Gündem

MEB'in "Bir Öğün Ücretsiz Yemek" reddine tepki: Çocuklar yoksulluk nedeniyle yeterli beslenemiyor!

"İyi beslenememiş çocuklar gelişimsel ve akademik olarak büyük kayıplar yaşayacak"

Fotoğraf: Ekmek ve Gül

27 Ağustos 2024 07:07

Millî Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) "okullarda bir öğün ücretsiz yemek" talebini "kaynak yok" diyerek reddetmesi, eğitimcilerin ve velilerin tepkisine yol açtı. Türkiye'nin çeşitli bölgelerinden eğitim sendikaları ve veli dernekleri, çocukların yoksulluk nedeniyle yeterli beslenememesi ve bunun eğitim üzerindeki olumsuz etkilerine dikkat çekiyor.

Yaklaşan 2024-2025 eğitim öğretim yılı öncesinde, Eğitim-Sen, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği, Türk Tabipler Birliği ve diğer sivil toplum kuruluşlarının yer aldığı İstanbul Okul Yemeği Koalisyonu bir açıklama yaparak duruma dikkat çekti. İstanbul Planlama Ajansı'nın verilerine göre, okul çağındaki çocukların en az dörtte birinin okula aç gittiği belirtiliyor.

TIKLAYIN - İzmir Okul Yemeği Koalisyonu: Çocuklara ücretsiz bir öğün yemek temin etmek sosyal devletin görevidir

BirGün'ün aktardığına göre, araştırmalar, yetersiz beslenen öğrencilerin dikkat sürelerinin azaldığını ve akademik başarılarının düştüğünü gösteriyor. Veli-Der Yönetim Kurulu Üyesi Aysun Eren, okul yemeği programlarının öğrencilerin okula devamlılığını artırdığını ve ekonomik kriz zamanlarında çocukları okulda tutan sosyal bir destek işlevi gördüğünü vurguladı. Eren, "Çocuklarımızın yetersiz beslenmesi, onların boy kısalığı, zayıflık, zayıf bağışıklık sistemi gibi birçok sağlık problemi yaşamasına neden oluyor," dedi.

Eğitim Sen İstanbul 1 No’lu Şube Başkanı Barış Uluocak ise, "İyi beslenememiş çocuklar gelişimsel ve akademik olarak büyük kayıplar yaşayacak. Ekonomik sıkıntılar nedeniyle, okul öncesi çocuklara bile ücretsiz yemek verilemiyor," şeklinde konuştu. Uluocak, çocukların nitelikli besinlere erişiminin eğitimde fırsat eşitliği sağlamada kritik öneme sahip olduğunu belirtti.

Koalisyon, MEB'in bu konuda daha etkin politikalar izlemesi ve çocukların sağlıklı beslenme hakkını garanti altına alması gerektiğini vurguluyor. Ayrıca, okullarda ücretsiz yemek sağlanmasının, yoksulluğun çocuklar üzerindeki etkilerini azaltacağı, çocuk işçiliğini düşüreceği ve okula devamlılığı artıracağı belirtiliyor.