Gündem

Mamak Belediyesi T24’ün haberi üzerine harekete geçti: Görevli personele soruşturma

20 Ağustos 2024 15:15

Mamak Belediyesi, barınaktaki olumsuz koşulların T24 tarafından haberleştirilmesinin ardından harekete geçti. Belediye, görevini yerine getirmeyen personel hakkında yasal işlem başlatılacağını ve süreç boyunca personelin görevden uzaklaştırılacağını açıkladı.

Sokak köpeklerine ‘ötanazi’ tartışmalarına neden olan ve kamuoyunda büyük tepki çeken"7527 Hayvanları Koruma Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun", 2 Ağustos tarihli Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmesinin ardından Niğde ve Altındağ’dan köpek katliamı haberleri geldi. Öte yandan; barınakların durumu da hayvanların yaşaması ve bakımı için uygun değil, bakımevlerinden gelen ihbarlara göre; hayvanlar bakımsızlık ve açlıktan birbirlerine saldırıyor. 

Mamak Belediyesi’ne ait hayvan bakımevi 10 Ağustos’ta gönüllüler ve avukatlar tarafından ziyaret edilmişti. Bakımevini ziyaret edenler burada “doğal yaşam alanı” olduğu iddia edilen alanların “yaşam” ile ilgisi olmadığını belirtirken 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu Uygulama Yönetmeliği uyarınca kurulan bakımevinin, anılan Yönetmeliğin 22-24. maddelerinde tanımlanan koşulların neredeyse hiçbirini taşımadığını aktarmıştı.  

T24’ün ‘Gönüllüler ve avukatlar, Mamak barınağına girdi: Hasta hayvanlar ölümü bekliyor, yasaklı ırklar küçük ve pis alanlara hapsedilmiş’ haberinin ardından Mamak Belediyesi konuya ilişkin olarak açıklama yaptı.

Barınak personeli hakkında yasal işlem başlatılacağının ve soruşturma süreci boyunca personelin görevden uzaklaştırılacağının vurgulandığı açıklamada şu ifadelere yer verildi:

‘‘Sosyal medyada yer alan ve ‘Mamak Belediyesi hayvanları ölüme terk ediyor’ şeklinde yapılan paylaşımlar üzerine, Mamak Belediyesi olarak bugün Kutludüğün Hayvan Barınağı’nda kapsamlı incelemeler başlattığımızı duyururuz. Yapılan incelemeler sonucunda, görevlerini yerine getirmeyen sorumlu personel hakkında yasal işlem başlatılacağını kamuoyunun bilgisine sunarız.

‘‘Soruşturma süreci boyunca personel görevden uzaklaştırılacak’’

T24’ün haberinde yer alan ve sosyal medyada hızla yayılan görüntüler üzerine harekete geçen Mamak Belediyesi, verilen talimatlara rağmen Kutludüğün Hayvan Barınağı'ndaki sorumluların görevlerini yerine getirmediğini ve bu durumun hayvanların yaşam koşullarını olumsuz etkilediğini tespit etmiştir. Talimatlara ve yönetmeliklere uymayan personel hakkında soruşturma başlatılmış olup, soruşturma süreci boyunca ilgili personelin görevden uzaklaştırılacağını kamuoyuna saygıyla bildiririz.’’