Dünya

Mahkeme, Nazi toplama kampı komutanı sekreterinin 10 bin 500 cinayete yardım etmekten mahkûmiyetini onadı

10 bin 505 davada cinayete iştirakten ve 5 davada da cinayete teşebbüse iştirakten suçlu bulundu

20 Ağustos 2024 12:04

T24 Dış Haberler

Bir Alman mahkemesi, İkinci Dünya Savaşı sırasında Nazilerin Stutthof toplama kampının Nazi komutanının sekreteri olarak görev yaptığı sırada 10 bin 500'den fazla cinayete suç ortağı olmaktan mahkum edilen 99 yaşındaki bir kadının temyiz başvurusunu reddetti.

Federal Adalet Divanı, Aralık 2022'de Almanya'nın kuzeyindeki Itzehoe kentinde bir eyalet mahkemesi tarafından iki yıl tecilli hapis cezasına çarptırılan Irmgard Furchner'in mahkûmiyetini onadı.

Furchner, şu anda Polonya'nın Gdansk kenti olan Danzig yakınlarındaki kampın işleyişinin bir parçası olmakla suçlanıyordu. 10 bin 505 davada cinayete iştirakten ve 5 davada da cinayete teşebbüse iştirakten suçlu bulundu.

"10 bin 505 mahkûma gaz verilerek acımasızca öldürülmelerini destekledi"

Leipzig'de geçen ay yapılan bir federal mahkeme duruşmasında Furchner'in avukatları, komutan ve diğer üst düzey kamp yetkilileri tarafından işlenen suçlara gerçekten suç ortağı olup olmadığı ve Stutthof'ta olup bitenlerden gerçekten haberdar olup olmadığı konusunda şüphe uyandırmaya çalıştı.

Itzehoe Mahkemesi, yargıçların Furchner'in “1 Haziran 1943‘ten 1 Nisan 1945’e kadar Stutthof toplama kampı komutanının ofisinde stenograf olarak çalışarak, 10 bin 505 mahkumun gaz verilerek, kamptaki düşmanca koşullar nedeniyle, Auschwitz ölüm kampına nakledilerek ve savaşın sonunda ölüm yürüyüşlerine gönderilerek acımasızca öldürüldüğü gerçeğini bildiğine ve kasıtlı olarak desteklediğine ikna olduklarını” söyledi.

Savcılar ilk yargılamalar sırasında Furchner'in davasının türünün son örneği olabileceğini söylemişlerdi. Ancak Ludwigsburg'da Nazi dönemi savaş suçlarını soruşturmakla görevli özel bir federal savcılık ofisi, Almanya'nın çeşitli bölgelerinde savcılarda veya mahkemelerde bekleyen üç dava daha olduğunu söylüyor.

Şüpheliler artık çok ileri yaşlarda

Furchner davası, 2011 yılında Ohio'lu eski otomotiv işçisi John Demjanjuk'un Sobibor ölüm kampında gardiyan olarak görev yaptığı iddiasıyla cinayete iştirakten mahkûm edilmesiyle oluşan emsal üzerine inşa edilen son yıllardaki birkaç davadan biri. 

Şüpheliler artık çok ileri yaşlarda olduğundan, şüphelilerin yargılanmaya uygunlukları konusunda giderek daha fazla soru işareti ortaya çıkıyor.

Furchner, işlediği iddia edilen suçlar sırasında 18 ve 19 yaşlarında olduğu için çocuk mahkemesinde yargılanmış ve mahkeme o dönemde “akıl sağlığının yerinde olduğunu” şüpheye yer bırakmayacak şekilde tespit edememişti.