Marmaris Kent Konseyi, dün akşam İçmeler Cumhuriyet Meydanı’nda, Marmaris Ağaçlandırma ve Doğa Derneği tarafından yapılan Marmaris Belediyesi'nin meydana yapmak istediği proje için protesto eylemine destek verdi. Konsey, "Giderayak 29 yıla ipotek! Marmaris’in kanalizasyon sorunu kimin umurunda?" başlıklı yazılı bir açıklama yaptı.
Marmaris Ağaçlandırma ve Doğa Derneği Başkanı Ali Demirtaş'ın dün Cumhuriyet Meydanı'nda okuduğu basın açıklamasında, Cumhuriyet Meydanı ve yeşil alanın 29 yıllığına kira usulü ile ticari dükkanlar, otopark, çok amaçlı salon ve pazar yeri yapılması kararının belediye meclisinden geçmesine tepki gösterildi.
Marmaris Kent Konseyi tarafından yapılan açıklama şu şekilde:
"Marmaris Belediye başkanı 26 Temmuz 2023 tarihinde, yap-işlet-devret yöntemi ile 29 yıllığına kiralayacakları, yani gelecekteki 6 dönemi de ipotek altına alacak bir dizi projenin hayata geçirileceği duyurusunu yaptı. Doğasını koruyamayan Marmaris’e 6 yeni beton kütlesi ekleyecek, kentin öncelikli ihtiyaçlarını içermeyen, fizibiliteden yoksun, kamusal alanların ticarileştirileceği yeni projeler! Marmaris; demokrat, katılımcı, şeffaf ve kamu yararını önceleyen belediyecilik kavramlarında Türkiye’nin kanayan yarasıdır. Marmaris yaşayanlarının aklındaki soru şudur:
- Neden gelecekteki 6 dönemi de ipotek altına alacak, 29 yıl gibi çok uzun bir süreyi
hedeflediniz?
- Hepimize ait alanları neden ticarileştiriyorsunuz?
- Giderayak yapacağınızı duyurduğunuz, kentin ihtiyaçlarının uzağındaki bu projeleri halkla ne zaman konuştunuz, görüşünü aldınız?
- 26 Temmuz 2023 tarihli tanıtım toplantısından neden Marmaris yaşayanlarının haberi olmadı? Kamu İhale Yasası’nın hangi maddesine göre ihale yapacaksınız ve ihale şartnamesi neleri içeriyor?
Bu soruların yanıtları samimi olarak ve hızla verilmelidir. Aksi takdirde durum halkın gözünde belediyenin mevcut arsalarını ticarethanelere dönüştürerek birilerine peşkeş çekilmesi olarak yer alacaktır.
Altyapısı sorunlu, kanalizasyonunun körfezi kirlettiği, İçmeler’e gidişin dayanılmaz koku eşliğinde gerçekleştiği bir kentte düğün salonu, misafirhane, katlı otopark ve dükkan derdine düşen yönetim şeklini anlamak mümkün görünmüyor. Kent merkezinde yapılacak katlı otopark için seçilen yerin deniz dolgu alanı olması muhtemeldir ki mühendislik tarihinde az rastlanılır bir olay olacaktır. Hangi teknik verilerle bu projenin önerildiği Marmaris yaşayanlarının merak ve alay konusudur.
"Neden 'afet toplanma alanı' seçildi?"
İçmeler’de yapılması planlanan dükkan, yeraltı otoparkı, pazaryeri, çok amaçlı salon projesi için neden İçmeler’de kalan son meydan ve “afet toplanma alanı” seçilmiştir. 3064 m2 betona boğulacak meydanda yeşil alan olarak ayrılan 515 m2 hangi şehir planlama ilkeleriyle uyuşmaktadır? Belediye halktan gelen tepki üzerine 16/17Ağustos 2023 tarihinde İçmeler’de referanduma gideceğini duyurdu. Bu durumda şu soruyu sormak kaçınılmaz oluyor: İçmeler seçmen nüfusu yaklaşık 3.600 civarında. Yerel halk topladığı 2.000 civarındaki ıslak imza ile zaten proje yerinin uygun olmadığını, İçmeler’in otopark sorunu bulunmadığını ve atıl başka alanların mevcudiyetini vurgulamasına rağmen hangi koşullarda yapılacağı, seçim güvenliğinin nasıl sağlanacağı belli olmayan bir referandum macerasına ve masrafına niçin ihtiyaç duyuluyor?"
En önemli konunun projenin yapılması planlanan lokasyonun "afet toplanma alanı" olduğu belirtilen açıklamada, şöyle devam edildi:
"Anayasa yaşama hakkı (madde 17), kişi hürriyeti ve güvenliği (madde 19), yerleşme ve seyahat hürriyeti (madde 23) güvence altına alınmış temel haklardandır. Temel hak ve özgürlükler referandum konusu yapılamaz. Halkın bilgisinin olmadığı bir konuda soruya maruz kalması bir yana, afet toplanma alanındaki yapılaşmayı referanduma götürmek anayasal bir suçtur. Unutulmamalı ki 3600 kadar seçmeni bulunan İçmeler Mahallesi'nde yaklaşık 2000 ıslak imzalı itiraz dilekçesi toplanmıştır. Umarız bu medeni, örgütlü tepki bütün Marmaris mahallelerine örnek teşkil eder. Çünkü bugün Sinpaş, yarın Albatros, diğer gün 142 parsel belediyenin bütün alanlarını ve mülklerini peşkeş çekmesi sonunda Marmaris'i denizi kirli, ormanı yok olmuş, trafiği keşmekeş içinde, altyapı sorunları ile boğuşan, halkından uzak, betona boğulmuş bir kent haline getirecektir. Marmaris’i yeniden “dünyanın incisi” yapmanın yolu onlar istemese de halkın yerel yönetimlere demokratik katılımı olacaktır."