Çevre

Marmara'da müsilaj tehlikesi var mı; uzmanı açıkladı

11 Haziran 2024 13:24

Marmara Belediyeler Birliği'nin '8 Haziran Marmara Denizi Günü' kapsamında hazırladığı programda bir araya gelen bilim insanları Marmara Denizi'nin mevcut durumunu ve deniz biyolojisi üzerindeki olası tehlikeleri tartıştı. Müsilaj tehdidini değerlendiren TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi Deniz Araştırmaları ve Teknolojileri Araştırma Grubu Lideri Dr. İbrahim Tan, "Müsilaj dediğinizde sadece bir faktöre bağlı değil; sadece kirlilik ya da iklim diyemeyiz. Bunlar bir bütünün, kapsayan sürecin sonunda oluştu ve dönem dönem de oluyor. Baskıları Marmara Denizi üzerinden almadığınız sürece tekrardan olması olası bir durum. Lakin, şu anda böyle bir durum yakın zamanda gözükmüyor. Bu yaz için olası görmüyorum. Fakat durgun bir dönem olur, sıcaklıklar böyle artmaya devam ederse olabilir. Şu an olabileceği dönemi geçtik" dedi.

8 Haziran Marmara Denizi Günü çerçevesinde Marmara Belediyeler Birliği tarafından Eminönü'nde düzenlenen programla birçok bilim insanı ve STK temsilcisi bir araya gelerek Marmara Denizi'nin mevcut durumunu ve kirlilik, iklim değişikliği gibi faktörlerin deniz yaşamı üzerinde yarattığı, yaratabileceği olası tehlikeleri tartıştı. Denizdeki canlı popülasyonu, oksijen durumu; sıcaklık ve müsilaj gibi birçok farklı konunun tartışıldığı etkinlikte TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi (MAM) Deniz Araştırmaları ve Teknolojileri Araştırma Grup Lideri Dr. İbrahim Tan Marmara Denizi'nde olası müsilaj tehdidi hakkında bilgi verdi. Son dönemde hava sıcaklıklarının da artması gibi sebeplerle kamuoyunda tartışılan müsilaj konusunun takip edildiğini belirten Tan, bu yaz için müsilaj ihtimalini olası görmediklerini belirterek uyarılarda bulundu.

"Hem Marmara'yı hem diğer denizlerimizi izliyoruz"

Dr. İbrahim Tan, Biz tabi, sürekli Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Denizlerde Bütünleşik Kirlilik İzleme Projesi kapsamında hem Marmara Denizi'ni hem diğer denizlerimizi izliyoruz. Bu konuda tabi Marmara Denizi'nde 2021'den bu yana yapılan çeşitli faaliyetler olsa da, Marmara Denizi etrafında nüfusun çok olması, sanayinin çok olması, aşağı taraftan gelen yeni tarımsal bir sanayinin baskısı olması gibi süreçler devam etmekte. Tabi bu yatırım gereken ve kısa dönemde çözülemeyecek durumlar ama nereden başlansa önemli olan çalışmalar şeklinde konuştu.

"Bu sene için gözükmüyor"

Tan, Müsilaj dediğinizde sadece aslında bir faktöre bağlı değil. Sadece iklim diyemeyiz, sadece kirlilik diyemeyiz bunların bir bütününü kapsayan bir süreç sonunda oluştu. Dönem dönem de oluyor. Tabi, bu baskıları biz Marmara Denizi üzerinden almadığımız sürece de tekrardan olması olası olan bir durum. Ama, şu anda böyle bir durum, yakın zamanda en azından bu sene için gözükmüyor dedi.

"Alg patlamaları oluyor onlar da önemli"

Tan, Tabi ki alg patlamaları oluyor. Onlar da önemli son dönemde mesela pas rengi gibi kırmızı bir renge dönüşmesi görülmesi bu da farklı türlerin çıktığını gösteriyor. Üretken bir deniz, yakın zamanda olmasa bile bundan sonra da olmayacağı anlamına gelmiyor. Bu yaz için müsilajı çok olası görmüyorum. Ama sonuçta durgun bir dönem olursa, sıcaklıklar böyle devam ederse, artarsa ve durgun bir dönem olursa olabilir de. Ama şu anda bence olacağı dönemi geçtik. 2021 yılını hatırlarsanız sıcak bir kış geçmiş ve meteorolojik anlamda durgun bir dönemdi öyle bir süreç sonucu oluşmuş bir durumdu diye düşünüyorum diye konuştu.

"Ciddi akademik çalışmalar gerçekleştirildi" 

Müsilaj ile mücadele kapsamındaki hazırlıklar konusunda konuşan Tan, Biliyorsunuz, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın yayınladığı stratejiler oldu. Ciddi bir birikim ve üzerine ciddi akademik çalışmalar gerçekleştirildi. Çeşitli masalar kuruldu, Marmara Birliği de, TÜBİTAK da bu çalışmaların içindeydi. Dolayısıyla bu birikimle devam edileceğini, bu bilimsel birikimin önemli olduğunu ve bundan sonra olacak müsilajlarda bu bilgi birikimin daha etkin çözümler getireceğini düşünüyorum İfadelerini kullandı.