Gündem

Lübnanlı iş insanı Gaziantep'te 5 milyon dolar dolandırıldı

MASAK dolandırıcıların 8 lüks daire ve 26 lüks araba satın aldığını, ayrıca 185 bin doları Suriyeli akrabalarına aktardığını tespit etti

24 Haziran 2024 09:32

Lübnan uyruklu iş insanı J.R., Gaziantep'te yaşayan Suriyeli dolandırıcıların kurbanı oldu ve bu süreçte 5 milyon dolarını kaybetti. Suriye uyruklu Zakaria Alhussin tarafından başlatılan dolandırıcılık olayı, WhatsApp üzerinden gönderilen polyester malzeme fotoğrafları ile J.R.'nin ilgisini çekmekle başladı. İlk teklifi pahalı bulan J.R., bir ay sonra daha uygun bir fiyat teklifi alınca Türkiye'ye giderek malları yerinde görmek istedi.

Sahte belgelerle dolandırıcılık

J.R., Gaziantep'e vardığında Muhammed Elhüseyin ve Zakaria Alhussin tarafından karşılandı. Kendilerini amca-yeğen olarak tanıtan bu kişiler, aslında baba-oğul oldukları sonradan anlaşıldı. İkili, J.R.'yi başkalarına ait bir fabrikaya götürdü. Burada, J.R. sözleşme ve taahhütnamelerin noter onaylı olmasını talep etti; ancak dolandırıcılar sahte noter belgeleri hazırlayarak J.R.'yi ikna etti.

MASAK devreye girdi, Lübnan nota verdi

Hürriyet'ten Oya Armutçu'nun haberine göre, dolandırıcılık faaliyetleri sonucunda J.R., mal sevkiyatı yapılmadığını fark edince durumu Lübnan Büyükelçiliği'ne bildirdi ve Türkiye'ye nota verilmesini sağladı. Gaziantep Cumhuriyet Başsavcılığı'nın başlattığı soruşturma kapsamında, MASAK dolandırıcıların 8 lüks daire ve 26 lüks araba satın aldığını, ayrıca 185 bin doları Suriyeli akrabalarına aktardığını tespit etti. Şüpheliler hakkında "nitelikli dolandırıcılık, kara para aklama ve resmi belgede sahtecilik" suçlarından dava açıldı.

Dava dosyasına göre, dolandırıcılar J.R.'den aldıkları paraları çeşitli yollarla harcadı ve yaklaşık 1.5 milyon dolar kayboldu. Bir numaralı şüpheli Muhammed Elhüseyin, ifadesinin ardından serbest bırakıldı, ancak karara itiraz edildi ve reddedildi.