T24 Haber Merkezi
Lübnan' iletişim için kullanılan çağrı cihazlarının eş zamanlı olarak patlaması sonucu yüzlerce Hizbullah militanı ağır yaralandı. Lübnan’da bir gün sonra bu kez de el telsizlerinin patlatıldığı bir saldırı yaşandı. Bu saldırıları değerlendiren siber güvenlik uzmanları, bunun nasıl meydana gelmiş olabileceği ve cep telefonlarında da aynı tehlikenin olup olmadığına ilişkin soruları yanıtladı.
Hürriyet’e konuşan uzmanların değerlendirmeleri şöyle:
Her cihaza uzaktan erişilebilir mi?
Uzmanlar, sim kartı ve internet erişimi olan tüm cihazların siber açıdan ele geçirilebileceğini belirtiyor. “Açık kapı varsa giren mutlaka olur” diyorlar.
Nasıl patlatılıyor?
Cihazlar uzaktan ısıtılarak içindeki kimyasalların harekete geçirildiği veya pillerin patlatılmasıyla etkisiz hale getirilebiliyor. Ancak, küçük pillerin ölümcül zarar vermesi pek mümkün değil. Savunma mühendisleri, akıllı telefonların koruma mekanizmalarına sahip olduğunu ifade ediyor.
Çağrı cihazı nasıl ölümcül silah oldu?
Uzmanlara göre, çağrı cihazları uzaktan yönetilemez; bu, fiziksel müdahale gerektiriyor. Lübnan’daki saldırıda, cihazların içine yerleştirilen patlayıcıların mesajla aktif hale getirildiği düşünülüyor.
Cep telefonları tehlikeli mi?
Cep telefonları, internete bağlı oldukları için uzaktan yönetilebilir. Küçük piller ölümcül zarar veremez ama güvenlik sorunları yaratabilir. Bu nedenle, internet çıkışı olan her cihazın siber güvenliği olmalı.
Önlenebilir mi?
Belli oranda evet. Telefonlarda güvenlik uygulamaları önemli hale geldi. Ülkeler, her telefonda güvenlik sistemlerinin kullanılmasını teşvik edici uygulamalar geliştirebilir. Örneğin, güvenlik yatırımları için vergi teşvikleri sunulabilir.
KONU - İsrail'den iki gün üst üste benzeri görülmemiş operasyon: Hizbullah’ın çağrı cihazları ve telsizleri eş zamanlı patlatıldı!