Medya

Açık Radyo'dan açıklama: Basın ve ifade özgürlüğü kapsamındaki bir ifadeden yola çıkarak yayın izninin iptali noktasına gelinmesi kabul edilemez

03 Temmuz 2024 18:34

T24 Haber Merkezi

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), Açık Radyo’nun lisansını “toplumu kin ve düşmanlığa tahrikten” 5 gün program durdurma cezasına uymadığı gerekçesiyle iptal etti. Açık Radyo'dan yapılan açıklamada, "İk taksit ödenmiştir. 30 yıldan beri yayın hayatına devam eden Açık Radyo, bundan sonra da aynı evrensel gazetecilik ilkeleri doğrultusunda, aynı sorumlulukla yayın hayatına devam edecektir" denildi. Açıklamada, "Basın ve ifade özgürlüğü kapsamındaki bir ifadeden yola çıkarak yayın izninin iptali noktasına gelinmesi kabul edilemez" ifadelerine yer verildi.

RTÜK, Açık Radyo'da yayımlanan Açık Gazete programına beş gün yayın durdurma ve para cezası vermişti. Gerekçe, yayında Ermeni Soykırımı'dan bahsedilmesi ve programcının bunu "düzeltmemesi"ydi.

Ancak bugün RTÜK üyesi İlhan Taşçı, RTÜK'ün Açık Radyo’nun lisansını “toplumu kin ve düşmanlığa tahrikten” 5 gün program durdurma cezasına uymadığı gerekçesiyle iptal ettğini duyurdu.

Taşçı açıklamasında, '"RTÜK, Açık Radyo’nun lisansını iptal etti. Gerekçe, kurulun daha önce verdiği ‘toplumu kin ve düşmanlığa tahrikten’ 5 gün program durdurma cezasına uymayıp, yayını sürdürmesi. Oysa yayıncı para cezasını ödemiş, ancak yayını kesmemiş. Bu durum yayıncı lehine yorumlanmalıydı" dedi. 

Açık Radyo'dan da iptale ilişkin açıklama geldi. "Henüz tarafımıza tebliğ edilmemekle beraber, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu’nun 03.07.2024 tarihli toplantısında, Açık Radyo’nun yayın lisansının iptal edildiği öğrenilmiştir" diyen Açık Radyo, iptal gerekçesinde cezaya uyulmadı denilmesine rağmen para cezasının ilk taksidinin ödendiğini duyurdu. 

Açıklamada, "Basın ve ifade özgürlüğü kapsamındaki bir ifadeden yola çıkarak yayın izninin iptali noktasına gelinmesi kabul edilemez" denilerek, şöyle denildi:

"Açık Radyo, yayın durdurmayla beraber verilen para cezası için karardaki gibi taksitlendirme talebinde bulunulmuş ve bu kabul edilerek ilk taksit ödenmiştir. Böylece yasaya karşı direnmek ve yargı yolu dışında bu karara karşı gelmek gibi bir niyetimizin olmadığı ve iyi niyetli bir süreç sürdürmeye çalıştığımız ortadır.

Gelinen noktada, Açık Gazete programındaki ifade özgürlüğü ve basın özgürlüğü kapsamında olduğu tartışmasız bulunan bir ifadeden yola çıkarak Açık Radyo’nun yayın izninin iptali noktasına gelinmesi kabul edilemez bir durumdur.

Anılan kararla ilgili yasal müracaatlar elbette ki yapılacaktır. Bununla beraber, 30 yıldan beri yayın hayatına devam eden Açık Radyo, bundan sonra da aynı evrensel gazetecilik ilkeleri doğrultusunda, aynı sorumlulukla yayın hayatına devam edecektir.

Bugüne kadar her zaman yanımızda bulunan siz sevgili dinleyicilerimiz ve dostlarımız ile bundan sonra da aynı kararlılık ve aynı duygular ile beraber olmaya devam edeceğiz.

Kâinatın tüm seslerine, renklerine ve titreşimlerine Açık Radyo”

RTÜK Açık Radyo'da yayımlanan Açık Gazete programına beş gün yayın durdurma ve para cezası verdi. 

Kararın gerekçesi olarak, yayına katılan konuğun “Ermeni, yani Osmanlı topraklarında gerçekleşen tehcir ve katliamların, soykırım olarak adlandırılan katliamların 109. Yıldönümü, sene-i devriyesi. Bu yıl da yasaklandı biliyorsunuz Ermeni soykırım anması” şeklindeki ifadeleriyle ilgili olarak programcıların, bir düzeltme girişiminde bulunmamasının kamusal sorumluluk ve sorumlu yayıncılık anlayışıyla bağdaşmadığı ve toplumu kin ve düşmanlığa tahrik eden ve toplumda nefret duyguları oluşturabilecek nitelikte olduğu belirtildi.

Açık Radyo’da pazartesi, salı, çarşamba, perşembe ve cuma günleri olmak üzere haftada beş gün yayın yapan Açık Gazete programı, 5 gün yayında olmayacak. Programın yayınlanmama nedeni ise RTÜK’ün verdiği “yayını beş gün durdurma” cezası.

RTÜK’ün 22 Mayıs tarihli kararı ile Açık Radyo’ya, 6112 sayılı Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanun’un 8. Maddesinin 1. fıkrasının b) bendinde yer alan, yayın hizmetleri “Irk, dil, din, cinsiyet, sınıf, bölge ve mezhep farkı gözeterek toplumu kin ve düşmanlığa tahrik edemez veya toplumda nefret duyguları oluşturamaz” ilkesinin ihlali nedeniyle idari para cezası ve Açık Gazete programının yayınına beş gün durdurma verildi.

Bir yıl içinde “ihlal” tekrarlanırsa lisansı iptal edilecek

Kararda aynı zamanda ihlalin bir yıl içinde tekrarı halinde, yayının on güne kadar durdurulacağı ve bir kez daha tekrarı halinde Açık Radyo’nun yayın lisansının iptal edileceği ihtar edildi.