Gündem

LGBTİ+ aktivisti İris Mozalar tutuklandı

11 Temmuz 2024 16:34

LGBTİ+ aktivisti İris Mozalar, dün akşam ev baskınıyla İstanbul’da gözaltına alınmasının ardından bugün tutuklandı. Yarın Mozalar için 19.30’da Kadıköy Süreyya Operası önünde toplanılarak basın açıklaması yapılacak.

Bianet'te yer alan habere göre, savcı, bu akşam saatlerinde Mozalar’ın TCK Madde 216/1'den (kamuoyunda bilinen adıyla halkı kin ve düşmanlığa tahrik suçu) tutuklanmasını talep etmişti.

Mozalar’ın tutuklanma nedeni olarak ise 30 Haziran’da Kayseri'nin Melikgazi ilçesinde Danışmentgazi Mahallesi’nde Suriyeli bir erkeğin bir çocuğu istismar ettiği iddiasından sonra Suriyelilere ait işyeri ve araçlara saldırılmasıyla ilgili sosyal medyada paylaşımları gösterildi. 

TİP'ten açıklama

Mozalar'ın tutuklanmasıyla ilgili açıklama yapan TİP İstanbul İl Örgütü şöyle dedi:

"Yoldaşımız İris göçmenlere yönelik saldırılara karşı durduğu gerekçesiyle çıkarıldığı mahkemece tutuklandı. Ülkemizde nefret ve düşmanlık değil barış ve kardeşlik hakim olana kadar mücadele etmeye devam edeceğiz. Barış sesini yükselttiği için tutuklanan yoldaşımız İris'i mutlaka alacağız."

“Suç unsuru yok”

Mozalar’ın avukatı Gizem Karaköçek, konuya ilişkin şöyle dedi:

“Müvekkilim sosyal medya hesabında esasen kamu düzenini korumak ve kamusal barışı sağlamaya yönelik ifadeler kullanıyor; ama bu böyle algılanmadı. Savunmalarımızda ve ifademizde bunları belirttik. Söylediklerinin hepsi ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirilmeliydi. Şu an hakimlik karşısına çıkmasını bekliyoruz; ancak özellikle bilinmesi gerekiyor ki müvekkilimin ifadelerinde hakaret ya da herhangi bir suç unsuru yok. Kanun maddesi de bu suçun oluşması için açık ya da yakın tehdit arıyor, bu da söz konusu değil. Serbest bırakılacağını umuyoruz.”

"İfade özgürlüğü bastırılamaz"

Mozalar hakkındaki tutuklama talebiyle ilgili açıklama yapan İstanbul LGBTİ+ Onur Haftası ise şöyle dedi:

"Arkadaşımız İris Mozalar; bir tweet'i bahane gösterilerek akşam evinden gözaltına alındı, tüm gece mevcutlu tutuldu. Bu sabah tutuklama talebiyle sulh cezaya sevk edildi. İfade özgürlüğü bastırılamaz. Arkadaşımızın derhal serbest bırakılmasını talep ediyoruz."

Yarın İris için Süreyya Operası önünde toplanılacak

Öte yandan Mozalar için sosyal medya platformu X'te hesap açıldı. İrise Özgürlük isimli hesaptan yapılan paylaşımda, "Yarın, hukuksuzca tutsak edilen insan hakları aktivisti İris için 19.30’da Kadıköy Süreyya Operası'ndayız. Arkadaşımız İris Mozalar için özgürlük istemekten vazgeçmeyeceğiz" açıklaması yapıldı.

TCK Madde 216: Halkı Kin ve Düşmanlığa Tahrik veya Aşağılama Suçu

(1) Halkın sosyal sınıf, ırk, din, mezhep veya bölge bakımından farklı özelliklere sahip bir kesimini, diğer bir kesimi aleyhine kin ve düşmanlığa alenen tahrik eden kimse, bu nedenle kamu güvenliği açısından açık ve yakın bir tehlikenin ortaya çıkması halinde, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

(2) Halkın bir kesimini, sosyal sınıf, ırk, din, mezhep, cinsiyet veya bölge farklılığına dayanarak alenen aşağılayan kişi, altı aydan bir yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

(3) Halkın bir kesiminin benimsediği dini değerleri alenen aşağılayan kişi, fiilin kamu barışını bozmaya elverişli olması halinde, altı aydan bir yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. 

TIKLAYIN - 'Tanrıların elçisi' İris: Bu, bedenimi ruhumla bütünleştirecek bir ameliyat olacak