eş zamanlı hareket etmelisiniz!
Buna cesaret eder miydiniz?
Biz insanlar için bunu pasaport ve vize olmadan yapmamız imkânsız. Belki çoğumuz farkında bile değiliz ama leylekler ve diğer göçmen canlılar bunu her yıl tekrar tekrar yapıyor.
Jonas; klasik bir beyaz leylek ve 10 yıldır büyük bir sürü ile beraber bu yolculuğu yapıyor. 2013 Almanya doğumlu olan Jonas’a daha yavruyken çip takılarak, kuş bilimciler ve kuş severler tarafından takip edilmeye başlanmış. Takipçileri tahmin edemeyeceğiniz kadar çok.
Leylek Jonas
Fotoğraf: Alper Tüydeş
Hatta geçen sene ‘Leylek Jonas Adana’da kayboldu’ başlığıyla çıkan haberlerle sevdiklerini epey bir üzmüştü. Neyse ki iki gün sonra İsrail ve Ürdün arasında sinyal vermişti.
Her yıl olduğu gibi bu sene de kışı geçirdiği İsrail Berşeba’dan, tam olması gerektiği günde yani 20 Şubat’ta, diğer leyleklerle beraber yola çıktı Jonas. Daha önceki yıllarda çoğunlukla ilk durak Hatay çevresindeki sulak bir alan olurdu. Ancak bu yıl Jonas ve ekibi ilk olarak İsrail’in kuzeyinde Ürdün sınırına yakın bir yerde üç gün kadar konakladı ve 23 Şubat akşam üzeri Hatay’a doğru yola çıktı.
Kim bilir kaç yıldan sonra ilk defa Hatay’da birkaç gün yerine, yaklaşık 12 saat kalıp hemen Mersin’e geçtiler. Zaten isteseler de Hatay’da konabilecekleri baca kalmamıştı. Belki depremi ve oradaki yıkımı hissettiler ve uzun süreli konaklamadan kaçındılar belki de sıcak seyreden hava şartları bu sene göçmen kuşların yanındaydı
Mersin’den Ankara Polatlı yakınlarına uçup orada dinlendikten sonra 26 Şubat akşama doğru Hereke yakınlarına geldiler. Sonraki durak İstanbul. Bu yazı yazılırken -27 Şubat- saat 13.30 itibari ile Jonas İstanbul’a geldi.
Jonas, İstanbul’da
Bakalım bu yıl Asya ve Avrupa yakalarında ne kadar zaman geçirecekler. Sonra Bulgaristan’a geçerek bir süre orada konaklayıp Almanya’ya doğru yollarına devam edecekler. Ve tahmini 18-20 Mart civarında, yazı geçirecekleri Magdeburg’a ulaşmış olacaklar.
Eğer siz de leylek Jonas’ı takip etmek isterseniz ‘Animal Tracker’ isimli uygulamayı telefonunuza yüklemeniz yeterli. Saat saat Jonas’ın ve tabii ki bütün sürünün nerelerde gezdiğini görebilirsiniz. Eğer isterseniz yine çip takılı başka göçmen canlıları da izleyebilirsiniz. Ayrıca uygulamada Jonas da dahil olmaz üzere, çip takılı olan pek çok hayvanın fotoğrafını da görmek mümkün.
Günümüzde teknoloji baş döndürücü bir hızla gelişiyor ve çoğumuz başımızı telefonlardan, bilgisayarlardan kaldıramıyoruz. Bu uygulamayı yüklerseniz gözünüz yine telefonunuzda olabilecek. Ama pek çok insanın bilmediği veya umursamadığı inanılmaz döngüsel olayların büyük bir dakiklikle devam ettiğinin farkına varacaksınız. O zaman belki başınızı telefonunuzdan kaldırıp, göğe bakarsınız ve kim bilir belki o anda binlerce Jonas süzülerek üzerinizden geçer. Ve siz binlerce Jonas’ın pasaportsuz, vizesiz ülkeden ülkeye nasıl gezdiğinin farkına varırsanız, aslında sınırların sadece insan beyninde olduğunu anlarsınız.
İyi yolculuklar Jonas ve bütün göçerler….