Dünya

Libya Merkez Bankası, çalışanının kaçırılmasının ardından faaliyetlerini durdurdu

19 Ağustos 2024 10:40

T24 Dış Haberler

Libya Merkez Bankası, başkent Trablus'ta bir banka yetkilisinin kaçırılmasının ardından tüm faaliyetlerini durdurdu. 

Yapılan açıklamada Merkez Bankası'nın enformasyon teknolojileri direktörü Musab Msallem'in pazar sabahı kimliği belirsiz kişiler tarafından kaçırıldığı belirtildi.

Banka, Msallem serbest bırakılana kadar faaliyetlerini sürdürmeyeceğini bildirdi ve başka çalışanlarına da kaçırılma tehdidinde bulunulduğunu açıkladı. Merkez Bankası, "yaşa dışı aktörlerden" banka çalışanlarının güvenliğini tehlikeye atan faaliyetlere son vermelerini istedi. 

Msallem, Trablus'tan silahlı adamların Merkez Bankası'nı kuşatma altına almasından bir hafta sonra kaçırıldı. Yerel basına göre silahlı kişiler, Merkez Bankası Başkanı Seddik el-Kabir'i istifaya zorlamaya çalışıyor.

ABD'nin Libya Özel Temsilcisi Richard Norland, Kabir'i istifaya zorlama girişimlerinin "kabul edilemez" olduğunu söyledi ve "zorla görevden alınmasının Libya'nın uluslararası piyasalara erişimini kaybetmesiyle sonuçlanacağını" ifade etti. 

2012'den bu yana görevde olan Kabir, ülkenin petrol rezervlerini ve devlet bütçesini yönetme şekli nedeniyle eleştiriliyordu.