Ekonomi

Manisalı besici: Süt hayvanları yine kesime gidecek; batan, satılan işletme sayısı artıyor!

26 Ağustos 2024 13:34

CHP Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen’in dinlediği besici Hüseyin Soyarslan, hayvancılıkta yaşanan sorunlar nedeniyle hayvanlarını kesime göndermekten başka çarelerinin kalmadığını söyledi. Soyarslan, “Bundan 12 sene önce 50 liraya aldığım yem şu an 750 lira. Süt fiyatı ise ancak yüzde 20 artıyor. Her şey iki, üç kat arttı ama süt artmıyor. Üretici çok düşük yüzdelerle para kazanıyor. Şimdi kesim fiyatları yine yükselmeye başladı. Bu maliyetler karşısında süt hayvanları yine kesime gidecek, yapacak bir şey yok” dedi.

CHP'li vekil Başevirgen, Manisa’nın Turgutlu ilçesinde besicileri ziyaret ederek, sorunlarını dinledi. Besiciler Başevirgen’e yanlış tarım politikaları nedeniyle hayvancılığın her geçen gün daha da kötüye gittiğinden, maliyet artışları nedeniyle süt hayvanlarını kesime göndermekten başka çarelerinin kalmadığından yakındı.

“Batan, satılan işletme sayısı artıyor, 15 işletmeden 2 tane kaldı"

Turgutlulu besici Hüseyin Soyarslan, batan, satılan ve kapanan işletme sayısının hızla arttığına dikkati çekerek şunları söyledi,

“Turgutlu’daki en iyi işletmelerden biri burası. Buranın da hali ortada. 2000’lerin başında bir furya geldi. ABD’den hayvan getirdiler. Bunun gibi 15 tane işletme vardı Turgutlu’da. Şu anda iki tane kaldı."

"12 sene önce 50 liraya aldığım yem şu an 750 lira"

“Bundan 12 sene önce 50 liraya aldığım yem şu an 750 lira. Süt fiyatı ise ancak yüzde 20 artıyor. Her şey iki, üç kat arttı ama süt artmıyor. Üretici çok düşük yüzdelerle para kazanıyor. Süt 15,5 lirada duruyor. 16,5 liraya kadar çıktı, 15 liraya düşürdüler. Şimdi bir lira daha düşürecekler. Destekleri ödemiyorlar. Destekler bir sene geriden geliyor. İktidar size destek vereceğim diyor ama hala 2023'ün buzağı desteğini alacağız, o da geçen senenin parası. Bu kadar yatırıma, bu kadar emeğe kazandığımız şey hava parası. Devlet üreticiye resmen üretme diyor.”

“Süt hayvanları kesime gidecek"

“Geçen gün hayvan getirdiler, hayvan kesim fiyatları 410 TL’den 270’e düştü. Kasaplarda et, kıyma fiyatı hiç fiyat değişmedi. Kasaba hiç yansımıyor. Ama girdi maliyetleri yüzde 110’un üzerinde arttı. Şimdi kesim fiyatları yine yükselmeye başladı. Bu maliyetler karşısında süt hayvanları yine kesime gidecek yapacak bir şey yok.”

"Kimse borcunu ödeyemeyecek”

Bir diğer besici Zeynep Kelleli şunları söyledi,

“Ekim ayından itibaren çiftçi borcunu ödemek için ya traktörünü satacak, ya arabasını, motorunu satacak, ya evini satacak. Bu yıla kadar hiç eylem yapan çiftçi gördünüz mü? Çünkü gerçekten bıçak kemiğe dayandı. Kimse borcunu ödeyemeyecek” (ANKA)