Dünya Basınında Bugün

Lübnan'da ikinci patlama dalgası; Orta Doğu savaşında yeni aşama; göç, AB'nin uyumunu zayıflatıyor | Dünya Basınında Bugün

19 Eylül 2024 09:08

T24 Dış Haberler

Uluslararası gözlemciler iletişim cihazlarının eş zamanlı olarak patlatılmasının bir savaş suçu teşkil edebileceği uyarısında bulunurken Hizbullah'ı hedef alan yeni bir dizi  patlama, dün Lübnan'ın çeşitli şehirlerinde en az 20 kişinin ölümüne ve 450'den fazla kişinin yaralanmasına neden oldu. Bu kez de telsizler hedef alındı. İsrail, Lübnan'da ikinci dalga uzaktan kumandalı patlamaların arkasında olmakla suçlanmasının ardından savaşta yeni bir aşamaya geçildiğini ilan etti. ABD Merkez Bankası (FED), faizi yüzde 5.5 seviyesinden 50 baz puan indirerek yüzde 5'e çekti. Böylece Fed, 2020 yılından bu yana 54 ay sonra ilk kez faiz indirimine gitmiş oldu. ABD Başkanı Joe Biden, önümüzdeki hafta Birleşik Arap Emirlikleri Devlet Başkanı Şeyh Muhammed bin Zayed'i Beyaz Saray'da ağırlayacak. Bu, bir Birleşik Arap Emirlikleri Devlet Başkanı'nın ABD'ye yapacağı ilk ziyaret olacak. Almanya'nın sınır kısıtlamalarını tek taraflı olarak artırmasından birkaç gün sonra, Geert Wilders'in aşırı sağcı Özgürlük Partisi (PVV) liderliğindeki yeni Hollanda koalisyon hükümeti, Avrupa Komisyonu'na gönderdiği bir mektupla AB'den iltica kurallarından muaf tutulmayı talep etti.

19 Eylül 2024'te dünya basınında öne çıkan başlıklar şöyle... 

The Guardian | Lübnan'da ikinci ölümcül patlama dalgası yaşanırken gerilimin tırmanmasından korkuluyor 

Uluslararası gözlemciler iletişim cihazlarının eş zamanlı olarak patlatılmasının bir savaş suçu teşkil edebileceği uyarısında bulunurken Hizbullah'ı hedef alan yeni bir dizi  patlama, dün Lübnan'ın çeşitli şehirlerinde en az 20 kişinin ölümüne ve 450'den fazla kişinin yaralanmasına neden oldu. Bu kez de telsizler hedef alındı. 

Telsiz patlamaları, İsrail'in sorumlu tutulduğu ve dünya liderleri ile diplomatların, ABD ve BM'nin tırmanmayı önleme çabalarına rağmen İsrail ile güçlü militan grup arasında topyekûn bir çatışmaya yol açabileceği uyarısında bulunduğu bir saldırıda patlayan çağrı cihazları nedeniyle 2 bin 800'den fazla kişinin yaralanması ve 12 kişinin ölmesinden bir gün sonra meydana geldi.


The Daily Telegraph | Telsiz saldırısının ardından Orta Doğu savaşında yeni aşama

İsrail, Lübnan'da ikinci dalga uzaktan kumandalı patlamaların arkasında olmakla suçlanmasının ardından savaşta yeni bir aşamaya geçildiğini ilan etti.

Patlamalardan kısa bir süre sonra İsrail Savunma Bakanı, geçen yıl 7 Ekim'deki Hamas saldırılarından bu yana 11 aydır devam eden savaşta “yeni bir aşamaya” geçilmesi için ülkenin askeri odağını kuzeye, Lübnan sınırına doğru kaydırdığını söyledi.


The Wall Street Journal | ABD Merkez Bankası faiz indirimiyle büyük adım atıyor

ABD Merkez Bankası (FED), faizi yüzde 5.5 seviyesinden 50 baz puan indirerek yüzde 5'e çekti. Böylece Fed, 2020 yılından bu yana 54 ay sonra ilk kez faiz indirimine gitmiş oldu. Fed Başkanı Jerome Powell, önceliklerinin enflasyonu düşürmek olduğunu ifade etti.


Al Arabiya | İlk kez bir BAE Cumhurbaşkanı ABD'yi ziyaret ediyor: Joe Biden, Beyaz Saray'da ağırlayacak

ABD Başkanı Joe Biden, önümüzdeki hafta Birleşik Arap Emirlikleri Devlet Başkanı Şeyh Muhammed bin Zayed'i Beyaz Saray'da ağırlayacak. Bu, bir Birleşik Arap Emirlikleri Devlet Başkanı'nın ABD'ye yapacağı ilk ziyaret olacak. 

Görüşmelerde Gazze'ye yönelik ertesi gün planları, Sudan'daki savaş ve yapay zeka geliştirme konuları ele alınacak.


eKathimerini | Göç AB'nin uyumunu zayıflatıyor

Almanya'nın sınır kısıtlamalarını tek taraflı olarak artırmasından birkaç gün sonra, Geert Wilders'in aşırı sağcı Özgürlük Partisi (PVV) liderliğindeki yeni Hollanda koalisyon hükümeti, Avrupa Komisyonu'na gönderdiği bir mektupla AB'den iltica kurallarından muaf tutulmayı talep etti.

Hollanda Göç Bakanı Marjolein Faber, “İltica politikasının kontrolünü geri almalıyız” dedi. Bu kez Komisyon'un yanıtı gecikmedi ve böyle bir olasılığı kategorik olarak reddetti.

Avrupa iltica sisteminden çıkış maddesi arayışı geçtiğimiz temmuz ayından bu yana tartışılıyordu, ancak Hollanda hükümeti tarafından ancak geçen hafta doğrulandı.

Ancak Avrupalı yetkililer, son derece hassas olan mevzuatta yeni bir değişiklik gerektireceği ve kendi deyimleriyle “Pandora'nın kutusunu” açacağı için bunun uygulanma şansının olmadığını düşünüyor.