Çevre

Marmaris’te Sinpaş’a Danıştay engeli

11 Haziran 2024 17:51

Danıştay 4’üncü Dairesi, Sinpaş’ın Marmaris Kızılbük’teki devremülk projesine verilen “ÇED olumlu” kararını kesin hükümle bozdu.

Marmaris’in İçmeler Mahallesi Kızılkum Mevkiinde Sinpaş Gayrimenkul Yat. Ort. A.Ş. tarafından yapılması planlanan “Marmaris Kızılbük Resort Otel ve Devremülk” projesine 2022 yılında verilen “ÇED gerekli değildir” kararının iptali için açılan dava geçtiğimiz yıl Temmuz ayında görülmüştü. Mahkemenin, 'ÇED gerekli değildir' kararının iptali yönünde verdiği karar Danıştay tarafından onanarak kesinleşmişti.

"Yeniden başvuru yapıldı, ÇED olumlu kararı verildi"

Şirketin yeniden ÇED başvurusu üzerine 10 Mart 2023’te Kızılbük Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş’nin Kızılbük Thermal Wellness Resort projesine Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nca 'ÇED olumlu' raporu verildi.

Sinpaş Kızılbük Thermal Wellness Resort projesi ile ilgili olarak Muğla Büyükşehir Belediye Başkanlığı ve Marmaris Kent Konseyi’nce Muğla 3. İdare Mahkemesi’nde projeye ilişkin verilen ÇED olumlu kararının iptali için dava açıldı.

Muğla Büyükşehir Belediye Başkanlığı'nca açılan davada, Muğla 3. İdare Mahkemesi; ‘dava konusu işlemde hukuka aykırılık bulunmadığı’ sonucuna varılması neticesinde davanın reddine karar vermişti.

“ÇED olumlu” kararına karşı Marmaris Kent Konseyi’nin açtığı dava Muğla 2. İdare Mahkemesi tarafından Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin açmış olduğu başka bir davaya sunulan bilirkişi raporuna dayandırılarak keşif dahi yapılmadan reddedilmişti.

Karar Marmaris kent konseyi lehine bozuldu

Bilirkişi raporuna dayanılarak reddedilen dosya Marmaris Kent Konseyi’nce temyiz için Danıştay’a götürmüştü. Danıştay’a yapılan itiraz sonucu “Yüzeysel değerlendirme ile değil gerçekçi, bilimsel, kamu yararı ve çevreyi koruyan bir rapor hazırlanmalı” denilerek karar Marmaris Kent Konseyi lehine bozuldu ve yeniden karar verilmesi için mahkemeye iade edildi.

Konseyden bugün yapılan açıklamada Danıştay 4. Dairesi, yapılan itiraz sonucu “Yüzeysel değerlendirme ile değil gerçekçi, bilimsel, kamu yararı ve çevreyi koruyan bir rapor hazırlanmalı” denilerek kararı bozdu ve dosyayı, yeniden karar vermesi için mahkemeye iade etti.

“Mücadelemizde haklıyız ve kararlıyız”

Marmaris Kent Konseyi’nden ise şu açıklama yapıldı:

“Her zaman söylediğimizi bir kez daha tekrar etmek istiyoruz. Mücadelemizde haklıyız ve kazanacağız. Aslında proje alanı olan milli parkı dolaşan herkes doğaya verilen zararı, milli parkın nasıl hunharca talan ve yıkıma uğratılıp işgal edildiğini kendi gözleriyle görecektir. Yıkım gizlenemeyecek büyüklükte. Marmaris’in yaşayacağı kirlilik ve trafik krizini, kıyıların nasıl doldurularak kıyı kenar çizgisinin bozulduğunu ve devletin itibarının nasıl yok sayıldığını görmemek için kastın olması gerekir. Durum bu halde iken yerel mahkemenin verdiği kararın Danıştay’dan döneceğine adımız kadar emindik. Fakat adaleti kavuşmak uzadıkça talan ve işgal devam ediyor. Birkaç gün önce basına yansıdığı gibi yaptığımız ihbar sonucu belediye baskınına kadar Sinpaş, hiçbir mevzuat dinlemeden inşaatını korkusuzca sürdürüyor. Zannediyorlar ki yapanın yanına kâr kalacak. Marmaris halkı mücadelesi ile doğasına ve haklarına sahip çıkacak. Tarih bu belayı başımıza saranları, buna sessiz kalanları ve görevlerini layıkıyla yapmayanları unutmayacak. Sinpaş mücadelemiz, sadece para için çevreyi talan ederek halkı, doğayı, her türlü ahlaki ve kanuni değerlerimizi yok sayanlara karşı simgesel bir örnek olacaktır.”