Eğitim

MEB'in yeni "Çanakkale'den Gazze'ye" dersine eğitimcilerden tepki!

"Mustafa Kemal'i anmayan iktidar, Gazze'yi Çanakkale Zaferi ile özdeşleştirerek, bağımsızlık mücadelesini dini bir çerçeveye oturtmaya çalışıyor"

08 Eylül 2024 07:56

Yeni öğretim yılının ilk dersi olan "Çanakkale'den Gazze'ye Bağımsızlık Ruhu ve Vatan Sevgisi"ne eğitimcilerden sert tepkiler geldi. Millî Eğitim Bakanı Yusuf Tekin tarafından tüm illere gönderilen yazıya göre, 40 dakikalık bu ders, Çanakkale Savaşı sırasında Türk ve Filistin halklarının birlikte gösterdiği kahramanlık ve fedakarlıkları anlatarak başlayacak. Gazze'deki direnişle devam edecek olan ders, iki halk arasındaki tarihi dostluk ve kardeşlik bağlarını vurgulayacak.

Cumhuriyet'ten Taylan Gülkanat'ın haberine göre, eğitimci Nurcan Korkmaz, bu dersin içeriğini eleştirerek, Gazze'yi Türkiye'nin topraklarıyla ilişkilendirip, Kurtuluş Savaşı ve Mustafa Kemal Atatürk'ün değerlerine yer verilmemesini siyasal İslamcı bir yaklaşım olarak nitelendirdi. Korkmaz ayrıca, "Eğitim müfredatla, kitap içerikleriyle, açılış dersleriyle adım adım bilimsellikten, laiklikten, cumhuriyet değerlerinden ve Atatürk’ten arındırılarak, siyasal İslamcı bir çizgiye entegre edilmeye çalışılıyor. İktidar, kendi ideolojisinin ve politik söylemlerinin propaganda aracı olarak eğitimi kullanmaya devam ediyor. Bu ders planı da bunun bir parçası. ‘Gazze’de akan kana ve soykırıma hayır’ demek ile ‘Burası bizim vatanımızdır’ demek aynı değildir" dedi.

Tüm Öğretmenler Birliği Sendikası (TÖB-SEN) Başkanı Deniz Ezer ise, çocukların niteliksiz eğitime mahkûm edildiğini ve MEB'in Gazze üzerinden ideolojik hassasiyetle bu tür bir ders akışı dayatmasının ümmetçiliği eğitim üzerinden dayattığını ifade etti. Ezer, "Mustafa Kemal'i ağzına bile almayan iktidar, ümmetçilik anlayışıyla Gazze'yi, Çanakkale Zaferi ile bir tutarak emperyalizme karşı direnen bir halkın direnişini ve bağımsızlık ruhunu arıtıp, dini bir anlam yüklemeye çalışmaktadır" dedi.

Eğitim-İş ise dersin tarihsel gerçeklikleri çarpıttığını ve Atatürk'ün devre dışı bırakıldığını belirtti. Sendika, Atatürksüz bir eğitim modelini kabul etmediklerini ve alternatif bir program hazırladıklarını duyurdu. Hazırlanan alternatif programda, Çanakkale Savaşı ve Türk-Filistin halklarının mücadelesine vurgu yapılacak ve Atatürk'ün liderliğindeki Millî Mücadele üzerinden işlenecek.