Kanada'da yapılan bir araştırma, iklim değişikliğinin sincapların spermlerini kısırlaştırdığını ve ayaklarını değiştirdiğini ortaya koyarak ekosistemleri tehlikeye atabilecek büyük bir sonuçla ilgili uyarıda bulundu.
Manitoba Üniversitesi'nden araştırmacılar, Kanada çayırlarında bulunan bir tür olan erkek Richardson yer sincaplarının, özellikle sıcak geçen bir kış mevsiminde kış uykusundan hareket kabiliyeti olmayan ve "kuru sıkı" spermlerle çıktığını tespit etti.
Independent Türkçe'de yer alan habere göre ekip ayrıca, artan ortam sıcaklıklarına nasıl tepki verdiklerini görmek için daha sıcak Afrika ülkelerindeki Güney Afrika sincaplarını da inceledi. Çalışmadaki araştırmacılar, doğa koruma alanındaki maksimum sıcaklıklar iki santigrat derecenin üzerinde arttığında, sincapların ayaklarının büyüdüğünü ve vücutlarının küçüldüğünü buldu.
"Son yıllarda yaşadığı daha büyük ısı stresi sonucu değişiyor"
Araştırmanın başyazarı Miya Warrington, CTV News'la yaptığı röportajda, "Oransal olarak daha büyük olan bu ayaklar, yer sincaplarının daha küçük ayaklı sincaplara göre daha hızlı ısı atmasını sağlayarak serinlemesine yardımcı olabilir. Benzer şekilde, daha küçük vücutların, hayvanların daha büyük vücutlu hayvanlara göre daha hızlı ısı atmasını sağladığı tahmin ediliyor." dedi. Warrington, "Bu sonuç, yer sincaplarının vücutlarının, bu hayvanların son yıllarda yaşadığı daha büyük ısı stresi sonucu değişiyor olabileceğine işaret ediyor" diye ekledi.
"Güney Afrika sincapları üremelerini etkileyebilir"
Hayvanların artan sıcaklıklara tepki vermesi ve uyum sağlaması beklenmedik bir durum değil. Öte yandan iklim değişikliği sonucu bir hayvanın şeklindeki değişikliklerin, yakın gelecekte dış estetiğin ötesinde ciddi sonuçları olabilir.
Warrington, "Güney Afrika sincapları çok sosyal türlerdir ve vücutlarıyla davranışlarında meydana gelen değişiklikler sosyal bir tür olarak nasıl hareket ettiklerini etkileyerek hayatta kalmalarını ve üremelerini etkileyebilir" dedi.
Yavru sayısında düşüş olmadı
Araştırmacılar, Richard yer sincaplarında görülen kısırlaşmış sperm durumunun, hayvanların daha yüksek sıcaklıklar nedeniyle kış uykusu dönemini daha erken bitirmesinden kaynaklandığını buldu. Sincaplar "kuru sıkı ateş ediyor" olsa da ekip bu süre zarfında doğan yavru sayısında düşüş olmadığını bildirdi.
"Dikkate alması gerekiyor"
Manitoba Üniversitesi Davranışsal, Ekolojik ve Evrimsel Araştırma Laboratuvarı Başkanı Jane Waterman, "Bizim çalışmamız ve diğer birçok araştırma bize doğanın bazı durumlarda ani çevresel değişikliklere hızla yanıt verebildiğini gösteriyor. İnsanların iklim değişikliğinin tüm etkilerini, hatta "küçük" olanları bile dikkate alması gerekiyor ki gerektiğinde planlı ve hızlı bir şekilde harekete geçebilelim." dedi.